X

Autentificare cont

Tine-ma minte

Ati uitat parola? Click aici pentru a recupera user/parola

Nu aveti cont?
X

Recuperare user/parola

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

Cont abonat Creare cont nou
PortalCodulFiscal.ro
Portal actualizat la 17 Octombrie 2017

Intocmirea dosarului preturilor de transfer

Raspuns oferit de
Costin Istrate

Costin Istrate
Senior economist, Auditor
valabil la 26 Ian 2016
Intrebare: O persoana fizica este asociata la 3 societati comerciale si are parti sociale dupa cum urmeaza: la una din societati este unic asociat, la cea de-a doua are 66% si la cea de-a 3 a are 50% din partile sociale. Se emit facturi de livrare marfa si facturi de servicii intre cele 3 societati. In acest caz, are obligatia sa intocmeasca dosarul preturilor de transfer?

Raspuns:
Conform articolului 7 din Codul Fiscal: "o persoana este afiliata daca relatia ei cu alta persoana este definita de cel putin unul dintre urmatoarele cazuri: (…)
b) o persoana fizica este afiliata cu o persoana juridica daca persoana fizica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale unei persoane juridice ori daca controleaza in mod efectiv persoana juridica;
c) o persoana juridica este afiliata cu alta persoana juridica daca cel putin aceasta detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealalta persoana juridica ori daca controleaza in mod efectiv acea persoana juridica;
d) o persoana juridica este afiliata cu alta persoana juridica daca o persoana detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealalta persoana juridica ori daca controleaza in mod efectiv acea persoana juridica.”

Avand in vedere noile prevederi fiscale intrate in vigoare de la 1 ianuarie 2016, obligativitatea intocmirii dosarului aferent preturilor de transfer este mentionata in cadrul unui proiect de ordin (aflat momentan in dezbatere publica pe site-ul ANAF), care prevede faptul ca marii contribuabili ale caror tranzactii anuale (exclusiv TVA) cu partile afiliate depasesc urmatoarele limite: 200.000 EUR pentru servicii financiare, 250.000 EUR pentru prestari de servicii si 350.000 EUR pentru achizitii/vanzari de bunuri corporale/necorporale, au obligatia intocmirii anuale a dosarului pretului de transfer, termenul fiind aferent datei limita privind depunerea declaratiei anuale de impozit pe profit.

Ceilalti contribuabili au obligatia intocmirii si prezentarii dosarului pretului de transfer numai in cazul inspectiilor fiscale.
 
Ca urmare, avand in vedere depasirea cotei minime legale de 25% si eventual controlul indirect al asociatului asupra societatilor respective, acestea pot fi considerate ca fiind persoane afiliate, obligativitatea intocmirii dosarului preturilor de transfer putand reveni oricarei societati mentionate, in functie de analiza comparativa si de incadrarea in limitele legale privind tranzactiile desfasurate.

Newsletter PortalCodulFiscal.ro

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Cele mai recente modificari fiscal-contabile 2017-2018"!

Da, doresc sa ma abonez si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


Articole similare

Sep262017

Reevaluare conturi in afara bilantului

de Olga Crevelescu valabil la 26 Sep 2017
Sep142017

Cheltuieli de protocol. Tratament contabil

de Costin Istrate valabil la 14 Sep 2017
Iul112017

Cesiune creanta societate in insolventa

de Justinian Cucu valabil la 11 Iul 2017
x