X

Autentificare cont

Tine-ma minte

Ati uitat parola? Click aici pentru a recupera user/parola

Nu aveti cont?
X

Recuperare user/parola

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

Cont abonat Creare cont nou
PortalCodulFiscal.ro
Portal actualizat la 24 Februarie 2018

PFA. Incetare activitate

Raspuns oferit de
Dani Cucu

Dani Cucu
Consultant fiscal, expert contabil
Intrebare: O PFA isi inceteaza activitatea in data de 18.01.16 si inchide contul. Din diferite motive, inchide contractul unicului salariat in 05.02.16. Pentru ianuarie si februarie transmite declaratia 112 si plateste contributiile la ANAF. Cum se regleaza aceasta situatie? Trebuie facuta reglare pe 070 sau nu mai este necesar?

Raspuns:
Potrivit art. 121 alin. (10) din Codul fiscal, contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente care in cursul anului fiscal isi inceteaza activitatea au obligatia de a depune la organul fiscal competent o declaratie, insotita de documente justificative, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, in vederea recalcularii platilor anticipate.
 
Formularul 220 Declaratie privind venitul estimat/norma de venit (OPANAF 3622/2015) se utilizeaza pentru declararea veniturilor si cheltuielilor estimate a se realiza in anul de impunere, pentru exercitarea optiunii privind modificarea modului de determinare a venitului net, precum si pentru recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit, potrivit legii.
 
Potrivit instructiunilor de completare a formularului 220, in situatia contribuabililor care realizeaza venituri din activitati independente si care in cursul anului fiscal isi inceteaza activitatea, se va bifa casuta “Recalcularea platilor anticipate”. In vederea recalcularii platilor anticipate contribuabilii vor depune declaratia, insotita de documente justificative, in termen de 30 zile de la data producerii evenimentului. De asemenea, pct. 8 „Data incetarii activitatii” din cadrul sectiuniii II „Date privind activitatea desfasurata” se completaza daca evenimentul respectiv se produce in cursul anului pentru care se depune declaratia. Persoanele fizice autorizate care inceteaza activitatea in cursul anului, inscriu data depunerii autorizatiei de functionare la organul emitent.
 
Formularul 070 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere se completeaza si se depune de catre persoanele fizice romane sau straine care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere. Declaratia de mentiuni se completeaza ori de cate ori se modifica datele declarate anterior, iar declaratia de radiere se completeaza cu ocazia radierii inregistrarii fiscale.Asadar la incetarea activitatii PFA va depune fomrularul 070 completarea efectuandu-se conform instructiunilor aprobate prin OPANAF 3698/2015.

Newsletter PortalCodulFiscal.ro

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Noutati fiscal-contabile 2018"!

Da, doresc sa ma abonez si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


Articole similare

Ian092018

Depunere declaratie 600

de Mariana Prejbeanu valabil la 09 Ian 2018
Sep292017

Inregistrare fiscala. Punct de lucru

de Mariana Prejbeanu valabil la 29 Sep 2017
Feb102017

Declaratia 205

de Mariana Prejbeanu valabil la 10 Feb 2017
Feb152016

Declaratia 392 B pentru anul 2015

de S.M Armaselu valabil la 15 Feb 2016
Feb082016

Suspendare activitate. Declaratii si documente

de Justinian Cucu valabil la 08 Feb 2016
x