Prestari servicii catre persoane fizice. Incasarea ulterioara a prestatiilor. Emiterea bonului fiscal
Raspuns oferit deConstanta Popa

Consultant fiscal
valabil la 08 Aug 2017
Intrebare: O societate comerciala, avand un atelier de service auto, presteaza servicii atat catre persoane juridice cat si catre persoane fizice. Societatea detine si o casa de marcat. Pentru incasarile ulterioare societatea poate sa emita chitante sau este obligatorie emiterea bonului fiscal si in aceste cazuri?
Raspuns: Emiterea bonului fiscal este obligatorie cata vreme serviciile prestate catre persoane fizice (populatie, adica) sunt incasate, total sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar, dupa cum reiese din prevederile art. 1 alin. 1-2 din OUG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. La cererea clientului, este obligatorie si emiterea facturii conform art. 1 alin. 2 din respectiva ordonanta, respectiv art. 319 alin. 10 lit. a din Codul fiscal. Bonul fiscal trebuie emis indiferent ca serviciile sunt incasate integral la momentul prestarii, sunt incasate la un termen de plata ulterior ori in rate si indiferent de faptul ca se emite factura, la solicitarea clientilor.
Doar in ipoteza in care incasarea prestarii de servicii se face integral prin banca cu ordin de plata (sau cu foaie de varsamant direct in contul societatii, cu deponent persoana fizica beneficiara) este vorba de o incasare ce nu intra sub incidenta prevederilor art. 1 alin. 1 din OUG 28/1999 si nu este obligatorie emiterea bonului fiscal, chiar daca clientul este persoana fizica, fiind suficienta emiterea facturii, in conformitate cu reglementarile specifice in materie de TVA.
Ordonanta si normele ei de aplicare nu reglementeaza situatiile in care incasarea in numerar a contravalorii serviciilor se face ulterior prestarii serviciilor ori cu plata in rate. De aceea, o solutie ar fi ca prestarile de servicii cu incasare partiala ulterioara sa apara ca articol programat distinct in casa de marcat.
Ulterior, la incasarea serviciilor deja prestate, se emite bonul fiscal pentru suma incasata, iar contravaloarea serviciului deja prestat pentru care s-a eliberat anterior bonul fiscal apare pe noul bon cu semnul minus, astfel incat totalul de plata din bonul fiscal sa fie egal cu zero ori, eventual, cu diferenta/restul de plata ce mai trebuie achitata de client.
Singura restrictie legala este ca, in urma unor astfel de operatiuni, suma totala a bonului fiscal sa nu fie negativa. Aceasta se realizeaza si in functie de posibilitatile tehnice ale casei de marcat, sens in care trebuie consultat distribuitorul de la care a fost achizitionata casa.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Noutati fiscal-contabile 2018"!
Articole similare
Ian082018
Livrare marfuri cu amanuntul si incasare ulterioara prin POS. Emitere bon fiscal
de Olga Crevelescu
valabil la 08 Ian 2018
Ian072018
Depunerea declaratiilor fiscale in primul trimestru al anului 2018
de Dana Hristu
valabil la 07 Ian 2018
Nov172017
Vanzari marfuri cu amanuntul catre persoane fizice. Document de incasare
de Olga Crevelescu
valabil la 17 Nov 2017
Oct172017
Doua rapoarte Z in aceeasi zi. Eroare de tiparire
de Olga Crevelescu
valabil la 17 Oct 2017
Aug162017
Casa de marcat electronica fiscala. Disciplina financiara
de Amelia Dumitras
valabil la 16 Aug 2017