Tine-ma minte
Flux RSS Twitter Trimite pe Yahoo Messenger Trimite prin email Mareste font Micsoreaza font Font default

Reevaluare cladiri. Monografie contabila

Raspuns oferit de

valabil la 27-Feb-2012

Tags: reevaluare, monografii contabile, amortizare

Intrebare: In luna mai 2011, societatea noastra a facut reevaluarea unor cladiri care au mai fost reevaluate in anul 2005. Valoarea cladirilor dupa reevaluarea din 2005 a fost de 1.056.750 lei. In contul 105 exista sold creditor de 1.596.163 lei constituit in urma acestei reevaluari (au fost reevaluate mai multe cladiri). Dupa reevaluarea din luna mai 2011 valoarea cladirilor este de 217.404 lei, in contul 2812 = 1.056.750 lei, ele fiind amortizate in totalitate in anul 2008. Diferenta in minus este de 839.346 lei. Va rugam sa ne ajutati cu o monografie contabila aferenta acestei reevaluari.


Raspuns:

Potrivit prevederilor OMFP 3055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare pct. 121-  126 se desprind urmatoarele reguli referitoare la reevaluare:
 

 -Entitatile pot proceda la reevaluarea imobilizarilor corporale existente la sfarsitul exercitiului financiar, astfel incat acestea sa fie prezentate in contabilitate la valoarea justa, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluari in situatiile financiare intocmite pentru acel exercitiu.
 

- Reevaluarea imobilizarilor corporale se face la valoarea justa de la data bilantului.
Prin urmare, reevaluarea cladirilor trebuie sa fie aferenta lunii decembrie 2011, astfel incat reevaluarea sa fie inregistrata in luna decmbrie a anului 2011.
 

- in cazul in care, ulterior recunoasterii initiale ca activ, valoarea unui activ imobilizat este determinata pe baza reevaluarii activului respectiv, valoarea rezultata din reevaluare va fi atribuita activului, in locul costului de achizitie/costului de productie sau al oricarei alte valori atribuite inainte acelui activ. In astfel de cazuri, regulile privind amortizarea se vor aplica activului având in vedere valoarea acestuia, determinata in urma reevaluarii.
 

- Daca o imobilizare corporala complet amortizata mai poate fi folosita, cu ocazia reevaluarii acesteia i se stabileste o noua valoare si o noua durata de utilizare economica, corespunzatoare perioadei estimate a se folosi in continuare.
 

Daca rezultatul reevaluarii este o crestere fata de valoarea contabila neta, atunci aceasta se trateaza astfel:
    - ca o crestere a rezervei din reevaluare prezentata in cadrul elementului "Capital si rezerve", daca nu a existat o descrestere anterioara recunoscuta ca o cheltuiala aferenta acelui activ; sau
    - ca un venit care sa compenseze cheltuiala cu descresterea recunoscuta anterior la acel activ.
- Diferenta din reevaluare se determina prin compararea valorii juste determinate din reevaluare cu valoarea contabila neta.
 Valoarea contabila neta se determina ca diferenta intre valoarea de intrare inregistrata in contul de imobilizari (212) si amortizarea cumulata aferenta imobilizarii (cont 2812).

Daca rezultatul reevaluarii este o crestere fata de valoarea contabila neta, atunci aceasta se trateaza ca o crestere a rezervei din reevaluare.

Daca rezultatul reevaluarii este o descrestere a valorii contabile nete, aceasta se trateaza ca o cheltuiala cu intreaga valoare a deprecierii, atunci când in rezerva din reevaluare nu este inregistrata o suma referitoare la acel activ sau ca o scadere a rezervei din reevaluare cu minimul dintre valoarea acelei rezerve si valoarea descresterii, iar eventuala diferenta ramasa neacoperita se inregistreaza ca o cheltuiala.

- Rezultatele reevaluarii se inregistreaza pe fiecare element de imobilizare reevaluat in parte, pe analitice ale contului 105.
 

Inregistrarea in contabilitate a reevaluarii efectuate:
 

Situatia conturilor inaintea efectuarii reevaluarii din 2011

Cont 212   - 1.056.750 lei
Cont 2812 - 1.056.750 lei
Cont 105  - 1.596.163 lei, aici trebuie defalcat pe analitice aferente fiecarei cladiri reevaluate.
Calculul diferentei din reevaluare se face in mod individual pe fiecare cladire si este egala cu:
Valoarea justa – valoarea contabila neta
 

Valoarea justa la decembrie 2011  - 217.404 lei
Valoarea contabila neta =  1.056.750 lei (ct. 212 ) - 1.056.750 lei (ct. 2812) = 0.
Diferenta din reevaluare la decembrie 2011 este :
217.404 (valoare justa) – 0 (valoare contabila neta) = 217.404 lei
Este o crestere din reevaluare prin raportarea la valoarea contabila neta egala cu zero.
Avand in vedere ca mijloacele fixe sunt complet amortizate, cu ocazia reevaluarii si atribuirii unei valori juste, trebuie sa se determine o noua durata de utilizare economica, perioada pe care noua valoare atribuita activului se va amortiza.
 

Presupunem durata de viata atribuita 10 ani.
Avand in vedere ca valoarea contabila este egala cu 0, cladirea fiind complet amortizata nu se poate calcula un indice de actualizare pentru a recalcula proportional  amortizarea, aceasta va eliminata din valoarea contabila bruta a activului si valoarea neta, determinata in urma corectarii cu ajustarile de valoare, este recalculata la valoarea reevaluata a activului. Aceasta metoda este folosita, deseori, pentru cladirile care sunt reevaluate la valoarea lor de piata.
 

- Inregistrare eliminare amortizare din valoarea constructiei:

2812/analitic =  212/analytic      1.056.750
Amortizarea constructiilor      Constructii

- inregistrare diferenta din reevaluare
212/analitic =  105/analitic pe fiecare cladire   217.404
Constructii    Rezerve din reevaluare
 

Astfel, la data bilantului, constructia este prezentata in bilant la valoarea justa de 217.404 lei.

Ulterior, aceasta valoare va fi amortizata pe durata de viata determinate.
In cazul in care presupunem ca aceasta este estimate la 10 ani, amortizarea anuala va fi de: 217.404/10 ani = 21.740,4 lei/an

- inregistrarea amortizarii anuale in perioadele urmatoare
6811   =  2812                      21.740,4
Cheltuieli de exploatare                      Amortizarea constructiilor
privind amortizarea imobilizarilor
 

Rezerva din reevaluare
Surplusul din reevaluare inclus in rezerva din reevaluare este capitalizat prin transferul direct in rezerve, atunci când acest surplus reprezinta un castig realizat.
Castigul se considera realizat la scoaterea din evidenta a activului  pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare.

  sau

O parte din castig poate fi realizat pe masura ce activul este folosit de entitate. In acest caz, valoarea rezervei transferate este diferenta dintre amortizarea calculatã pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizãrii calculate pe baza costului initial al activului.
 Deoarece nu ati transferat pana acum (din 2005 de la prima reevaluare) rezerva din reevaluare asupra rezervelor (cont 1065-  Rezerve reprezentând surplusul realizat din rezerve din reevaluare), aceasta va fi mentinuta in contul 105 pana la scoaterea din evidenta a aactivului prin casare sau cedare.


Adauga acest articol in site-ul tau

Newsletter PortalCodulFiscal.ro

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Modificarile Codului Fiscal prin OUG 84/2016"!
 

Da, doresc sa ma abonez si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.

Articole similare


     » Achizitionare autoturism partial subventionat. Inregistrari contabile la ONG 
     de Constanta Popa, 24-Apr-2017
     » Intrebari si raspunsuri » Contabilitate

     » Incasare client in contul personal al unui salariat. Plata furnizorilor din incasare si varsarea diferentei in casierie. Inregistrari contabile. Plafon pentru operatiunile cu numerar 
     de Constanta Popa, 19-Apr-2017
     » Intrebari si raspunsuri » Contabilitate » Inregistrari contabile

     » Inregistrari contabile pentru obiectele de inventar 
     de Costin Istrate, 19-Apr-2017
     » Intrebari si raspunsuri » Contabilitate » Inregistrari contabile

     » Inregistrari contabile aferente activitatilor de acvacultura si piscicultura 
     de Costin Istrate, 14-Apr-2017
     » Intrebari si raspunsuri » Contabilitate » Inregistrari contabile

     » CNP si date indentificare pentru persoana care a intocmit factura 
     de Olga Crevelescu, 11-Apr-2017
     » Intrebari si raspunsuri » Contabilitate » Facturare