X

Autentificare cont

Tine-ma minte

Ati uitat parola? Click aici pentru a recupera user/parola

Nu aveti cont?
X

Recuperare user/parola

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

Cont abonat Creare cont nou
PortalCodulFiscal.ro
Portal actualizat la 11 Decembrie 2017

Regimul de impozitare al comisioanelor platite nerezidentilor

Raspuns oferit de
Justinian Cucu

Justinian Cucu
Jurist, Consultant fiscal
Intrebare: Societatea plateste o factura de comision la o firma din Republica Ceha. Firma ceha a transmis catre societate certificat de rezidenta fiscala. In aceste conditii, societatea trebuie sa retina impozit pe veniturile nerezidentilor?

Raspuns:
Impozitarea veniturilor realizate de catre nerezidenti in conformitate cu Titlul V din Codul fiscal are ca obiect veniturile veniturile obtinute din Romania insa art. 222 din Codul fiscal circumstantiaza necesitatea ca aceste venituri sa se plaseze in sfera celor impozabile. Enumerarea tipurilor de venituri impozabile este realizata in cadrul art. 223 din Codul fiscal in care spre exemplu la lit. k) este precizat ca sunt venituri impozabile obtinute din Romania veniturile din servicii prestate in Romania, dupa cum potrivit lit. i) sunt impozabile veniturile de natura serviciilor de management sau de consultanta in orice domeniu indiferent de locul prestarii.
 
Situatia este diferita in cazul veniturilor din comisioane care se regasesc in sfera veniturilor impozabile in Romania conform art. 223 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal. In ceea ce priveste termenul comision art. 7 pct. 9. din Codul fiscal il defineste ca fiind orice plata in bani sau in natura efectuata catre un broker, un agent comisionar general sau catre orice persoana asimilata unui broker sau unui agent comisionar general, pentru serviciile de intermediere efectuate in legatura cu o operatiune comerciala. Distinctia dintre venitul din comision si cel generat de un serviciu prestat de catre societatea nerezidenta nu determina, in cazul Conventiei pentru evitarea dublei impuneri dintre Romania si Cehia ratificata prin Legea nr. 37/1994, o diferenta de impozitare a acestora, desigur daca se prezinta certificatul de rezidenta fiscala de catre societatea ceha.
 
Astfel, fie in temeiul art. 7 din Conventie in cazul serviciilor care nu sunt prestate prin intermediul unui sediu permanent in Romania, fie in temeiul art. 22 in cazul veniturilor de natura comisioanelor, veniturilor nu vor face obiectul impunerii in Romania, astfel ca societatea romana platitoare de venit nu va avea obligatia de retinere a impozitului pe veniturile nerezidentilor.

Newsletter PortalCodulFiscal.ro

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Cele mai recente modificari fiscal-contabile 2017-2018"!

Da, doresc sa ma abonez si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


Articole similare

Nov142017

Achizitie DVD-uri. TVA. Impozit nerezidenti

de Irina Dumitrescu valabil la 14 Nov 2017
Oct052017

Achizitie software. Impozit pe venituri nerezidenti

de Mariana Prejbeanu valabil la 05 Oct 2017
Sep222017

Factura penalitati

de Mariana Prejbeanu valabil la 22 Sep 2017
Aug302017

Inchiriere autoturism. Redeventa

de Mariana Prejbeanu valabil la 30 Aug 2017
x