X

Autentificare cont

Tine-ma minte

Ati uitat parola? Click aici pentru a recupera user/parola

Nu aveti cont?
X

Recuperare user/parola

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

Cont abonat Creare cont nou
PortalCodulFiscal.ro
Portal actualizat la 17 Octombrie 2017

Relatii de afiliere intre doua societati

Raspuns oferit de
Elena Garofil

Elena Garofil
Consultant fiscal
valabil la 03 Feb 2016
Intrebare: Doua societati comeriale (A si B) sunt platitoare de impozit pe profit si TVA normal. Asociat unic si administrator in societatea A este persoana X, iar in societatea B asociat unic si administrator este sotul persoanei X. Societatea A achizitioneaza marfa de la societatea B. Cele 2 societati se considera ca sunt persoane afiliate?

Raspuns:
Potrivit prevederilor art.7 pct, 26 din Codul fiscal, persoane afiliate - o persoana este afiliata daca relatia ei cu alta persoana este definita de cel putin unul dintre urmatoarele cazuri: 
   a) o persoana fizica este afiliata cu alta persoana fizica daca acestea sunt sot/sotie sau rude pana la gradul al III-lea inclusiv; 
   b) o persoana fizica este afiliata cu o persoana juridica daca persoana fizica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale unei persoane juridice ori daca controleaza in mod efectiv persoana juridica; 
   c) o persoana juridica este afiliata cu alta persoana juridica daca cel putin aceasta detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealalta persoana juridica ori daca controleaza in mod efectiv acea persoana juridica; 
   d) o persoana juridica este afiliata cu alta persoana juridica daca o persoana detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealalta persoana juridica ori daca controleaza in mod efectiv acea persoana juridica. 

Intre persoane afiliate, pretul la care se transfera bunurile corporale sau necorporale ori se presteaza servicii reprezinta pret de transfer.
 
Asadar, avand in vedere aceste precizari, apreciez ca vom avea relatii de afiliere intre cele doua societati deoarece fiecare dintre cele doua detin in mod indirect prin intermediul propriilor persoane afiliate (cei doi soti, care sunt asociati unici si administratori) minimum 25% din valoarea titlurilor de participare ale celeilalte  conform lit. b) coroborat cu pct. d).

Newsletter PortalCodulFiscal.ro

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Cele mai recente modificari fiscal-contabile 2017-2018"!

Da, doresc sa ma abonez si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


Articole similare

Sep292017

Achizitionare matrita. Tratament fiscal

de Mariana Prejbeanu valabil la 29 Sep 2017
Iun122017

Bunuri degradate, vanzare sub pret. Tratament fiscal

de Elena Garofil valabil la 12 Iun 2017
x