Tine-ma minte
   Calculeaza salarizare
   Salariul Dvs.
   Brut  Net 
   Pers. in intretinere
   Calculul detaliat apare aici
Flux RSS Twitter Trimite pe Yahoo Messenger Trimite prin email Mareste font Micsoreaza font Font default

Taxa privind fondul pentru mediu. Modificari ale OG 31/2013

Raspuns oferit de Ela Dumitra
Ela Dumitra
Lector Universitar dr.
valabil la 21-Ian-2014

Tags: ordin 3055/2009, OUG 196/2005, OG 31/2013, fond mediu

Intrebare: O societate importa uleiuri de motor in vederea distribuirii pe piata nationala. Ca urmare a OG 31/2013 ce modifica OUG 196/2005 privind fondul de mediu, a fost inlocuita taxa de 2 lei/litru cu taxa de mediu de 0.3 leikg. In conditiile in care la data de 31.12.13 societatea mai are pe stoc uleiuri, pentru care a fost constituit adeja taxa de 2 lei/litru, se mai evidentiaza pe factura taxa de 0.3 lei/kg la vanzarea uleiului de pe stoc?


Raspuns:
In conformitate cu prevederile art. 9(1), lit s) ale OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu actualizata la zi:
 
Art. 9. - (1) Veniturile Fondului pentru mediu se constituie din:
[{*}] s) o taxa de 0,3 lei/kg, aplicata o singura data cantitatilor de uleiuri, pe baza minerala, semisintetice, sintetice, cu sau fara adaosuri, datorata de catre operatorii economici care introduc pe piata nationala astfel de produse. Taxa se evidentiaza distinct pe documentele de vanzare. (litera modificata prin art. I pct. 6 din O.G. nr. 31/2013 - publicata la 30 august 2013, in vigoare de la 1 ianuarie 2014”).

Astfel, taxa de 0,3 lei/kg este datorata de societati doar o singura data, dar si atunci numai cand acestea introduc pe piata romaneasca asemenea produse, mai precis la data importului sau achizitiei intracomunitare de uleiuri conform specificatiei de la art 9(1) s) din OUG 196/2005.
 
Aceasta taxa de 0,3 lei/kg se va evidentia pe facturile de vanzare fie doar dupa terminarea stocurilor de uleiuri la care societatea a platit cand a introdus uleiurile in Romania taxa de 2 lei/litru, fie la livrarile din stocurile de ulei l-a care s-a aplicat la introducerea acestora in tara taxa de 0,3 lei/kg. Baza legala pentru aceasta o constituie punctele 50 si 51 din Ordinul 3055/2009:

8.1.1. Evaluarea la data intrarii in entitate 
50. - (1) La data intrarii in entitate, bunurile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare, care se stabileste astfel: 
a) la cost de achizitie - pentru bunurile procurate cu titlu oneros;  51. - (1) Costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective.
   
In costul de achizitie se includ, de asemenea, comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obtinerea de autorizatii si alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective.

 
(2) Cheltuielile de transport sunt incluse in costul de achizitie si atunci cand functia de aprovizionare este externalizata.
 

Adauga acest articol in site-ul tau

Newsletter PortalCodulFiscal.ro

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Modificarile Codului Fiscal prin OUG 84/2016"!
 

Da, doresc sa ma abonez si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.

Articole similare


     » Taxa pe uleiurile minerale. Inregistrare contabila. Trasmitere responsabilitate colectare uleiuri uzate 
     de Constanta Popa, 18-Apr-2017
     » Intrebari si raspunsuri » Impozite si Taxe » Taxa de mediu

     » Deseuri fond de mediu 
     de Mariana Prejbeanu, 10-Feb-2017
     » Intrebari si raspunsuri » Impozite si Taxe » Taxa de mediu

     » Declarare paleti la Fondul pentru mediu. Retur catre furnizorii externi 
     de Constanta Popa, 08-Feb-2017
     » Intrebari si raspunsuri » Impozite si Taxe » Taxa de mediu

     » Deductibilitate cheltuieli suplimentare fondul de mediu 
     de Elena Ionescu, 30-Ian-2017
     » Intrebari si raspunsuri » Impozite si Taxe » Taxa de mediu

     » Taxa groapa de gunoi 2017 
     de Mariana Prejbeanu, 12-Ian-2017
     » Intrebari si raspunsuri » Impozite si Taxe » Taxa de mediu