30 septembrie - termen pentru Cererea de rambursare TVA din UE (D 318)
Procedura de primire a cererilor de rambursare a TVA aferenta importurilor si achizitiilor de bunuri sau servicii, efectuate in alt stat membru UE de catre persoanele impozabile stabilite in Romania, a fost aprobata prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 2810/2016.
Primirea cererilor de rambursare depuse de persoane impozabile stabilite in Romania
si transmiterea acestor cereri statelor membre carora le sunt adresate
Pentru a obtine rambursarea TVA in statul membru de rambursare, solicitantul adreseaza o cerere (D 318) pe cale electronica, respectivului stat membru, pe care o inainteaza organului fiscal din Romania, prin intermediul portalului electronic pus la dispozitie de ANAF.
Temen de depunere
Cererea de rambursare se depune, in format electronic, la organul fiscal competent din Romania, pana la data de 30 septembrie a anului calendaristic care urmeaza perioadei de rambursare.
Informatiile din cererea de rambursare si eventualele informatii suplimentare trebuie furnizate de solicitant in limba stabilita de statul membru de rambursare, iar dupa primirea cererii adresate statului membru de rambursare, organul fiscal din Romania trimite solicitantului, o confirmare electronica de primire a acesteia.
Procedura de verificare
Organul fiscal din Romania verifica daca in perioada de rambursare inscrisa in cerere, solicitantul a fost inregistrat in scopuri de TVA, potrivit art. 316 din Codul fiscal, precum si daca documentele inscrise in sectiunea "Lista operatiunilor pentru care se solicita rambursarea TVA" sunt emise in perioada de validitate a codului de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile stabilite in Romania.
Conditii
- Daca solicitantul nu a fost in perioada de rambursare persoana inregistrata in scopuri de TVA, potrivit art. 316 din Codul fiscal, sau daca documentele inscrise in "Lista operatiunilor pentru care se solicita rambursarea TVA" nu au fost emise in perioada de validitate a codului de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile stabilite in Romania, organul fiscal din Romania nu inainteaza cererea de rambursare statului membru de rambursare si comunica solicitantului, pe cale electronica, aceasta decizie.
- Daca solicitantul a fost in perioada de rambursare persoana inregistrata in scopuri de TVA, potrivit art. 316 din Codul fiscal, si daca documentele mentionate la punctul precedent au fost emise in perioada de validitate a codului de inregistrare in scopuri de TVA, organul fiscal competent din Romania atribuie un numar de referinta cererii si transmite, electronic, autoritatii competente din statul membru de rambursare cererea de rambursare, impreuna cu toate documentele care insotesc respectiva cerere. Numarul de referinta al cererii se comunica solicitantului pentru a fi inscris pe toate documentele referitoare la cererea respectiva.
Corectarea cererii de rambursare si rectificarea sumei solicitate la rambursare sau a sumei deja rambursate, ca urmare a stabilirii pro-ratei definitive
Cererea depusa initial se rectifica prin depunerea unei noi cereri, pe acelasi format, bifand casuta corespunzatoare de pe formular. In cazul in care o cerere initiala se rectifica, se inscrie in casuta corespunzatoare numarul de referinta al cererii initiale. In cererea rectificativa se rectifica facturile, documentele de import care au fost acoperite de o cerere de rambursare precedenta. Cererea rectificativa nu trebuie sa contina facturi sau documente de import noi.
Modificare pro-rata de deducere
Daca, ulterior depunerii cererii de rambursare, pro-rata de deducere se modifica, solicitantul trebuie sa rectifice suma solicitata la rambursare sau suma deja rambursata. Rectificarea se poate face printr-o cerere de rambursare, daca solicitantul depune respectiva cerere pe parcursul anului care urmeaza perioadei de rambursare pentru care s-a solicitat rambursarea taxei sau pentru care taxa a fost deja rambursata sau printr-o declaratie de ajustare a pro-ratei, daca solicitantul nu depune o alta cerere de rambursare pe parcursul respectivului an calendaristic.
Declaratia de ajustare a pro-ratei
Declaratia de ajustare a pro-ratei se completeaza potrivit modelului prevazut in anexa nr. 3 la ordin, respectiv D319 si se depune in cazul in care, ulterior depunerii unei cereri de rambursare, pro-rata de deducere se modifica, ca urmare a calculului pro-ratei definitive, pentru a rectifica suma solicitata sau deja rambursata.
Conform art. 300 alin. 5) -8) din Codul fiscal, pro rata definitiva se determina procentual si se rotunjeste pana la cifra unitatilor imediat urmatoare, determintndu-se ca raport intre:
a) suma totala, fara taxa, dar cuprinzand subventiile legate direct de pret, a operatiunilor constand in livrari de bunuri si prestari de servicii care permit exercitarea dreptului de deducere, la numarator; si
b) suma totala, fara taxa, a operatiunilor prevazute la lit. a) si a operatiunilor constand in livrari de bunuri si prestari de servicii care nu permit exercitarea dreptului de deducere, la numitor. Se includ sumele primite de la bugetul de stat sau bugetele locale, acordate in scopul finantarii operatiunilor scutite fara drept de deducere sau operatiunilor care nu se afla in sfera de aplicare a taxei.
Rectificarea sumei se efectueaza pe parcursul anului calendaristic care urmeaza perioadei de rambursare in cauza, prin declaratie de ajustare a pro-ratei, in cazul in care solicitantul nu inainteaza nicio cerere de rambursare pe parcursul respectivului an calendaristic.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!