Conventii / Contracte
Feb192021
Venituri din contract de antrepriza. Obligatii fiscale ale celor doua parti
de
Rodica Mantescu
19 Feb 2021
Veniturile din contracte de antrepriza sunt incadrate de Codul fiscal in categoria veniturilor din alte surse astfel cum se prevede la art. 114 lit. g) din Codul fiscal. Aceste venituri nu se declara in formularul 112.
Platitorul venitului are obligatia sa retina doar impozitul pe venit.
Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul acordarii ...
Feb042021
Salariu de baza minim brut pe tara pentru jumatate de norma
de
Rodica Mantescu
04 Feb 2021
Conform art. 1 alin. (1) din HG 4/2021 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata:
Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabileste in bani, fara ...
Ian222021
Administrator persoana juridica. Riscul de reincadrare in venituri salariale
de
Rodica Mantescu
22 Ian 2021
Nu exista nicio prevedere legala care sa interzica ca reprezentantul societatii ce are calitate de administrator (B) sa fie salariat al societatii administrate (A). Intre cele doua societati se incheie contract de mandat avand in vedere ca raporturile juridice sunt de mandat (art. 209 alin. (3) din Codul civil).
Persoana fizica C este posibil sa se afle intrun conflict de interese ...
Dec182020
Personal bugetar pensionar. Dreptul la promovari salariale
de
Rodica Mantescu
18 Dec 2020
Sistemul de salarizare pentru personalul bugetar este reglementat de Legea 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice. Acest act normativ nu distinge in ceea ce priveste drepturile salariale intre salariatii pensionari si salariatii care nu au calitatea de pensionari.
In consecinta, pensionarii au dreptul la promovari salariale cu respectarea ...
Dec012020
Administrator. Posibilitatea de a incheia un contract de consultanta cu societatea
de
Rodica Mantescu
01 Dec 2020
Nu exista o interdictie legala expresa cu privire la incheierea unui contract de prestari servicii de catre administrator cu societatea pe care o administreaza asa cum exista pentru incheierea unui contract individual de munca in art. 137 1 alin. (3) din Legea 31/1990 a societatilor.
In lipsa unei interdictii legale exprese nu se poate concluziona la modul general daca ...
Nov262020
Administrator. Contract. Taxe. Declaratii
de
Rodica Mantescu
26 Nov 2020
In situatia in care salariatul a fost ales de adunarea generala in functia de administrator si s-a facut inregistrarea la registrul comertului se poate incheia un contract de administrare sau mandat. Nu se poate incheia un contract de mandat sau administrator pentru functia de economist.
Contractul de management este mai mult folosit in institutiile publice. Raporturile ...
Nov062020
Contracte de inchiriere. Modificarea numarului peste 5 in cursul anului. Cumulare contracte incheiate de soti
de
Constanta Popa
06 Nov 2020
Potrivit art. 83 alin. (2) din Codul fiscal persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere la sfarsitul anului fiscal, incepand cu anul fiscal urmator, califica aceste venituri in categoria venituri din activitati independente si le supun regulilor de stabilire a venitului net pentru aceasta ...
Oct282020
Administrator cu contract de management. Cumul cu pensie anticipata
de
Rodica Mantescu
28 Oct 2020
Conform art. 118 alin. (11) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, in sistemul public de pensii pot cumula pensia cu venituri realizate din activitati dependente, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, cu exceptia celor realizate din situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) si b) sau pct. II, urmatoarele categorii de ...
Oct182020
Santier in Italia. Obligatia de inregistrare sediu permanent
de
Gabriela Dita
18 Oct 2020
La stabilirea obligatiei de inregistrare a unui sediu permanent pe teritoriul Italiei veti avea in vedere legislatia fiscala aplicabila in acest stat (pe care nu o cunoastem) precum si conventia de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si Italia.
Conventia dintre Romania si Republica Italiana pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si ...
Oct112020
Persoana pensionata anticipat. Posibilitatea de a incheia un contract de management
de
Rodica Mantescu
11 Oct 2020
Contractul de management este reglementat de lege in cazul conducatorilor unor institutii publice asa cum este cazul managerilor de spitale conform Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Contractul de management mai poate fi incheiat de administratorii unei societati numiti de AGA si inregistrati in registrul comertului.
Daca persoana pensionata anticipat ...
Sep172020
Temei legal pentru un imprumut acordat salariatilor
de
Gabriela Dita
17 Sep 2020
Art. 1169 din Codul civil stabileste ca partile sunt libere sa incheie orice contracte si sa determine continutul acestora, in limitele impuse de lege, de ordinea publica si de bunele moravuri.
Potrivit art. 2158 alin. (2) din acelasi cod, atunci cand o persoana acorda un imprumut fara a o face cu titlu profesional, nu ii sunt aplicabile dispozitiile legale privind institutiile ...
Iul262020
Activitatea de reparatii auto. Tip de contract
de
Rodica Mantescu
26 Iul 2020
Conform art. 114 alin. ((2) lit. g) din Codul fiscal, veniturile din activitati, altele decat cele de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale si din drepturi de proprietate intelectuala, precum si activitati agricole, silvicultura si piscicultura, pentru care sunt aplicabile prevederile cap. II - Venituri din activitati independente si cap. VII - Venituri din activitati ...
Iun302020
Efectele inregistrarii contractului de locatiune la administratia financiara
de
Rodica Mantescu
30 Iun 2020
Inregistrarea la administratia financiara nu este o conditie de validitate a contractului de locatiune. Cu alte cuvinte, un contract de locatiune este valabil si fara a fi inregistrat la administratia financiara.
Conform art. 1.798 din Codul civil, contractele de locatiune incheiate prin inscris sub semnatura privata care au fost inregistrate la organele fiscale, precum si ...
Apr232020
Somaj tehnic. Salariul nu poate fi modificat
de
Rodica Mantescu
23 Apr 2020
Conform art. 49 alin.(6) din Codul muncii, in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
Astfel, daca ati suspendat contractele individuale de munca ...
Mar132020
Presedinte asociatie de proprietari. Tip de contract. Taxe
de
Rodica Mantescu
13 Mar 2020
Presedintele asociatiei de proprietari nu poate sa fie renumerat pe baza de conventie civila.
Conform art. 58 alin. (1) din Legea nr. 196/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor, presedintele asociatiei de proprietari si membrii comitetului executiv pot fi remunerati pe baza unui contract de mandat, conform ...
Mar122020
Contract de bursa
de
Rodica Mantescu
12 Mar 2020
Conform art. 2 alin. (3) din Legea nr. 376/2004 privind bursele private, beneficiarul bursei private are obligatia sa prezinte contractul, in vederea avizarii, la institutia/unitatea de invatamant in care studiaza.
Astfel, studentul are obligatia sa incheie contractul de bursa la institutia/unitatea de invatamant in care studiaza.
Contractul de bursa privata nu ...
Mar062020
Obligatii fiscale privind veniturile din activitati desfasurate in baza unui contract de prestari de servicii
de
Dani Cucu
06 Mar 2020
Avand in vedere sfera larga a contractelor civile reglementate de Codul civil, tratamentul fiscal al veniturilor realizate urmare incheierii de astfel de contracte civile va depinde de modul de exercitare a activitatii, cu caracter de regularitate sau fara caracter de continuitate.
Desfasurarea fara continuitate a unor activitati independente poate conduce la aplicarea ...
Mar042020
Popriri multiple. Retineri din salariu
de
Rodica Mantescu
04 Mar 2020
Conform art. 729 alin. (1) si (2) din Codul de procedura civila:
Art. 729. - (1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu ...
Mar032020
Divizarea si reducerea capitalului social
de
Costin Istrate
03 Mar 2020
Conform Normelor metodologice aprobate de Ordinul 897/2015, in protocolul de predare-primire se precizeaza urmatoarele:
- soldurile conturilor pentru societatea absorbita/societatile care isi inceteaza existenta, conform balantei de verificare pe baza careia s-au intocmit situatiile financiare prevazute (fiecare societate are obligatia sa intocmeasca situatii financiare cu ocazia fuziunii, ...
Feb252020
Tratament fiscal si contabil al sumelor platite colaboratorilor
de
Dani Cucu
25 Feb 2020
1. Avand in vedere sfera larga a contractelor civile reglementate de Codul civil, tratamentul fiscal al veniturilor realizate urmare incheierii de astfel de contracte civile va depinde de modul de exercitare a activitatii, cu caracter de regularitate sau fara carater de continuitate.
In vederea incadrarii fiscale a veniturilor, precizam ca veniturile din activitati independente ...