Calcul plafon 33% beneficii salariale neimpozabile
valabil la 31 Mar 2023
Intrebare:
Baza legala pentru Calcul plafon 33% beneficii salariale neimpozabile
Am vazut intr-un raspuns anterior din 04.03.2023 faptul ca recomandati urmatoarele:
"Pentru ca salariatul sa beneficieze de intreaga suma neimpozabila de 6.789 lei, angajatorul trebuie sa o deconteze etapizat. Conditia este ca angajatorul sa suporte contravaloarea serviciilor turistice pe perioada in care angajatul se afla in concediu de odihna. Angajatul poate pleca in concediu de odihna de mai multe ori pe an si atunci s-ar putea avea in vedere decontarea acestor cheltuieli intr-un mod etapizat pentru a se incadra in acest plafon lunar de 33%."
Care este prevederea legala, litera de lege prin care ati ajuns la aceasta concluzie. De la CECCAR am primit instructiuni ca atunci cand verificam un plafon anual, sa il raportam la venitul brut anual, nu la cel lunar. Am primit instructiuni sa nu legam artificial plata unica anuala catre furnizorul de beneficii (fie sala de sport, agentie de turism, emitent de voucher, clinica medicala etc) de valoarea lunara/anuala deductibila pentru respectivul beneficiu, ci sa calculam valoarea lunara din abonamentul anual. La fel si la pensia Pilon 3. Chiar daca se face o plata unica anuala de contributivitate la un sistem de pensie privata.
Va rog sa nu intelegeti ca va contrazic, doar va intreb daca aveti o explicatie suplimentara pentru aceasta recomandare de fractionare a beneficiului care are plafon anual precizat in lege. Am sesizat ca foarte multe medii promoveaza ceea ce spuneti dumneavoastra.
Mentionez faptul ca am lecturat si sesizarea facuta de CCF catre MF, prin care spune ca legea este evaziva si lasa loc la interpretari in ceea ce priveste calculul plafonului de 33% din venitul brut lunar pentru evaluarea beneficiilor care au limita anuala, dar care se acorda o singura data, fara posibilitate de control asupra consumului. Eu consider ca sesizarea facuta de CCF face chiar mai rau, pentru ca valideaza tacit interpretarile de tipul acesta, intrepretari pe care CECCAR le contesta. Cazul concret fiind voucher-ul electronic de vacanta, fractionat in parti de 100 lei, suma totala alocata anual pe angajat fiind spre exemplu de 3.000 lei, angajatul avand salariul brut lunar de 5.000 lei. Angajatorul nu are nici obligatia si nici posibilitatea urmaririi decontarii voucherului turistic. Reamintesc ca cei de la CECCAR au spus ca este o interpretare in defavoarea angajatului, care nu este precizata in lege si care poate fi considerata foarte usor de catre o instanta ca fiind abuziva.
Eu va formulez intrebarea gandindu-ma ca poate a elaborat ANAF ceva instructiuni de aplicare a acestei prevederi legale "evazive" care sa precizeze ceea ce spuneti dumneavoastra si eu sa fi ratat acel material informativ.
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Creeaza un CONT de TESTARE GRATUITA pentru a avea acces la toate raspunsurile din PortalCodulFiscal.ro, completand formularul de mai jos. (Poti vedea exemple de raspunsuri cu un Click AICI)
Informatii la zi oferite de expertii PortalCodulFiscal.ro -
cel mai apreciat site de consultanta fiscala din Romania
Vrei sa ai acces instant la TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?
Este foarte simplu: TESTEAZA GRATUIT pentru 48 de ore!
- Ai la dispozitie o Baza de Date cu peste 90.000 de intrebari si raspunsuri
- Gasesti Legislatie la zi + Sfaturile specialistilor in fiscalitate si contabilitate
Completeaza formularul de mai jos si TESTEAZA GRATUIT ! Beneficiaza de oferta noastra speciala!
SMS
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de contabili folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Intrebari similare din categoria Legislatie
08Iul2025
Impozit venit din arenda, obligatii fiscale 2025
de
Elena Garofil
valabil la 08 Iul 2025
Intrebare:
Pentru arenda care se achita in anul 2025, care este formula de calcul a impozitului pe venit din arenda, respectiv CASS (sanatate) aferenta acestui tip de venit?
06Iun2025
Regim fiscal autoturism achizitionat de catre organizatia nonprofit
de
Alexandru Palaghia
valabil la 06 Iun 2025
Intrebare:
1. Un ONG a achizitionat un autoturism anul acesta, amortizarea acestuia terminandu-se in anul 2032. Poate acest ONG sa doneze autoturismul achizitionat recent unui alt ONG cu obiective similare in statut? Daca raspunsul este afirmativ, la ce valoare poate dona ONG 1, autoturismul, catre ONG 2, si care este tratamentul fiscal pentru ambele ONG-uri?
2. ONG-ul poate dona autoturismul ...
05Iun2025
Cheltuieli sociale calcul rezultat fiscal
de
Gina Popescu
valabil la 05 Iun 2025
Intrebare:
Societatea ABC SRL, platitoare de impozit pe profit, doreste sa acorde un ajutor social unui angajat pentru decontarea unei interventii medicale. In acest sens se doreste calcularea plafonului maxim pentru deductibilitatea cheltuielilor sociale.
1. In baza de calcul (la care se aplica procentul de 5%) se includ doar sumele din contul 641? "Cheltuieli cu salariile personalului" sau ...
20Mai2025
Dare in plata autoturism in schimbul compensarii unui imprumut
de
Gina Popescu
valabil la 20 Mai 2025
Intrebare:
Am primit o suma de bani sub forma de imprumut intr-un PFA platitor de TVA. Vreau sa compensez aceasta suma cu o masina veche de 8 ani, achizitionata prin leasing pe PFA, pentru care mai am de platit inca 6 luni.
Se poate face aceasta compensare? Care este cadrul legal aplicabil?
16Mai2025
Suspendare societate, autoturism utilizat de asociat.
de
Elena Garofil
valabil la 16 Mai 2025
Intrebare:
Ok, contractul de inchiriere trebuie incheiat intre societate (proprietar) si administrator (in calitate de chirias)? Poate fi cu titlu gratuit? In caz contrar cum se va face plata? Chiria cum va fi platita daca societatea va fi suspendata? Multumesc.
16Mai2025
Utilizare autoturism in scop personal de catre asociat
de
Elena Garofil
valabil la 16 Mai 2025
Intrebare:
O societate care detine in patrimoniu un autoturism amortizat integral si care doreste sa-si suspende activitatea societatii, poate folosi in continuare autoturismul in scop personal? Contract de comodat sau in baza carui document? Societatea este platitoare de tva si impozit pe profit, dar nu mai are activitate si nici salariati. Ce implicatii fiscale, contabile pot fi?
Multumesc.