Calcul plafon 33% beneficii salariale neimpozabile
valabil la 31 Mar 2023
Intrebare:
Baza legala pentru Calcul plafon 33% beneficii salariale neimpozabile
Am vazut intr-un raspuns anterior din 04.03.2023 faptul ca recomandati urmatoarele:
"Pentru ca salariatul sa beneficieze de intreaga suma neimpozabila de 6.789 lei, angajatorul trebuie sa o deconteze etapizat. Conditia este ca angajatorul sa suporte contravaloarea serviciilor turistice pe perioada in care angajatul se afla in concediu de odihna. Angajatul poate pleca in concediu de odihna de mai multe ori pe an si atunci s-ar putea avea in vedere decontarea acestor cheltuieli intr-un mod etapizat pentru a se incadra in acest plafon lunar de 33%."
Care este prevederea legala, litera de lege prin care ati ajuns la aceasta concluzie. De la CECCAR am primit instructiuni ca atunci cand verificam un plafon anual, sa il raportam la venitul brut anual, nu la cel lunar. Am primit instructiuni sa nu legam artificial plata unica anuala catre furnizorul de beneficii (fie sala de sport, agentie de turism, emitent de voucher, clinica medicala etc) de valoarea lunara/anuala deductibila pentru respectivul beneficiu, ci sa calculam valoarea lunara din abonamentul anual. La fel si la pensia Pilon 3. Chiar daca se face o plata unica anuala de contributivitate la un sistem de pensie privata.
Va rog sa nu intelegeti ca va contrazic, doar va intreb daca aveti o explicatie suplimentara pentru aceasta recomandare de fractionare a beneficiului care are plafon anual precizat in lege. Am sesizat ca foarte multe medii promoveaza ceea ce spuneti dumneavoastra.
Mentionez faptul ca am lecturat si sesizarea facuta de CCF catre MF, prin care spune ca legea este evaziva si lasa loc la interpretari in ceea ce priveste calculul plafonului de 33% din venitul brut lunar pentru evaluarea beneficiilor care au limita anuala, dar care se acorda o singura data, fara posibilitate de control asupra consumului. Eu consider ca sesizarea facuta de CCF face chiar mai rau, pentru ca valideaza tacit interpretarile de tipul acesta, intrepretari pe care CECCAR le contesta. Cazul concret fiind voucher-ul electronic de vacanta, fractionat in parti de 100 lei, suma totala alocata anual pe angajat fiind spre exemplu de 3.000 lei, angajatul avand salariul brut lunar de 5.000 lei. Angajatorul nu are nici obligatia si nici posibilitatea urmaririi decontarii voucherului turistic. Reamintesc ca cei de la CECCAR au spus ca este o interpretare in defavoarea angajatului, care nu este precizata in lege si care poate fi considerata foarte usor de catre o instanta ca fiind abuziva.
Eu va formulez intrebarea gandindu-ma ca poate a elaborat ANAF ceva instructiuni de aplicare a acestei prevederi legale "evazive" care sa precizeze ceea ce spuneti dumneavoastra si eu sa fi ratat acel material informativ.
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Creeaza un CONT de TESTARE GRATUITA pentru a avea acces la toate raspunsurile din PortalCodulFiscal.ro, completand formularul de mai jos. (Poti vedea exemple de raspunsuri cu un Click AICI)
Informatii la zi oferite de expertii PortalCodulFiscal.ro -
cel mai apreciat site de consultanta fiscala din Romania
Vrei sa ai acces instant la TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?
Este foarte simplu: TESTEAZA GRATUIT pentru 48 de ore!
- Ai la dispozitie o Baza de Date cu peste 90.000 de intrebari si raspunsuri
- Gasesti Legislatie la zi + Sfaturile specialistilor in fiscalitate si contabilitate
Completeaza formularul de mai jos si TESTEAZA GRATUIT ! Beneficiaza de oferta noastra speciala!
SMS
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de contabili folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Impozit pe constructii 2025"!
Intrebari similare din categoria Legislatie
30Apr2025
Calculul impozitului suplimentar conform art. 46^2 din CF
de
Alexandru Palaghia
valabil la 30 Apr 2025
Intrebare:
Societatea noastra realizeaza venituri din urmatoarele activitati:
- Vanzarea de carburanti (CAEN 4730);
- Activitati HORECA (ex. restaurant / cazare / alte servicii alimentatie publica);
- Transport rutier de marfuri (CAEN 4941).
Avand in vedere prevederile Legii nr. 290/2024 privind unele masuri fiscal-bugetare si aplicarea impozitului specific incepand cu anul 2025, va rugam ...
09Apr2025
Recalculare pensie anticipata
de
Gina Popescu
valabil la 09 Apr 2025
Intrebare:
O persoana pensionata anticipat, care contribuie dupa pensionare la fondul de pensii din PFA (chiar daca veniturile sunt sub plafonul de la care este obligata sa contribuie), beneficiaza de o recalculare a pensiei anual? Sau doar dupa ce atinge varsta de pensionare?
14Mar2025
Impozitare venituri din redevente
de
Elena Ionescu
valabil la 14 Mar 2025
Intrebare:
Asadar, faptul ca beneficiarul real al francizei (95%) este si beneficiarul real al firmei din Romania (95%), nu schimba modalitatea de impozitare?
13Mar2025
Impozitare venituri din redevente (franciza) persoana juridica Olanda
de
Elena Ionescu
valabil la 13 Mar 2025
Intrebare:
Beneficiarul real al SC Alfa SRL din Romania este o PJ (95%) din EAU detinuta de persoana fizica X (cetatenie canadiana cu domiciliul in Mexic).
SC Alfa SRL, are si un contract de franciza (utilizare logo si mecanism de business) cu o PJ din Olanda, beneficiar real aceeasi persoana fizica-X.
Cum trebuie tratata in aceasta situatie, redeventa/comisionul datorat de SC Alfa?
Persoana ...
10Feb2025
Cod CAEN inchiriere autovehicul
de
Costin A. Istrate
valabil la 10 Feb 2025
Intrebare:
Societatea detine o duba pe care o folosim, de regula, pentru transportul echipamentelor catre clienti. Avand in vedere faptul ca o folosim foarte rar, putem inchiria aceasta masina catre terti? Mentionez ca am codul CAEN 4669.
12Feb2025
Dare in plata autoturism achizitionat in leasing
de
Olga Crevelescu
valabil la 12 Feb 2025
Intrebare:
Avem un autoturism, achizitionat in leasing-finalizat, pe care unul dintre asociati doreste sa-l preia, in contul dividendelor .Pentru acest autoturism , taxa pe valoare adaugata aferenta facturilor de leasing , imbunatatiri a fost dedusa in procent de 50%.Valoarea de intrare a bunului, complet amortizat, este de 66000 lei. O parte din amortizarea lunara , a fost nedeductibila la calculul ...