Clarificari privind aplicarea art. 3 punctul 6 din Legea 81/2022
Raspuns oferit deOtilia Roman

Consultant fiscal
valabil la 09 Feb 2023
Intrebare:
O societate comerciala A este unic distribuitor pentru o anumita zona geografica al unei societati comerciale producatoare B pentru produsele acesteia, produse care se incadreaza in definitia "produse agricole si alimentare - produsele enumerate in anexa nr. I la Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, precum si produsele care nu sunt enumerate in anexa nr. I, dar care sunt procesate in scopul utilizarii ca alimente prin folosirea produselor enumerate in aceasta anexa;" - conform Legii nr. 81 din 11 aprilie 2022 privind practicile comerciale neloiale dintre intreprinderi in cadrul lantului de aprovizionare agricol si alimentar.
Societatea comerciala A in calitate de distribuitor, are o cifra de afaceri anuala de peste 10.000.000 euro, dar mai putin de 50.000.000 euro, si distribuie produsele lui B catre persoane juridice, in marea lor majoritatea comercianti cu amanuntul. Printre acesti clienti comercianti cu amanuntul se afla si societatea comerciala C a carei cifra de afaceri depaseste 50.000.000 euro.
Producatorul B, in calitate de furnizor, are o cifra de afaceri de peste 100.000.000 euro si acorda societatii comerciale A, in calitate de cumparator, in cadrul relatiei comerciale atat reduceri financiare, cat si reduceri comerciale sub forma de rabat, remiza sau risturna. Remizele si risturnele, cumulate acordate de catre B societatii A, depasesc 20% aplicate in functie de valoarea facturata intre cumparator si furnizor, pentru produse agricole si/sau alimentare.
La randul sau, distribuitorul A, de data aceasta in calitate de furnizor, acorda clientului C, in calitate de cumparator, atat reduceri financiare, cat si reduceri comerciale sub forma de rabat, remiza sau risturna. Remizele si risturnele, cumulate acordate de catre A in calitate de furnizor societatii C, in calitate de cumparator, depasesc 20% aplicate in functie de valoarea facturata intre cumparator si furnizor, pentru produse agricole si/sau alimentare.
Care sunt implicatiile - obligatiile pentru societatea comerciala A din punct de vedere al Legii nr. 81 din 11 aprilie 2022privind practicile comerciale neloiale dintre intreprinderi in cadrul lantului de provizionare agricol si alimentar care la Articolul 3 Interzicerea practicilor comerciale neloiale
Cumparatorului ii sunt interzise urmatoarele:
6. sa aplice reduceri financiare si comerciale sub forma de rabaturi, cu exceptia remizelor si risturnelor, ale caror reduceri cumulate sa nu fie mai mari de 20%, aplicate in functie de valoarea facturata intre cumparator si furnizor, pentru produse agricole si/sau alimentare, prin derogare de la prevederile Legii nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare;
in relatia cu:
1. societatea producatoare B - furnizor, pentru care A este cumparator - ii este interzis lui A sa aplice catre clientii sai reduceri financiare si rabaturi pe de o parte, respectiv sa aplice remize si risturne care cumulat depasesc 20% din valoarea facturata intre B si A?
2 societatea comerciala C cumparator, pentru care A este furnizor are A vreo interdictie in sensul articolului mentionat din Legea 81, sau interdictiile sunt aplicabile in totalitate lui C in relatia cu clientii sai?
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii PortalCodulFiscal.ro
Login utilizator
De ce sa te inregistrezi?
- 47 de experti sunt la dispozitia ta 24 / 7 / 365!
- Ai acces la o baza de date cu 70.000 intrebari si raspunsuri din contabilitate, fiscalitate, impozit pe salarii.
- Toate informatiile din portal iti stau la dispozitie oricand si din orice locatie!
- Accesul total in portal consultanta personalizata te costa acum doar 4 lei/zi, TVA inclusa.
- Consultanta oferita de specialistii PortalCodulFiscal.ro
SMS
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de contabili folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "E-Factura, E-Transport. 10 studii de caz de maxima importanta."!
Intrebari similare din categoria Legislatie
Feb232023
Conditiile de aplicare ale facilitatilor fiscale pentru salariatii din constructii si agricultura
de
Alexandru Palaghia
valabil la 23 Feb 2023
Intrebare: Atat pentru domeniul agricol cat si pentru constructii, care sunt conditiile de aplicare a facilitatilor, incepand cu 01.01.2023? Pentru a beneficia de facilitati trebuie sa existe cifra de afaceri in fiecare luna?
Feb012023
Abrogare Lege nr. 12/1990 privind obligativitatea declararii adaosului comercial
de
Elena Ionescu
valabil la 01 Feb 2023
Intrebare: Avand in vedere faptul ca Legea nr. 12 a fost abrogata in anul 2020, ne puteti spune daca exista alte prevederi legale care obliga contribuabilul de a declara adaosul comercial? Multumesc, o dupa amiaza frumoasa!
Ian172023
Obligativitate POS
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 17 Ian 2023
Intrebare:
Referitor la ORD.16/2022, aprobata si modificata de LEGEA 370/2022, care printre alte modificari prevede si introducerea sistemelor moderne de plata POS, daca la o societate de distributie - Comert cu ridicata nespecializat de produse alimentare, bauturi si tutun, care nu are casa de marcat, si are 2 puncte de lucru trebuie instalate aceste POS.
Asa cum reiese din legislatie trebuie ...
Ian032023
Impozit pe profit - continuarea aplicarii sistemului de impunere
de
Alexandru Palaghia
valabil la 03 Ian 2023
Intrebare: Societate platitoare de impozit pe profit in anul 2022, doreste sa ramana si in 2023 platitoare de impozit pe profit. (poate ramane in continuare platitoare de impozit pe profit?) Chiar daca are cifra de afacerii 228 000 euro (mentionez ca are 6 salariatii si capital social de 281 720 lei). Multumesc!
Dec122022
Aplicare impozit pe profit incepand din 01.01.2023
de
Alexandru Palaghia
valabil la 12 Dec 2022
Intrebare: Firma platitoare de impozit pe profit in anul 2022 cu capital social 400 lei si 2 salariati cu norma intreaga, la sfarstiul anului 2022 are CIFRA DE AFACERI sub 1 milion euro. Poate opta in 2023 sa ramana la platitor de impozit pe profit? Conditia de 1 milion euro e la total venituri sau la total cifra de afaceri?
Dec012022
Societate cooperativa de consum, impozit pe profit sau pe venit, activitate cod CAEN 5630
de
Elena Ionescu
valabil la 01 Dec 2022
Intrebare: Suntem Societate Cooperativa de Consum. Preconizam la finele anului sa realizam o cifra de afaceri in jur de 250.000 euro, detinem un capital social subscris si varsat de membri coopeatori de 62.900 lei, (peste 45.000 lei, stipulate la art.48 al/3 1}, nu suntem nici in lichidare nici in dizolvare, avem un nr. de salariati peste 5, desfasuram activitati si cod CAEN 5630 - «Baruri si alte ...