Sunt de acord cu politica de cookie
X

Autentificare cont

Tine-ma minte
Ati uitat parola? Click aici pentru a recupera user/parola
Nu aveti cont?
X

Recuperare user/parola

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

X

Deblocare automata cont

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

Contul meu Inregistrare cont Feedback clienti
PortalCodulFiscal.ro
Portal actualizat la 3 Februarie 2023

Cota impozit dividende

Raspuns oferit de
Costin A. Istrate

Costin A. Istrate
Consultant in management
valabil la 05 Ian 2023

Intrebare: O societate in anul 2022 a repartizat lunar dividende din profitul anului 2021 platind lunar impozitul pe dividende. In luna ianuarie 2023 mai are de repartizat din profitul anului 2021 o suma in valoare de 80000 RON. Daca in ianuarie plateste impozit pe dividende pentru aceasta suma, cota va fii de 5% sau de 8%? Va multumesc!

Tip societate: S.R.L.
Numar de angajati: 1-9 angajati
Cod CAEN: 3109

Raspuns:

Baza legala:

Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal

TITLUL II - Impozitul pe profit

CAPITOLUL V - Impozitul pe dividende

ART. 43 - Declararea, retinerea si plata impozitului pe dividende

(2) Impozitul pe dividende se stabileste prin aplicarea unei cote de impozit de 8% asupra dividendului brut platit unei persoane juridice romane.

(5) Prevederile alin. (2) si (3) se aplica si dividendelor distribuite/platite fondurilor de pensii administrate privat si/sau fondurilor de pensii facultative.

ART. 57 - Prevederi fiscale referitoare la amortizare si impozitul pe dividende

(2) Pentru declararea, retinerea si plata impozitului pe dividendele platite catre o persoana juridica romana, microintreprinderile sunt obligate sa aplice prevederile art. 43 al titlului II.

TITLUL IV - Impozitul pe venit

CAPITOLUL V - Venituri din investitii

ART. 91 - Definirea veniturilor din investitii

Veniturile din investitii cuprind:

a) venituri din dividende;

ART. 97 - Retinerea impozitului din veniturile din investitii

(7) Veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv se impoziteaza cu o cota de 8% din suma acestora, impozitul fiind final. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor/sumelor reprezentand castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare de catre actionari/asociati/investitori. Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. in cazul dividendelor/castigurilor obtinute ca urmare a detinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor/asociatilor/investitorilor pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora, impozitul pe dividende/castig se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator distribuirii. Impozitul datorat se vireaza integral la bugetul de stat.

.

ORDONANTA nr. 16 din 15 iulie 2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale

Articolul VI 1

In cazul dividendelor distribuite in baza situatiilor financiare interimare intocmite in cursul anului 2022, cota de impozit pe dividende este de 5%, fara recalcularea impozitului pe dividendele respective, dupa regularizarea acestora pe baza situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar 2022, aprobate potrivit legii.

(la 23-12-2022, Actul a fost completat de Punctul 17, Articolul I din LEGEA nr. 370 din 20 decembrie 2022, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1228 din 20 decembrie 2022 )

Articolul IX

Prin derogare de la prevederile art. 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile art. I intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2023, cu urmatoarele exceptii:

a) prevederile pct. 3 referitor la modificarea art. 43 alin. (2) si (5), pct. 44, 89 si 92 se aplica veniturilor din dividende distribuite dupa data de 1 ianuarie 2023;

..

3. La articolul 43, alineatele (2)-(5) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

(2) Impozitul pe dividende se stabileste prin aplicarea unei cote de impozit de 8% asupra dividendului brut platit unei persoane juridice romane. Impozitul pe dividende se declara si se plateste la bugetul de stat, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se plateste dividendul.

(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) si (2), in cazul in care dividendele distribuite, potrivit legii, nu au fost platite pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora, impozitul pe dividende aferent se plateste, dupa caz, pana la data de 25 ianuarie a anului urmator, respectiv pana la data de 25 a primei luni a anului fiscal modificat urmator anului in care s-a aprobat distribuirea dividendelor. Aceste prevederi nu se aplica pentru dividendele distribuite si neplatite pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora, daca in ultima zi a anului fiscal respectiv, calendaristic sau modificat, dupa caz, sunt indeplinite conditiile prevazute la alin. (4) lit. a) si b).

(4) Prevederile prezentului articol nu se aplica in cazul dividendelor platite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane, daca, la data platii dividendelor, fiecare dintre aceste persoane indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) persoana juridica beneficiara a dividendelor:

(i) detine minimum 10% din titlurile de participare ale persoanei juridice romane care plateste dividendele, pe o perioada de un an implinit pana la data platii acestora inclusiv;

(ii) este constituita ca o «societate pe actiuni», «societate in comandita pe actiuni», «societate cu raspundere limitata», «societate in nume colectiv», «societate in comandita simpla» sau are forma de organizare a unei alte persoane juridice aflate sub incidenta legislatiei romane;

(iii) plateste, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari, impozit pe profit sau orice alt impozit care substituie impozitul pe profit;

b) persoana juridica care plateste dividendele:

(i) este constituita ca o «societate pe actiuni», «societate in comandita pe actiuni», «societate cu raspundere limitata», «societate in nume colectiv», «societate in comandita simpla» sau are forma de organizare a unei alte persoane juridice aflate sub incidenta legislatiei romane;

(ii) plateste, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari, impozit pe profit sau orice alt impozit care substituie impozitul pe profit.

(5) Prevederile alin. (2) si (3) se aplica si dividendelor distribuite/platite fondurilor de pensii administrate privat si/sau fondurilor de pensii facultative.

..

44. La articolul 97 alineatul (7), prima teza se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(7) Veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv se impoziteaza cu o cota de 8% din suma acestora, impozitul fiind final. (...)

Opinie:

Pentru suma mentionata - reprezentand dividende de plata aferente anului 2021, avand in vedere derogarile si exceptiile prevazute de ordonanta 16/2022 - prezentate in cadrul selectiei legislative anterioare, societatea va declara si plati o cota de impozit pe dividende de 5%.

Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.

Newsletter PortalCodulFiscal.ro

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "E-Factura, E-Transport. 10 studii de caz de maxima importanta."!

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


Intrebari similare din categoria Dividende / Creante

Ian202023

Repartizare dividende interimare pentru trim. III 2022 in anul 2023

de Elena Ionescu valabil la 20 Ian 2023
Intrebare: Se mai poate depune bilant interimar la 30.09.2022 in 2023, pana la depunerea bilantului aferent an 2022?
Ian182023

Impozitare dividende primite de o microintreprindere

de Mariana Prejbeanu valabil la 18 Ian 2023
Intrebare: O societate A platitoare de impozit pe microintreprindere, primeste in 2022 dividende de la o alta societate B, la care detine parti sociale 10%. Societatea de la care se incaseaza dividendele este platitoare de impozit pe profit. Intrebare: pentru societatea A, dividendele primite in anul 2022 se consindera venituri impozabile in anul 2022? In anul 2023 ce obligatii declarative si de plata va ...
Ian132023

Dividende interimare 2022

de Vera Constantin valabil la 13 Ian 2023
Intrebare: O societate la sfarsitul anului 2022 are profit in valoare de 257.379 RON. La 31.12.2022 a repartizat profitul pe dividende, ca sa poata plati in ianuarie impozit pe dividende 5%. Deci la sfarsitul lunii decembrie soldul contului 121 efectiv este 0. Dupa parerea mea nu este corecta inregistrarea facuta. Va rog sa ma lamuriti care sunt pasii corecti pentru repartizarea profitului din anul 2022. ...
Dec212022

Microintreprindere utilizare rezerve din reevaluarea activelor

de Elena Ionescu valabil la 21 Dec 2022
Intrebare: Microintreprindere detine imobile reevaluate inainte de anul 2016, pe care le da spre inchiriere. Imobilul reevaluat a fost amortizat in totalitate. Concomitent cu amortizarea imobilului, diferenta dintre amortizarea reevaluarii si costul istoric a fost dusa in contul 1175. Practic, suma din 105 s-a mutat treptat in contul 1175. Situatia este in felul urmator: 1171 sold debitor = 100.000 lei (din ...
Dec162022

Distribuire dividende in 2022 si plata in 2023

de Mariana Prejbeanu valabil la 16 Dec 2022
Intrebare: Daca societatea face o hotarare AGA la 15.12.2022 pentru repartizarea de dividende din profitul anilor precendenti 117, plateste 5% impozitul aferent anul acesta cu termen 25.01.2023, dar ridica doar o parte din acestea, restul dividendelor nete se vor ridica pe parcursul anului 2023. Este corecta declararea si plata impozitului in procent de 5%?
Dec122022

Venituri din dividende. Obligatii privind CASS

de Ionut Jinga valabil la 12 Dec 2022
Intrebare: Daca la o societate comerciala se face hotarare aga pentru distribuire dividende, in luna decembrie, sa zicem dividende nete 60000, pentru care se achita impozitul datorat 5%. Daca in anul 2022, se incaseaza efectiv doar 30000 lei, urmand ca in luna ianuarie 2023 sa se incaseze diferenta, asociatul datoreaza si contributia de sanatate? Contributia de sanatate se raporteaza si de datoareaza in ...
x
0 - /cota-impozit-dividende-54470.htm