Cota tva pentru deserturi si cafea in restaurante
Rog explicatii cota TVA pentru deserturi si cafea in restaurante. Care este cota de TVA corecta, 11% sau 21%? Multumesc!
Raspuns:
Conform modificarilor aduse prin Legea nr. 141/2025, art. 291 din Codul fiscal prevede doua cote relevante de TVA:
-
Cota standard de 21%
-
Cota redusa de 11% pentru serviciile de restaurant si catering, cu exceptia bauturilor alcoolice si a bauturilor nealcoolice incadrate la codul NC 2202
In cazul deserturilor si cafelei servite in restaurante, trebuie facuta o distinctie intre tipul tranzactiei:
- Daca deserturile (inclusiv prajituri, inghetata, produse de cofetarie) si cafeaua sunt servite in cadrul unei activitati complete de restaurant adica sunt consumate in incinta, cu sprijin logistic (ospatari, mese, servire, curatenie etc.) atunci operatiunea se califica drept prestare de servicii de restaurant. Astfel, se aplica cota redusa de 11% pentru deserturi si cafea, deoarece acestea nu sunt bauturi nealcoolice din categoria NC 2202.
- Daca produsele sunt vandute la pachet, fara serviciile specifice activitatii de restaurant (livrare directa, fara servire la masa sau consum in locatie), tranzactia este tratata ca livrare de bunuri. In acest caz se aplica cota standard de 21% pentru produsele care depasesc pragul de zahar prevazut de lege sau pentru cafea neinsotita de servicii conexe.
Daca doresti sa discuti direct cu un consultant, te poti programa oricand, AICI.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Legea Austeritatii 2025. Raspunsuri pentru contabili"!



Un produs marca 