Donare alimente pentru diminuarea risipei. Deductibilitate TVA
Raspuns oferit deConstanta Popa

Consultant fiscal
valabil la 01 Feb 2023
Intrebare: Conform legii risipei de alimente, in cazul unor donatii -> compania are dreptul de a deduce TVA? Si cine vor fi beneficiarii? Doar cei care sunt inregistrati ca o banca de alimente? Multumesc, o dupa amiaza frumoasa!
Raspuns: Din prevederile art. 270 alin. (8) lit. d) si art. 297 alin. (5) din Codul fiscal reiese ca nu constituie livrare de bunuri transferul alimentelor destinate consumului uman, aflate aproape de expirarea datei durabilitatii minimale, in situatia in care acesta este efectuat potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare, iar persoana impozabila isi poate deduce TVA pentru acest transfer.
Pentru ca transferul de alimente sa nu fie considerat livrare de bunuri (si sa se colecteze TVA), iar compania sa-si deduca TVA ori sa-si pastreze acest drept fara sa fie nevoita sa-l ajusteze conform art. 304 din Codul fiscal, este nevoie sa fie respectate prevederile Legii 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, republicata si ale Normelor metodologice de aplicare a acestei legi, aprobate prin HG 51/2019.
Potrivit art. 4 din Legea 217/2016 operatorii economici care transfera alimente prin donare, conform acestei legi beneficiaza de facilitatile fiscale prevazute la art. 25 alin. (4) lit. c) pct. 4-6 si la art. 270 alin. (8) lit. d) din Codul fiscal.
La pct. 6 alin. (1) din normele metodologice se precizeaza ca operatorii economici pot dona produsele aflate aproape de expirarea datei durabilitatii minimale catre consumatorul final, prevazut la pct. 1 din anexa la lege, sau catre operatorul receptor, prevazut la pct. 6 din anexa la lege, in baza unui contract, oricand in ultimele 10 zile de valabilitate pana la atingerea datei durabilitatii minimale.
In anexa la lege consumatorul final este definit ca fiind ultimul consumator al unui produs alimentar care nu foloseste produsul ca parte a unei operatii sau activitati din domeniul de activitate al unei intreprinderi cu profil alimentar, iar operatorul receptor (organizatia beneficiara) ca fiind un operator din sectorul agroalimentar care desfasoara activitati inregistrate/autorizate sanitar-veterinar la ANSVSA si pentru siguranta alimentelor si care raspund de respectarea legislatiei din domeniul igienei alimentelor dupa preluarea acestora de la operatorii donatori. Bancile de alimente autorizate sanitar-veterinar pot avea calitatea de operator receptor si pot primi prin donatie de la companie alimente perisabile, cu respectarea prevederilor Legii 217/2016.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "E-Factura, E-Transport. 10 studii de caz de maxima importanta."!
Intrebari similare din categoria Deducerea, rambursarea si restituirea TVA
Dec182022
Baza legala pentru ajustarea pozitiva a sumei TVA deductibile dupa inregistrarea in scopuri de TVA in regim normal
de
Amelia Dumitras
valabil la 18 Dec 2022
Intrebare: O societate comerciala este infiintata in luna noiembrie 2022. In decembrie se inscrie platitoare de tva la Anaf prin formularul 700 si va primi cod de tva probabil cu 01.01.2023 Cand va depune primul decont de tva va putea deduce tva-ul deductibil aferent achizitiilor in interesul activitatii facute in luna decembrie 2022?
Iul062022
Deductibilitatea TVA aferenta cheltuielilor de protocol
de
Alexandru Palaghia
valabil la 06 Iul 2022
Intrebare: Este deductibil TVA-ul aferent cheltuielilor de protocol efectuate in scopul desfasurarii activitatii (discutii cu partenerii de afaceri)? Trebuie intocmite referate pentru aceste cheltuieli? Societatea este microintreprindere platitoare de tva .
Oct212020
Autoturism utilizat si in scop personal. Imputarea cheltuielilor. Deductibilitate TVA
de
Irina Dumitrescu
valabil la 21 Oct 2020
Intrebare: Societatea pune la dispozitia unui salariat un autoturism pentru a fi utilizat exclusiv in scopul desfasurarii activitatii economice avand obligatia de a completa foaia de parcurs cu toate elementele prevazute in Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal. La verificarea foii de parcurs si a GPS-ului amplasat pe autoturism s-a constatat faptul ca salariatul a utilizat autoturismul si in ...
Mar272020
Deductibilitate TVA pentru avans leasing
de
Olga Crevelescu
valabil la 27 Mar 2020
Intrebare: Va rugam sa ne precizati daca in cazul contractului de leasing TVA-ul de la factura de avans se deduce in totalitate pentru achizitia unui mercedez benz utilizat pentru directorul economic? Si ce documente justificative trebuie sa prezentam pentru deducerea TVA-ului si a cheltuielilor de 100%?
Apr222019
Deductibilitate TVA 100% pentru autoturisme. Justificare cu foi de parcurs
de
Constanta Popa
valabil la 22 Apr 2019
Intrebare: Conform art. 298 alin. 1 din Codul fiscal se limiteaza la 50% dreptul de deducere a TVA aferent achizitie autoturism in leasing, in cazul in care autoturismul nu este utilizat exclusiv in scopul activitatii economice. Cum pot justifica la un control fiscal ca autoturismul este folosit doar in cadrul societatii? Mentionez ca valoarea acestuia este cam mare, 40000 euro si in afara de foile de ...
Sep162016
Deductibilitate TVA si cheltuieli autoturism achizitionat
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 16 Sep 2016
Intrebare: Societatea noastra a achizitionat pentru administrator un autoturism nou de la furnizor intern, autoturism achitat integral cu ordin de plata. In prima faza s-a emis o factura de avans si ulterior facture finala. Care sunt inregistrarile contabile atat pentru factura de avans cat si pentru factura finala?Care si sunt reglementarile legale referitoare la deductibilitatea atat a cheltuielilor cat ...