Impozitare venituri din prestari servicii furnizor din SUA
Un SRL achizitioneaza de la un furnizor din SUA, pe o perioada de un an o licenta de soft, care are un instrument de lucru cu ajutorul caruia se pot trimite catre respondenti invitatii de a participa la studii de marketing si de a completa chestionare.
Din punct de vedere al TVA se va aplica taxarea inversa si se va declara in D300.
Doresc sa stiu daca acest caz poate fi incadrat ca fiind o redeventa obtinuta din Romania de un furnizor extern din SUA.
Daca da, in baza carui articol din Codul Fiscal si care litera.
Daca nu, in baza carui articol din Codul Fiscal si care litera.
Daca achitam integral venitul din factura catre furnizorul din SUA si este considerat redeventa,adica un venit obtinut din Romania de un nerezident, suntem obligati sa:
- sa declaram impozitul de 16% in D100 pana in data de 25 ale lunii urmatoare in care platim venitul ?
- daca platim 1200 euro, calculul impozitului este corect sa se faca 1200euro/0.84=1429 euro, impozitul este 1429-1200=229 euro la ce curs?
Cursul din data platii impozitului sau la cursul la care s-a inregistrat factura sau cursul din ziua platii facturii catre furnizorul extern?
Costul de 229 euro reprezinta cheltuiala nedeductibila la calculul impozitului pe profit ?
Raspuns:
Din analiza informatiilor prezentate de d-voastra intelegem ca societatea a primit o licenta pentru un software destinat operarii acestuia, pentru o perioada limitata de timp (un an) pentru activitatea entitatii respective.
Operatiunea reprezinta un serviciu prestat de compania din SUA care nu are loc in Romania si care, la o prima vedere nu se incadreaza in categoria redeventelor.
Redeventa este definita la art. 7 alin. (1) din Codul fiscal.
La alin. (2) lit. (b), se specifica faptul ca nu se considera redeventa platile pentru achizitiile de software destinate exclusiv operarii respectivului software, inclusiv pentru instalarea, implementarea, stocarea, personalizarea sau actualizarea acestuia;
Totodat, mentionam ca nu poate fi tratata drept achizitia unei imobilizari necorporale, deoarece, potrivit reglementarilor contabile aprobate prin Omfp nr. 1802/2014, nu indeplineste o serie de conditii, cum ar fi:
- sa fie utilizata pe termen lung (mai mare de 1 an, conform pct. 8 din Omfp nr. 1802/2014),
- sa fie identificabila si separabila,
- sa genereze beneficii economice viitoare pe termen lung etc.
In cazul societatii d-voastra, in care se prezinta situatia unei licente pentru un program de lucru instalat pe calculator pentru 1 an, nu sunt indeplinite conditiile pentru ca aceasta sa fie considerata imobilizare necorporala.
Pentru ca sa poata fi recunoscuta ca activ imobilizat (inregistrat in ct.205 "Concesiuni, brevete, licente, marci comerciale, drepturi si active similare") trebuie sa indeplineasca simultan acele conditii enumerate mai sus.
Ca urmare, aceasta se poate considera o prestare de serviciu care se inregistreaza pe seama unei cheltuieli (ct. 628 Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti ).
Potrivit dispozitiilor art. 230 alin. (2) din Codul fiscal, pentru aplicarea prevederilor conventiilor de evitare a dublei impuneri si a legislatiei UE, dupa caz, persoanele nerezidente au obligatia prezentarii certificatului de rezidenta eliberat de autoritatea competenta din statul de rezidenta al acestora.
Acesta este un document folosit pentru evitarea dublei impuneri a veniturilor realizate din Romania de catre nerezidenti.
Necesitatea prezentarii acestui document apare atunci cand sumele obtinute intra in sfera veniturilor impozabile prevazute de legislatia din tara noastra.
Veniturile din prestarile de servicii care nu se desfasoara in Romania si care nu sunt de natura operatiunilor de consultanta si management, nu se regasesc in categoriile expres prevazute de Codul fiscal la art. 223, ca fiind impozabile prin retinere la sursa. Acestea nu sunt impozabile in tara noastra, fapt pentru care nu se calculeaza, nu se retine si nu se declara impozit.
Potrivit prevederilor art. 7 Profituri din afaceri paragraful 1 din Conventia de evitare a dublei impuneri, ratificata prin Decretul nr. 238/1974, profiturile comerciale sau industriale realizate de societatea din SUA sunt scutite de impozit in Romania, cu exceptia cazului in care aceasta si-ar desfasoara activitatea printr-un sediu permanent.
Ca urmare, nu este necesar sa se obtina certificatul de rezidenta fiscala, iar operatiunea nu trebuie declarata prin formularul 207 care contine numai veniturile impozabile si pe cele scutite.
Justificarea realitatii obtinerii serviciilor respective precum si a recunoasterii deductibilitatii cheltuielilor inregistrate, revine persoanei juridice din Romania, care a solicitat si a primit serviciile si care detine documentele din care rezulta derularea operatiunilor.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!