Leaseback. Tratament contabil
valabil la 01 Mar 2022
Intrebare:
Societatea noastra, in calitate de utilizator, a incheiat un contract de leasing financiar cu o societate de leasing (IFN), in calitate de finantator. La sfarsitul perioadei contractuale este prevazuta o valoare reziduala de 1%. Acest contract de leasing stabileste termenii si conditiile in care utilizatorul, in calitate de proprietar, vinde finantatorului bunurile (utilaj terasier), iar finantatorul transmite utilizatorului dreptul de folosinta asupra bunurilor pe perioada de leasing. Contractul de leasing face parte dintr-o operatiune de tip "Sale & Leaseback" in care utilizatorul, in calitate de proprietar, vinde finantatorului bunurile, iar acesta din urma acorda utilizatorului finantare in sistem de leasing financiar, acordandu-i acestuia din urma folosinta bunurilor respective, astfel incat, la sfarsitul perioadei de leasing, utilizatorul are dreptul de a redeveni proprietarul bunurilor prin plata tuturor sumelor pe care le datoreaza finantatorului conform clauzelor contractuale.
Din punct de vedere contabil, operatiunea de leaseback este tratata la punctul 219 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, astfel:
"219. O tranzactie de vanzare a unui activ pe termen lung si de inchiriere a aceluiasi activ in regim de leasing (leaseback) se contabilizeaza in functie de clauzele contractului de leasing, astfel:
a) daca tranzactia de vanzare si inchiriere a aceluiasi activ are ca rezultat un leasing financiar, tranzactia reprezinta un mijloc prin care locatorul acorda o finantare locatarului, activul avand rol de garantie.
Entitatea beneficiara a finantarii (locatarul) nu va recunoaste in contabilitate operatiunea de vanzare a activului, nefiind indeplinite conditiile de recunoastere a veniturilor. Activul ramane inregistrat in continuare la valoarea existenta anterior operatiunii de leasing, cu regimul de amortizare aferent.
Operatiunea de finantare va fi evidentiata prin articolul contabil 512 "Conturi curente la banci" = 167 "Alte imprumuturi si datorii asimilate", urmand ca dobanda si alte costuri ale finantarii, potrivit contractelor incheiate, sa fie inregistrate conform prezentelor reglementari.
Din punctul de vedere al regimului taxei pe valoarea adaugata, au loc doua operatiuni distincte, respectiv livrarea bunului, efectuata de locatar, si operatiunea de leasing, efectuata de locator, pentru care taxa pe valoarea adaugata se evidentiaza potrivit legii;
b) daca tranzactia de vanzare si inchiriere a aceluiasi activ are ca rezultat un leasing operational, entitatea vanzatoare contabilizeaza o tranzactie de vanzare, cu inregistrarea scoaterii din evidenta a activului si a sumelor incasate sau de incasat si a taxei pe valoarea adaugata pentru operatiunile taxabile, conform prevederilor legale. Operatiunea de inchiriere a activului in regim de leasing operational se contabilizeaza de utilizator conform prezentelor reglementari, respectiv pe seama contului de profit si pierdere."
Din textul de lege se intelege faptul ca, in cazul operatiunii de leaseback, ce are ca efect un leasing financiar, locatarul (societatea care a achizitionat initial bunurile), chiar daca le vinde finantatorului, nu va recunoaste in contabilitatea sa operatiunea de vanzare a bunurilor catre finantator si nici operatiunea de (re)intrare a acestora in patrimoniul sau. Societatea va recunoaste doar primirea finantarii si va inregistra dobanda si comisioanele alocate contractului de leasing.
Bunurile raman, in continuare, inregistrate in contabilitatea societatii, care va continua sa le amortizeze in aceleasi conditii ca pana la incheierea contractului de leaseback. Practic, leasebackul reprezinta operatiunea de a obtine o finantarea, punand garantie bunurile care fac obiectul contractului.
Subliniem faptul ca societatea finantatoare a solicitat utilizatorului, dupa incheierea contractului de leasing, facturile de vanzare a bunurilor si fisele conturilor 7583 "Venituri din vanzarea activelor si alte operatii de capital" si 6583 "Cheltuieli privind activele cedate si alte operatii de capital", fapt ce a determinat inregistrarea veniturilor si cheltuielilor in evidenta contabila a utilizatorului.
In ceea ce ne priveste, apreciem faptul ca aceste operatiuni contabile solicitate de catre finantator contravin prevederilor punctului 219 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014.
Avand in vedere cele expuse anterior, va rugam sa ne transmiteti care este tratamentul contabil (monografia contabila) precum si tratamentul fiscal al societatii utilizatoare (platitoare de TVA si impozit pe venitul microintreprinderilor).
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: 11-50 angajati
• Platitoare TVA: Da
• Cod CAEN: prestari servicii
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Creeaza un CONT de TESTARE GRATUITA pentru a avea acces la toate raspunsurile din PortalCodulFiscal.ro, completand formularul de mai jos. (Poti vedea exemple de raspunsuri cu un Click AICI)
Informatii la zi oferite de expertii PortalCodulFiscal.ro -
cel mai apreciat site de consultanta fiscala din Romania
Vrei sa ai acces instant la TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?
Este foarte simplu: TESTEAZA GRATUIT pentru 48 de ore!
- Ai la dispozitie o Baza de Date cu peste 90.000 de intrebari si raspunsuri
- Gasesti Legislatie la zi + Sfaturile specialistilor in fiscalitate si contabilitate
Completeaza formularul de mai jos si TESTEAZA GRATUIT ! Beneficiaza de oferta noastra speciala!
SMS
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de contabili folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Impozit pe constructii 2025"!
Intrebari similare din categoria Leasing
17Apr2025
Cesiune autoturism catre persoana fizica, contract leasing
de
Elena Ionescu
valabil la 17 Apr 2025
Intrebare:
Am preluat o societate care avea in derulare un contract de leasing financiar pentru un autoturism. In luna martie firma achita valoarea leasingului, iar valoarea reziduala este facturata de societatea de leasing pe persoana fizica, mentionand ca s-a facut un contract de cesiune, iar masina a trecut in proprietatea persoanei fizice. Exista o factura facuta de firma de leasing catre o persoana ...
31Mar2025
Deductibilitate cheltuieli leasing
de
Costin A. Istrate
valabil la 31 Mar 2025
Intrebare:
Va rog sa imi precizati deductibilitatea cheltuielilor cu chiria in conditiile unui leasing operational, atat pentru un autoturism, cat si pentru un utilaj. Va rog sa imi precizati si normele in vigoare. Multumesc anticipat.
20Mar2025
Cheltuieli cu autoturism inchiriat. Leasing operational
de
Vera Constantin
valabil la 20 Mar 2025
Intrebare:
Va rog sa ne spuneti care sunt diferentele, din punct de vedere contabil si fiscal, dintre utilizarea unui autoturism in baza unui contract de leasing operational respectiv in baza unui contract de inchiriere.
19Mar2025
Autoturism utilizat in leasing sau chirie
de
Vera Constantin
valabil la 19 Mar 2025
Intrebare:
1. Va rog sa ne spuneti care sunt diferentele, din punct de vedere contabil si fiscal, dintre utilizarea unui autoturism in baza unui contract de leasing comercial respectiv in baza unui contract de inchiriere.
2. Societatea noastra are ca obiect de activitate comert cu ridicata si cea mai mare parte din flota auto este utilizata de catre agentii de vanzari/directorii de vanzari.
Va rog sa ...
04Feb2025
Deductibilitate cheltuieli leasing autoturism PFA
de
Elena Ionescu
valabil la 04 Feb 2025
Intrebare:
1. Un PFA face un Leasing financiar achizitionare auto. Autoturismul nu este folosit exclusiv pentru activitatea economica deci conform art 68 al 5 lit - j) Cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii, aferente autoturismelor folosite de contribuabil sau membru asociat sunt deductibile limitat potrivit alin (7) lit k ) la cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane - ...
29Ian2025
Deductibilitate rata leasing
de
Gina Popescu
valabil la 29 Ian 2025
Intrebare:
Conform raspunsului primit la intrebarea legate de deducerea ratei la leasing-ul operational Dvs spuneti asa:
Amortizarea bunului care face obiectul unui contract de leasing se face de catre locator, in cazul leasingului operational, cheltuielile fiind deductibile la calculul impozitului pe profit, potrivit art. 28 alin. (14) din Codul fiscal, in limita a 1.500 lei/luna.
In cazul ...