Intrebare:
1. Va solicitam un punct de vedere referitor la modul de aplicare corect a impozitul pe veniturile microintreprinderilor de 1% sau impozitul pe profit de 16% depasind cifra de afaceri de 500 000 mii eur
avand in vedere Reguli noi pentru domeniul HoReCa
Incepand cu data de 1 ianuarie 2023, contribuabilii care desfasoara activitati in domeniul HoReCa corespunzatoare codurilor CAEN prevazute in
Codul fiscal, pot opta pentru plata:
- impozitului pe veniturile microintreprinderilor, FARA NICIO RESTRICTIE:
- fara verificarea conditiilor de incadrare in sistem:
- a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro (Nou! - plafonul veniturilor scade de la valoarea actuala de 1.000.000 euro). Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile. Pentru incadrarea in conditiile privind nivelul veniturilor se vor lua in calcul aceleasi elemente care constituie baza impozabila.
- capitalul social al acesteia este detinut de alte persoane decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
- nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii;
- a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, in proportie de peste 80% din veniturile totale;
Pentru incadrarea in conditiile privind nivelul ponderii veniturilor realizate din consultanta si/sau management in veniturile totale se vor lua in calcul aceleasi elemente care constituie baza impozabila.
- are cel putin un salariat [cu exceptia situatiei persoanelor juridice romane nou infiin? ate, care au un termen de 30 zile de la data inregistrarii in registrul comertului pentru indeplinirea acestei conditii];
- are asociati/actionari care detin peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice romane care se incadreaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, incluzand si persoana care verifica indeplinirea conditiilor,
- fara sa aplice regulile de iesire din sistem in cursul anului (depasirea plafonului de 500.000 euro, ponderea veniturilor realizate din consultanta si/sau management in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, nu angajeaza personal in termen de 30 de zile de la incetarea raportului de munca a singurului salariat)
- si fara sa tina cont de conditia de detinere de titluri de participare la cel mult trei microintreprinderi
SAU
- impozitului pe profit
Avem rugamintea de a ne preciza in cazul nostru pentru a ne putea intocmi corect bugetul de venituri si cheltuieli aferent anului 2023 preconizand ca depasim cifra de afaceri de 500 000 mii EUR intram pe regulile noi din domeniu HORECA FARA NICIO RECTRICTIE conditionata de cifra de afaceri cu toate ca o sa depasim 500 000 mii eur. Precizam ca societatea are cod CAEN 5610 - Restaurante, singurul cod CAEN fiind generator de venituri de la infiintare adica din 2018 si nu am aplicat niciodata impozitul sfecific aplicand doar impozitul pe veniturile microintreprinderiolr de 1% daca totusi am putea opta pentru impozitul pe veniturilor microintreprinderilor de 1%.