Modificari ale Codului fiscal introduse prin OG 8/2021 publicata in Monitorul Oficial 832/31.08.2021

07 Sep 2021
Prin Ordonanta de Urgenta nr. 8 /2021 s-au introdus o serie de modificari esentiale ale Codului fiscal in ceea ce priveste formularea mai exacta a unor reguli de impozitare (impozit pe dividendele distribuite si neplatite pana la final de an), majorarea procentului in ceea ce priveste ajustarea pentru deprecierea creantelor incepand din 2022, posibilitatea inrolarii in OSS si a neplatitorilor de tva, depunerea declaratiei 207 si in cazul in care compania suporta plata impozitului datorat in relatia cu un nerezident, incheierea online a contractelor de vanzare-cumparare autovehicule si alte aspecte sintetizate in cele ce urmeaza.
- Referitor la anul fiscal in cazul companiilor straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania, atunci cand un contribuabil se infiinteaza in cursul unui an fiscal, perioada impozabila incepe de la data inregistrarii la organul fiscal central.
- Din ianuarie 2022 ajustarile pentru deprecierea creantelor, inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile, se pot efectua in limita unui procent de 50% fata de 30% cat este in prezent.
- Termenul de plata al impozitului pe dividende distribuite, dar neplatite pana la sfarsitul anului este pana la data de 25 ianuarie a anului urmator, respectiv pana la data de 25 a primei luni a anului fiscal modificat urmator anului in care s-a aprobat distribuirea dividendelor.
- Contribuabilii care declara si platesc impozitul pe profit anual, cu plati anticipate, si care intra sub incidenta prevederilor art. I din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 153/2020 pentru instituirea unor masuri fiscale de stimulare a mentinerii/cresterii capitalurilor proprii, efectueaza plata anticipata pentru trimestrul I al fiecarui an fiscal/an fiscal modificat la nivelul sumei rezultate din aplicarea cotei de impozit asupra profitului contabil al perioadei pentru care se efectueaza plata anticipata, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului I.
Aceasta regula este aplicabila si pentru contribuabilii care sunt in al doilea an al perioadei obligatorii prevazute la art. 41 alin. (3) Cod fiscal. Aplicarea regulii de calcul a platii anticipate pentru trimestrul I incepe cu anul fiscal 2022, respectiv cu anul fiscal modificat care incepe in anul 2022, si se incheie cu anul fiscal 2026, respectiv cu anul fiscal modificat care incepe in anul 2026, dupa caz.
Sumele care se scad din impozitul pe profit anual, prevazute la art. I alin. (12) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 153/2020, se completeaza cu “Alte sume care se scad din impozitul pe profit, potrivit legislatiei in vigoare”.
- Se inlocuieste sintagma “aurului financiar” cu sintagma „aurului de investitii”, in vederea corelarii cu art. 94 din Codul fiscal.
- Contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendarea bunurilor agricole si veniturile din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net in sistem real, pe baza datelor din contabilitate. Optiunea de a determina venitul net in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, este obligatorie pentru contribuabil pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reinnoita pentru o noua perioada daca contribuabilul nu solicita revenirea la sistemul anterior
- Pentru contribuabilii care intr-un an fiscal au realizat venituri din inchirierea in scop turistic a unui numar de peste 5 camere se stabileste obligatia de a determina venitul net anual in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68 si de a completa Registrul de evidenta fiscala, sa fie instituita pentru anul fiscal urmator.
- Referitor la dividendele distribuite dar care nu au fost platite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, sa fie aplicate tuturor dividendelor distribuite si neplatite, respectiv termenul de plata este pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator distribuirii.
- S-a introdus in categoria veniturilor neimpozabile veniturile din cultivarea plantelor furajere, in suprafata de pana la 2,0 ha inclusiv (incepand cu 01.01.2022).
- Impozitul datorat in cazul veniturilor obtinute ca urmare a participarii la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine si lozuri, cu valoare mai mare decat plafonul neimpozabil de 66.750 lei, se determina prin aplicarea baremului prevazut la art 110 alin. (2) CF asupra fiecarui venit brut primit de un participant, iar din rezultatul obtinut se scade suma de 667,5 lei.
- In cazul achizitiei de aparate de marcat electronice fiscale, costul de achizitie se deduce in limita impozitului datorat.
- Entitatile nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii, precum si unitatile de cult beneficiaza de sumele prevazute la alin. (1) al art 123 1 Cod fiscal daca la momentul platii acestora de catre organul fiscal sau angajatorul/platitorul de venit figureaza in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.
Sumele primite din impozitul anual datorat trebuie sa fie folosite in scopul desfasurarii activitatilor nonprofit.
- Se introduce posibilitatea depunerii de catre contribuabil a formularului 230 "Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat" la entitatile nonprofit/unitatile de cult, avand in vedere ca aceasta modalitate este prevazuta, in prezent, in Circulara ministrului finantelor nr. 888/2018.
Entitatea nonprofit/unitatea de cult are obligatia de a transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, la organul fiscal competent un formular prin care centralizeaza cererile primite de la contribuabili in conformitate cu procedura stabilita prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
- Contribuabilii care in anul 2021 au realizat venituri din inchirierea in scop turistic a unui numar de sub 5 camere inchiriate in scop turistic, situate in locuinte proprietate personala, indiferent de numarul de locuinte in care sunt situate acestea si au determinat venitul net anual in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, respectiv in anul 2022 acestia determina venitul net anual pe baza normelor de venit.
- In cazul persoanelor fizice care obtin venituri de natura salariala reprezentand avantaje in bani si/sau in natura de la terti care nu sunt rezidenti fiscali romani, angajatorul rezident poate opta pentru calculul, retinerea si plata contributiilor de asigurari sociale obligatorii (aplicabilitate cu octombrie 2021).
- Se introduce posibilitatea ca certificatele de rezidenta fiscala sa se poata depune si prin Spatiul Privat Virtual si se accepta in copie conforma cu originalul.
- Se aduc clarificari privind modalitatea de elaborare a notificarilor pentru indeplinirea conditiilor de rezidenta de catre persoanele fizice la sosire, respectiv la plecare in/din Romania si a notificarii privind indeplinirea conditiilor de rezidenta de catre persoana juridica straina.
- Declaratia 207 se depune si cand impozitul datorat de nerezident este suportat de catre platitorul de venit.
- Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania, daca nu este inregistrata si nu este obligata sa se inregistreze conform art. 316, poate solicita sa se inregistreze, conform art 317 (fara a fi obligata), in cazul in care opteaza pentru aplicarea regimului special prevazut la art. 315 (vanzari intracomunitare de bunuri la distanta).
- In cazul cladirilor cu destinatie mixta aflate in proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculeaza prin insumarea impozitului determinat pentru suprafata folosita in scop nerezidential, indicata prin declaratie pe propria raspundere, prin aplicarea cotei mentionate la art. 458 asupra valorii impozabile determinate potrivit art. 457, fara a fi necesara stabilirea valorii prin depunerea documentelor prevazute la art. 458 alin. (1).
- Actul de instrainare-dobandire a mijloacelor de transport se poate incheia si in forma electronica si semnat cu semnatura electronica in conformitate cu prevederile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, republicata, cu completarile ulterioare, incheiat intre persoane care au domiciliul fiscal in Romania si se comunica electronic in vederea radierii/inregistrarii/ inmatricularii mijlocului de transport de catre persoana care instraineaza, de catre persoana care dobandeste sau de catre persoana imputernicita, dupa caz, autoritatilor implicate.
- Impozitul pe spectacole se calculeaza prin aplicarea cotei de impozit la suma incasata din vanzarea biletelor de intrare si a abonamentelor, exclusiv taxa pe valoarea adaugata.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Impozit pe constructii 2025"!
Studii de caz si articole despre dividende
11Mai2025
Declaratia 205 dividende
de
Gina Popescu
valabil la 11 Mai 2025
Intrebare:
In anul 2023 societatea a repartizat dividende aferente anului 2022 in valoare de 10 000 lei la care s-a achitat impozit = 800 lei, dar nu s-au achitat efectiv dividendele nete.
Pe declaratia 205 s-a declarat: dividende distribuite = 10 000 lei, dividende platite = 0 lei, impozit dividende = 800 lei.
In anul 2024 nu s-au efectuat distribuiri de dividende si s-au achitat dividendele nete ...
09Mai2025
CASS pentru dividende se datoreaza doar la incasare, nu la repartizare
de
Profeanu Laura
valabil la 09 Mai 2025
Intrebare:
CASS se achita si declara in Declaratia 212, pentru dividendele repartizate in anul 2024, sau ridicate efectiv (conform transelor 6/12/24 salarii)? Multumesc! Va rog si articol lege.
12Mai2025
Venituri din dividende, turism si agricultura. Regimul CASS aferent veniturilor cumulate peste plafon
de
Nicolae Liviu
valabil la 12 Mai 2025
Intrebare:
O persoana fizica a obtinut in 2024 venituri din dividende mai mari de 24 de salarii pe care le-a inscris in 2024 la estimate, in declaratia unica. (CASS = 24 * 3300 * 10% = 7920 lei)
A mai obtinut in 2024 si venituri din inchiriere camere in scop turistic 3 camere*norma 45400 lei, precum si venituri din agricultura cereale (16 ha-2 ha)*norma 161 lei.
Declaratia unica ce va fi depusa ...
09Mai2025
Declaratia unica dividende realizate in 2024
de
Alexandru Palaghia
valabil la 09 Mai 2025
Intrebare:
In declaratia unica 2023/2024 la estimat am trecut la CASS cap.II.3 rd 1 suma de 86.915 reprezentand venituri din dividende iar la 3 suma de 7.920 lei (24*3300*10%)
Cum completez DU 2024/2025 pentru veniturile din dividdende obtinute in 2024 in suma de 151.915 lei.
Va rog frumos sa-mi indicat capitolul, randul si suma.
Va mutumesc.
08Mai2025
Dividende distribuite si achitate partial
de
Vera Constantin
valabil la 08 Mai 2025
Intrebare:
Suntem o societate cu 3 asociati pentru care s-au distribuit si achitat dividende din anul 2023 in anul 2024. S-a achitat impozitul pe dividende corespunzator si s-a intocmit declaratia 205.
In luna februarie unul dintre actionari a decedat. Situatia dividendelor pentru asociatul decedat este urmatoarea:
- dividende distribuite 151304 lei
- dividende incasate 7000 lei
- impozit retinut ...
08Mai2025
Venituri din dividende si dobanzi incasate in 2024. Analiza in plafonul CASS
de
Nicolae Liviu
valabil la 08 Mai 2025
Intrebare:
In cursul anului 2024, am incasat venituri din dividende astfel:
- 5882 de la societatea A
- 9000 de la societatea B
tot in cursul anului 2024 am incasat venituri din dobanzi 3411 lei
Total sume incasate 18.293 lei
Ca si observatie, societatea B a declarat prin declaratia recapitulativa pentru anul 2024 dividende distribuite 35.000 lei si dividende platite 9.783 (net 9.000 lei).
...
Vezi toate studiile de caz despre dividende keyboard_double_arrow_right