Noi reguli pentru scutirea de impozit pentru veniturile programatorilor

20 Ian 2017
Reduceri comerciale acordate pentru livrari intracomunitare de bunuri. TratamIncepand cu data de 01 februarie 2017, se aplica noi reguli pentru scutirea de impozit a veniturilor din salarii si asimilate salariilor realizate de programatori. Noile prevederi sunt cuprinse in Ordinul nr. 872/5932/2284/2903/2016 privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator publicat in MOF nr. 22 din 09/01/2017. Tot cu aceasta data se abroga prevederile Ordinului nr. 217/4.172/1.348/835/2015 privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 573 din 30 iulie 2015.
Noul ordin aduce schimbari semnificative pentru aplicarea acestei scutiri. Vom vedea in continuare care sunt acestea:
1. Eliminarea plafonului anual de 10.000 dolari S.U.A. (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) venituri realizate in anul precedent pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit. Acest plafon nu se recalcula proportional cu perioada de activitate desfasurata ingreunand astfel aplicarea scutirii de catre persoanele care se infiintau in cursul unui an - incepand cu anul urmator infiintarii. Spre exemplu, o persoana juridica infintata in luna octombrie 2016 nu ar fi putut sa aplice aceasta scutire in anul 2017 daca nu realiza in perioada octombrie – decembrie 2016 un venit de cel putin echivalentul in lei a 10.000 dolari S.U.A. (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficia de scutirea de impozit pe venit.
Concret, incepand cu veniturile aferente lunii februarie 2017 angajatii operatorilor economici care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei in conformitate cu legislatia in vigoare, al caror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209), beneficiaza de scutirea de impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, prevazuta la art. 60 pct. 2 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
b) postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat in organigrama angajatorului, cum ar fi: directie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;
c) detin o diploma acordata dupa finalizarea unei forme de invatamant superior de lunga durata sau detin o diploma acordata dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata, si presteaza efectiv una dintre activitatile prevazute in anexa;
d) angajatorul a realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice venituri din activitatea de creatie de programe pentru calculator.
Astfel, legat de veniturile angajatorului, conform noilor prevederi, conditia care trebuie indeplinita este ca acesta sa realizeze, in anul precedent si sa inregistreze distinct in balanta analitica, venituri din activitatea de creatie de programe pentru calculator. Astfel, pentru ca angajatii sa beneficieze de aceasta scutire angajatorul trebuie sa obtina venituri din activitatea de creatie de programe pentru calculator si nu doar sa creeze softuri pentru utilizarea interna de catre companie.
2. Eliminarea scutirii pentru angajatii persoanelor juridice romane de drept public.
3. Scutirea poate fi aplicata si de catre societatile care se infiinteaza in cursul anului fiscal si cele care se reorganizeaza in cursul anului. Anterior, aceste persoane puteau aplica scutirea de impozit doar incepand cu anul fiscal urmator infiintarii daca in anul infiintarii realizau venituri peste plafonul de 10.000 dolari S.U.A. pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit si indeplineau si celelate conditii.
Astfel, societatile care se infiinteaza in cursul anului fiscal, in vederea beneficierii de facilitatea fiscala sunt exceptate de la indeplinirea conditiei prevazute la lit. d) privind realizarea de venituri din activitatea de creatie de programe pentru calculator, pentru anul infiintarii si pentru anul fiscal urmator.
Societatile care au facut in cursul anului obiectul unei reorganizari potrivit legii, in vederea beneficierii de aceasta scutire sunt exceptate de la indeplinirea conditiei prevazute la lit. d) privind realizarea de venituri din activitatea de creatie de programe pentru calculator pentru anul in care s-a produs operatiunea de reorganizare.
4. Definitia activitatii de creare de programe pentru calculator a fost completata cu prevederea potrivit careia activitatea trebuie sa fie prestata in scopul realizarii unui produs final sau a unei componente a unui produs final, destinat comercializarii.
Astfel, activitatea de creatie de programe pentru calculator, in sensul prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, reprezinta prestarea efectiva a uneia dintre activitatile de creare de programe pentru calculator corespunzatoare ocupatiilor specifice mentionate in anexa in scopul realizarii unui produs final sau a unei componente a unui produs final, destinat comercializarii.
5. Cu privire la documentele justificative pentru aplicarea scutirii, diploma si contractul individual de munca se vor pastra in copii cu mentiunea „conform cu originalul” nemaifiind necesare copii legalizate. Dosarul cuprinzand documentele justificative se va pastra la sediul angajatorului in vederea controlului. In situatia in care angajatorul pastreaza documentele justificative in format electronic, acestea vor fi semnate cu semnatura electronica extinsa bazata pe un certificat calificat, furnizat de un furnizor de servicii acreditat.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Impozit pe constructii 2025"!
Studii de caz si articole despre livrare intracomunitara
07Mai2025
Obligatia declararii in Sistemul RO e-Transport
de
Profeanu Laura
valabil la 07 Mai 2025
Intrebare:
Un SRL (A) achizitioneaza din Romania de la producator (B) tamplarie PVC (1000kg) la un cost de 5800 euro la cursul Bnr din ziua de ridicare si vinde catre un client din Belgia (C), asigurand transportul cu o autoutilitara pesonala de pana la 3,5 tone.
In aceste conditii exista obligativitatea declararii in RO e-Transport si a obtinerii codului UIT?
Cine trebuie sa declare si sa obtina cod ...
30Apr2025
Nontransfer. Bunuri primite gratuit spre prelucrare de la partener din Danemarca
de
Profeanu Laura
valabil la 30 Apr 2025
Intrebare:
Societatea din Romania primeste gratuit bunuri spre prelucrare de la un Partener din Danemarca. Dupa prelucrare Partenerul din Danemarca doreste sa expedieze direct bunurile in Lituania la un client de-al sau. Acestuia din urma ii revine sarcina prelurii bunurilor si platii transportului. Fiecare partener e inregistrat in scopuri de TVA in statul sau membru.
In aceste conditii, cum se ...
25Apr2025
Livrare intracomunitara bunuri, cod invalid in VIES, diferente suplimentare de plata TVA
de
Amelia Dumitras
valabil la 25 Apr 2025
Intrebare:
PJ RO, in cadrul controlului de fond pe TVA perioada 2018-2021, au fost identificate livrari intracomunitare efectuate catre PJ din state membre UE, dar aparent cu cod de TVA invalid in momentul emiterii facturilor. Mentionam ca codurile de TVA sunt valide la zi pe aplicatia VIES. Pentru tranzactiile respective au fost emise facturi conforme, documente de livrare CMR, avize etc., respectiv ...
23Apr2025
Justificare transport livrare intracomunitara
de
Gina Popescu
valabil la 23 Apr 2025
Intrebare:
Societatea noastra produce bunuri care sunt livrate intracomunitar, iar pentru aceste livrari emitem facturi fara TVA. Justificarea scutirii de TVA se poate face pe baza unor documente printre care si CMR-ul. Va rog sa ne spuneti care sunt documentele obligatorii pentru justificarea scutirii si daca CMR-ul trebuie sa aiba obligatoriu confirmarea beneficiarului ( stampila si semnatura 3) ...
08Apr2025
Livrare intracomunitara automobil. Documente justificative
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 08 Apr 2025
Intrebare:
Societate platitoare de tva si de impozit pe profit, dorim sa vindem un autoturism in Olanda - livrare intracomunitare de bunuri.
Va rugam sa ne spuneti care sunt documentele justificative necesare, pe care ar trebui sa le atasam la factura, pentru a putea beneficia de scutire, in conditiile in care masina va pleca pe roti si nu vom avea CMR.
Un alt aspect, masina nu este amortizata ...
07Apr2025
Regimul TVA al livrarilor in lant cu export
de
Alexandru Palaghia
valabil la 07 Apr 2025
Intrebare:
O firma din Romania fabrica diverse produse farmaceutice pe baza unui contract incheiat cu o firma din Ungaria. Apoi firma din Ungaria le livreaza unei companii afiliate din Rusia. Din considerente de optimizare logistica, se doreste livrarea directa din Romania catre Rusia. Precizam ca clientul (firma din Ungaria) va fi responsabil de transportul produselor catre destinatia finala, Rusia.
...
Vezi toate studiile de caz despre livrare intracomunitara keyboard_double_arrow_right