ORDIN nr. 251 din 18 februarie 2014 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009
12 Mar 2014
ORDIN nr. 251 din 18 februarie 2014 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, aprobate prin Ordinul ministrului dezvoltarii regionale si locuintei, al ministrului finantelor publice si al viceprim-ministrului, ministrul administratiei si internelor, nr. 163/540/23/2009
In temeiul art. VII din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 63/2012 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 238/2013, al art. 12 alin. (7) din Hotararea Guvernului nr. 1/2013 privind organizarea si functionarea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, cu modificarile ulterioare, si al art. 10 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare,
viceprim-ministrul, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, si viceprim-ministrul, ministrul finantelor publice, emit urmatorul ordin:
Art. I
Normele metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, aprobate prin Ordinul ministrului dezvoltarii regionale si locuintei, al ministrului finantelor publice si al viceprim-ministrului, ministrul administratiei si internelor, nr. 163/540/23/2009, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 194 din 27 martie 2009, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1.La articolul 2, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Blocurile de locuinte identificate si inventariate potrivit alin. (1) lit. c) se grupeaza, de regula, pe regimuri de inaltime - pana la P+4 etaje si peste P+4 etaje. In cadrul acestei grupari, inventarierea se realizeaza in functie de perioadele de proiectare, pe tipuri de blocuri cu solutii constructive similare ale anvelopei, precum si cu luarea in considerare si a prevederilor art. 3 alin. (3) si (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare."
2.La articolul 4, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:
"(11) Coordonatorul local instiinteaza, dupa caz, asociatiile de proprietari despre posibilitatea asigurarii de catre autoritatile administratiei publice locale, in baza si in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie, a finantarii cheltuielilor aferente executarii lucrarilor de interventie corespunzatoare cotei de contributie ce revine proprietarilor/asociatiilor de proprietari, cu recuperarea sumelor in conformitate cu prevederile art. 14 alin. (3)-(9) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare."
3.La articolul 5, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Adunarea generala a proprietarilor hotaraste, in conditiile si cu respectarea prevederilor art. 10 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, inscrierea in programul local si semnarea contractului de mandat transmis de coordonatorul local."
4.La articolul 7 alineatul (2), litera f) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"f) intocmirea proiectului tehnic si a detaliilor de executie si verificarea acestora pentru respectarea cerintei fundamentale «securitate la incendiu», precum si, dupa caz, a altor cerinte fundamentale in functie de complexitatea solutiilor tehnice dezvoltate;"
5.La articolul 9, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Auditul energetic se realizeaza de catre un auditor energetic pentru cladiri, persoana fizica atestata gradul profesional I, specialitatea constructii si instalatii."
6.La articolul 10, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(3) Sinteza documentatiei de avizare, intocmita de proiectant, semnata de expertul tehnic si auditorul energetic pentru cladiri, insusita de coordonatorul local se inainteaza la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, insotita de acordul scris al asociatiei de proprietari cu privire la nivelul maximal al cheltuielilor corespunzatoare cotei de finantare ce revine acesteia prevazut la art. 21 lit. c2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, in copie, precum si copia contractului de mandat perfectat de coordonatorul local cu asociatia de proprietari."
7.La articolul 10, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (31), cu urmatorul cuprins:
"(31) Auditorul energetic pentru cladiri semneaza si parafeaza partea scrisa din documentatia tehnica avizare din punct de vedere al respectarii solutiilor stabilite prin raportul de audit energetic."
8.La articolul 11, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 11
(1) Indicatorii tehnico-economici din documentatia de avizare intocmita pentru fiecare obiectiv de investitii se aproba de consiliul local, conditionat de insusirea acestora de catre coordonatorul local, primirea acordului scris al asociatiei de proprietari cu privire la nivelul maximal al cheltuielilor corespunzatoare cotei de finantare ce revine asociatiei, precum si de obtinerea avizului conform si prealabil al Consiliului tehnico-economic al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice."
9.La articolul 11, dupa alineatul (1) se introduc cinci noi alineate, alineatele (11)-(15), cu urmatorul cuprins:
"(11) Indicatorii tehnico-economici din documentatia de avizare intocmita pentru fiecare obiectiv de investitii se transmit, de catre coordonatorul local, cu adresa, cu cel mult 30 de zile lucratoare anterioare aprobarii acestora de catre consiliul local, asociatiei de proprietari pentru luarea la cunostinta si transmiterea acordului scris cu privire la nivelul maximal al cheltuielilor corespunzatoare cotei de finantare ce revine asociatiei.
(12) In vederea transmiterii acordului scris cu privire la nivelul maximal al cheltuielilor corespunzatoare cotei de finantare ce revine asociatiei, presedintele asociatiei de proprietari afiseaza la avizierul asociatiei indicatorii tehnico-economici din documentatia de avizare, pentru luarea la cunostinta, si convoaca, in conditiile legii, adunarea generala a proprietarilor.
(13) Adunarea generala a proprietarilor hotaraste, in conditiile si cu respectarea prevederilor art. 21 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, transmiterea, in termen de cel mult 15 zile lucratoare de la primirea acestora, acordului scris precizat la art. 11 alin. (22) lit. b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
(14) Modelul hotararii adunarii generale a proprietarilor este prevazut in anexa nr. 31.
(15) Netransmiterea acordului scris in termen conduce la intreruperea procedurii de avizare/aprobare prevazuta la art. 11 alin. (22) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, si, respectiv, la rezilierea contractului de mandat incheiat cu asociatia de proprietari."
10.La articolul 12, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Odata cu notificarea, coordonatorul local comunica asociatiei de proprietari documentatia de avizare pentru lucrarile de interventie si indicatorii tehnico-economici aprobati de catre consiliul local cu specificarea cotei-parti de finantare ce revine asociatiei de proprietari pentru finantarea executarii lucrarilor de interventie, termenul si graficul de executie a lucrarilor de interventie aprobat."
11.Dupa articolul 34 se introduce un nou articol, articolul 341, cu urmatorul cuprins:
"Art. 341
(1) In conformitate cu prevederile art. 131 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, finantarea unor activitati/lucrari de interventie pentru cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte poate fi asigurata si din fondurile structurale si de coeziune ale Uniunii Europene si se realizeaza strict in conformitate cu regulamentele si procedurile de accesare a acestor fonduri si in conditiile stabilite prin documentele procedurale specifice implementarii programelor operationale prin care se asigura finantarea unor astfel de interventii.
(2) Finantarea cheltuielilor aferente cotei de contributie ce revine proprietarilor/asociatiei de proprietari, conform art. 131 alin. (3), pentru activitatile/lucrarile prevazute la art. 131 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, si recuperarea acestor sume avansate de catre autoritatile administratiei publice locale pentru asigurarea cotei de contributie proprie a proprietarilor/asociatiilor de proprietari, in cazul finantarii activitatilor/lucrarilor de interventie pentru cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte din fondurile structurale si de coeziune ale Uniunii Europene, se fac in conformitate cu prevederile art. 14 alin. (2) si (4)-(10) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare."
12.La anexa nr. 2, a doua liniuta de la ultimul paragraf se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"- hotararea privind inscrierea in programul local, adoptata in adunarea generala a asociatiei de proprietari, in conditiile si cu respectarea prevederilor art. 21 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare;"
13.Dupa anexa 3 se introduce o noua anexa, anexa nr. 31, al carei continut este prevazut in anexa nr. 1 care face parte integranta din prezentul ordin.
14.Anexele nr. 3, 4, 8 si 11 se modifica si se inlocuiesc cu anexele nr. 2-5 care fac parte integranta din prezentul ordin.
15.In tot cuprinsul normelor metodologice, sintagmele "Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei", "cerinta esentiala" si "avizul Consiliului tehnico-economic al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului" se inlocuiesc cu sintagmele "Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice", "cerinta fundamentala" si, respectiv, cu "avizul conform si prealabil al Consiliului tehnico-economic al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice".
Art. II
In tot cuprinsul Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, aprobate prin Ordinul ministrului dezvoltarii regionale si locuintei, al ministrului finantelor publice si al viceprim-ministrului, ministrul administratiei si internelor, nr. 163/540/23/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, prin sintagma "Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009" se va intelege "Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare".
Art. III
Prevederile Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, aprobate prin Ordinul ministrului dezvoltarii regionale si locuintei, al ministrului finantelor publice si al viceprim-ministrului, ministrul administratiei si internelor, nr. 163/540/23/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu modificarile si completarile aduse prin prezentul ordin, se aplica in mod corespunzator si locuintelor precizate la art. 11 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. IV
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
ANEXA nr. 1: HOTARAREA Adunarii generale a proprietarilor nr. ..... din data de .........
(- Anexa nr. 31 la normele metodologice)
- continut-cadru -
ASOCIATIA DE PROPRIETARI
Localitatea ..............
Judetul (Sectorul) ............
Str. .......... nr. ..., bl. ..., codul postal ........
Codul de inregistrare fiscala: .........
In baza Adresei consiliul local al municipiului/orasului/comunei .............../sectorului ........... al municipiului Bucuresti nr. ........ din ...............,
luand cunostinta de prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, de continutul indicatorilor tehnico-economici din documentatia de avizare cu privire la nivelul maximal al cheltuielilor corespunzatoare cotei de finantare ce revine asociatiei, precum si de posibilitatea solicitarii finantarii cheltuielilor aferente executarii lucrarilor de interventie corespunzatoare cotei de contributie ce revine proprietarilor/asociatiei de proprietari cu recuperare a sumelor avansate de catre autoritatea locala prin taxa de reabilitare termica, afisat la avizierul Asociatiei de proprietari incepand cu data de .................,
Adunarea generala a proprietarilor, in sedinta ordinara/extraordinara din data de ................, in prezenta a ......... membri din totalul de ............ membri ai asociatiei,
HOTARASTE:
transmiterea acordului scris al Asociatiei de proprietari din localitatea ..............., judetul/sectorul ............., str. ............ nr. ....., bl. ....., codul postal .........., codul de inregistrare fiscala .........., cu privire la nivelul maximal al cheltuielilor corespunzatoare cotei de finantare ce revine asociatiei, in conditiile si cu respectarea prevederilor art. 21 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
(Dupa caz, hotaraste sa depuna la autoritatea locala cererea de finantare a cheltuielilor aferente executarii lucrarilor de interventie corespunzatoare cotei de contributie ce revine proprietarilor/asociatiei de proprietari, cu recuperarea sumelor in conditiile precizate la art. 14 alin. (3) si (5)-(9) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare).
Drept pentru care il imputerniceste pe presedintele asociatiei de proprietari, dna/dl ................, sa semneze si sa transmita, in numele si pentru fiecare dintre proprietarii inscrisi in lista anexata, acordul scris cu privire la nivelul maximal al cheltuielilor corespunzatoare cotei de finantare ce revine asociatiei (dupa caz, il imputerniceste pe presedintele asociatiei de proprietari sa semneze si sa transmita, in numele si pentru fiecare dintre proprietarii inscrisi in lista anexata, cererea de finantare a asociatiei de proprietari).
Prezenta hotarare se afiseaza la avizierul asociatiei de proprietari si va insoti acordul scris ce urmeaza a fi transmis coordonatorului local (dupa caz, se ataseaza la acordul scris si cererea de finantare a proprietarilor/asociatiei de proprietari cu specificarea sumelor solicitate de proprietari pentru cofinantarea executarii lucrarilor de interventie).
Presedinte,
........................
(numele si semnatura)
L.S.
Contrasemneaza:
Secretarul Asociatiei de proprietari .....................
Comitetul executiv al Asociatiei de proprietari ..........................
ANEXA nr. 2: CONTRACT DE MANDAT*) Nr. ...../.........
(- Anexa nr. 3 la normele metodologice)
- continut-cadru -
*) Prezentul contract de mandat reprezinta un model care cuprinde clauzele minime si obligatorii, partile avand libertatea sa-l completeze cu alte clauze, dupa caz.
Prezentul contract se incheie in conformitate cu prevederile Codului civil, ale art. 10 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, in baza instiintarii aprobarii indicatorilor tehnico-economici primarului (coordonator local) al .......... (municipiul/orasul/comuna/sectorul ............. al municipiului Bucuresti) nr. ....... din data .......... si a Hotararii adunarii generale a proprietarilor................ nr. ....... din data ............ .
Prezentul contract se incheie intre urmatoarele parti:
1.Municipiul/Orasul/Comuna .............../Sectorul ........... al municipiului Bucuresti, cu sediul in localitatea/sectorul .............., judetul/municipiul Bucuresti ............., str. ............... nr. ......., telefon ........., fax ........, reprezentat de dna/dl ..............., primar (coordonator local), in calitate de mandatar,
si
2.Asociatia de proprietari .............., cu sediul in localitatea ..............., judetul ............./sectorul ........, str. ............ nr. ....., bl. ...., telefon ......., fax ........, cont IBAN .......... deschis la ..........., cod fiscal ..........., reprezentata prin dna/dl ............, in calitate de presedinte, posesoare/posesor a/al actului de identitate tip ....., seria ....., nr. ......., eliberat de .......... la data de .............., domiciliata/domiciliat in ................... (localitatea), str. ............ nr. .....,bl. ....., sc. ......, et. ....., ap. ......, judetul/sectorul ........., nascuta/nascut la data de .................. (ziua, luna, anul) in ........., judetul/sectorul .........., fiica/fiul lui ........... si a/al .........., cod numeric personal ........., in calitate de mandant.
CAPITOLUL I: Obiectul contractului
Art. 1
Obiectul prezentului contract il constituie mandatarea de catre asociatia de proprietari (mandant), beneficiar al investitiei, a coordonatorului local (mandatar) sa stabileasca si sa efectueze, in numele si pentru mandant, cu titlu gratuit, masurile si actiunile ce se impun, in conditiile si cu respectarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
CAPITOLUL II: Obligatiile partilor contractante
Art. 2
Obligatiile mandatarului (coordonator local) sunt urmatoarele:
a)sa elaboreze documentatia de atribuire a contractelor de proiectare si executie a lucrarilor de interventie;
b)sa organizeze procedurile de achizitie publica, sa semneze si sa gestioneze contractele de achizitie publica pentru prestarea serviciilor de proiectare si executie a lucrarilor de interventie;
c)sa asigure intocmirea documentatiei de avizare pentru lucrarile de interventie si sa supuna aprobarii, conform legii, indicatorii tehnico-economici pentru lucrarile de interventie;
d)sa transmita indicatorii tehnico-economici din documentatia de avizare pentru lucrarile de interventie in vederea luarii la cunostinta de catre asociatia de proprietari despre continutul acestora in vederea transmiterii acordului scris cu privire la nivelul maximal al cheltuielilor corespunzatoare cotei de finantare ce revine asociatiei;
e)sa notifice mandantului documentatia de avizare pentru lucrarile de interventie si indicatorii tehnico-economici aprobati care stau la baza completarii contractului de mandat, prin act aditional, cu valorile si durata lucrarilor de interventie si sumele aferente cotelor de participare ale partilor;
f)sa transmita mandantului actul aditional la prezentul contract de mandat, cuprinzand valoarea lucrarilor de interventie, cota-parte ce revine mandantului pentru executarea lucrarilor si durata de executie a lucrarilor de interventie;
g)sa contracteze executarea lucrarilor de interventie dupa semnarea actului aditional la contractul de mandat;
h)sa emita certificatul de urbanism, autorizatia de construire si ordinul de incepere a lucrarilor;
i)sa organizeze receptia la terminarea lucrarilor si receptia finala dupa expirarea garantiei de buna executie;
j)sa predea mandantului documentatia legala pentru completarea cartii tehnice a constructiei;
k)sa deschida un cont separat in numele unitatii administrativ-teritoriale la unitatile teritoriale ale Trezoreriei Statului pentru finantarea executiei lucrarilor de interventie, in conditiile legii;
l)sa efectueze plata lucrarilor de interventie executate, in cotele si in conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, conform documentelor de plata;
m)sa solicite mandantului virarea sumei aferente partii ce ii revine, pe baza deconturilor de plata a lucrarilor executate;
n)sa desfasoare orice actiuni necesare executarii in conditii de eficienta a lucrarilor de interventie la blocul de locuinte;
o)sa instiinteze mandantul asupra existentei oricarei situatii de natura sa ii prejudicieze interesele, precum si asupra actiunilor intreprinse;
p)sa stabileasca, dupa caz, pentru recuperarea sumelor avansate de catre autoritatea locala, taxa de reabilitare termica, a proprietarilor/asociatiei de proprietari care au/a depus cerere pentru asigurarea cofinantarii de catre autoritatea locala a executarii lucrarilor de interventie.
Art. 3
Actele juridice incheiate de catre mandatar, in limitele mandatului, sunt opozabile tertilor.
Art. 4
Obligatiile mandantului (asociatia de proprietari) sunt urmatoarele:
A.Obligatiile membrilor asociatiei de proprietari sunt:
a)sa ia cunostinta de continutul indicatorilor tehnico-economici din documentatia de avizare si sa transmita acordul scris cu privire la nivelul maximal al cheltuielilor corespunzatoare cotei de finantare ce revine asociatiei;
b)sa hotarasca, dupa caz, cu privire la depunerea cererii de finantare, a proprietarilor/asociatiei de proprietari, pentru asigurarea cofinantarii de catre autoritatea locala a sumelor reprezentand cota-parte ce revine in sarcina asociatiei pentru executarea lucrarilor de interventie - sumele avansate de catre autoritatea locala urmeaza a fi recuperate prin taxa de reabilitare termica;
c)sa isi insuseasca valorile si durata de executie cuprinse in documentatia de avizare pentru lucrarile de interventie si in indicatorii tehnico-economici;
d)sa imputerniceasca presedintele asociatiei de proprietari sa semneze actul aditional la contractul de mandat;
e)sa constituie suma necesara cofinantarii corespunzatoare cotei-parte prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, sau, dupa caz, sa transmita cererea de finantare, a proprietarilor/asociatiei de proprietari, pentru asigurarea cofinantarii de catre autoritatea locala pentru executarea lucrarilor de interventie;
f)sa desemneze un reprezentant pentru receptia la terminarea lucrarilor si pentru receptia finala.
B.Obligatiile presedintelui asociatiei de proprietari, ca reprezentant imputernicit de aceasta, sunt:
a)sa informeze membrii asociatiei de proprietari, prin afisarea la avizierul asociatiei a tuturor documentelor primite/transmise de la/la mandatar;
b)sa convoace, conform legii, adunarea generala a proprietarilor imediat dupa primirea de la mandatar a documentatiei de avizare pentru lucrarile de interventie si a indicatorilor tehnico-economici, in vederea aducerii la cunostinta a valorilor si a duratei de executie, precum si pentru stabilirea cotelor de participare in sarcina fiecarui proprietar;
c)sa supuna aprobarii adunarii generale a proprietarilor:
- transmiterea acordului scris cu privire la nivelul maximal al cheltuielilor corespunzatoare cotei de finantare ce revine asociatiei pentru asigurarea cofinantarii executarii lucrarilor de interventie;
- transmiterea, dupa caz, a cererii de finantare a proprietarilor/asociatiei de proprietari pentru asigurarea cofinantarii de catre autoritatea locala a executarii lucrarilor de interventie, cu recuperarea sumelor avansate de catre autoritatea locala prin taxa de reabilitare termica;
- lucrarile de interventie fundamentate in documentatia de avizare a lucrarilor de interventie;
- cuantumul sumei necesare cofinantarii executarii lucrarilor de interventie, in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare;
- cotele de participare la fondul de reparatii stabilite in sarcina fiecarui proprietar, direct proportional cu cota-parte indiviza de proprietate, pentru constituirea sumei necesare cofinantarii executarii lucrarilor de interventie;
d)sa semneze si sa transmita coordonatorului local, in maximum 15 zile lucratoare, acordul scris cu privire la nivelul maximal al cheltuielilor corespunzatoare cotei de finantare ce revine asociatiei, insotit, dupa caz, de cererea de finantare, a proprietarilor/asociatiei de proprietari, pentru asigurarea cofinantarii de catre autoritatea locala a sumelor reprezentand cota-parte ce revine in sarcina asociatiei, cu recuperarea sumelor avansate de catre autoritatea locala prin taxa de reabilitare termica;
e)sa semneze si sa transmita coordonatorului local, in maximum 30 de zile lucratoare, actul aditional la prezentul contract de mandat, in care se prevede valoarea lucrarilor de interventie;
f)sa vireze pe numele mandatarului suma ce ii revine, conform legii, pentru plata lucrarilor de interventii executate.
Art. 5
Mandantul nu poate solicita modificari ale proiectului in baza caruia s-a emis autorizatia de construire.
Art. 6
In cazul in care adunarea generala a asociatiei de proprietari nu aproba transmiterea acordului scris cu privire la nivelul maximal al cheltuielilor corespunzatoare cotei de finantare ce revine asociatiei de proprietari sau nu aproba executarea lucrarilor de interventie fundamentate in documentatia de avizare, hotararea motivata a adunarii generale a proprietarilor va fi transmisa mandatarului.
CAPITOLUL III: Termenul contractului
Art. 7
(1)Prezentul contract de mandat intra in vigoare la data semnarii lui de catre ambele parti.
(2)Contractul are valabilitate pana la data procesului-verbal de receptie finala.
CAPITOLUL IV: Incetarea contractului
Art. 8
Prezentul contract inceteaza de plin drept, fara somatie si fara indeplinirea altor formalitati, in cazul in care:
a)in urma raportului de expertiza tehnica se prevede necesitatea executarii unor lucrari de consolidare/reparatii care conditioneaza executarea lucrarilor de interventie, iar coordonatorul local dispune incetarea contractului;
b)mandantul nu transmite acordul scris, prevazut la art. 11 alin. (22) lit. b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, cu privire la nivelul maximal al cheltuielilor corespunzatoare cotei de finantare ce revine asociatiei de proprietari;
c)mandantul hotaraste ca nu este de acord cu executarea lucrarilor de interventie, dupa luarea la cunostinta a documentatiei de avizare pentru lucrarile de interventie si a indicatorilor tehnico-economici aprobati;
d)la data semnarii procesului-verbal de receptie finala a lucrarilor de interventie la blocul de locuinte nr. ........... .
CAPITOLUL V: Forta majora
Art. 9
Forta majora este constatata de o autoritate competenta.
Art. 10
Forta majora exonereaza partile contractante de indeplinirea obligatiilor asumate prin prezentul contract de mandat, pe toata perioada in care aceasta actioneaza.
Art. 11
Indeplinirea contractului va fi suspendata in perioada de actiune a fortei majore, dar fara a prejudicia drepturile ce li se cuveneau partilor pana la aparitia acesteia.
Art. 12
Partea contractanta care invoca forta majora are obligatia de a notifica celeilalte parti, imediat si in mod complet, producerea acesteia si sa ia orice masuri care ii stau la dispozitie in vederea limitarii consecintelor.
Art. 13
Daca forta majora actioneaza sau se estimeaza ca va actiona o perioada mai mare de 6 luni, fiecare parte va avea dreptul sa notifice celeilalte parti incetarea de plin drept a prezentului contract, fara ca vreuna dintre parti sa poata pretinde celeilalte daune-interese.
CAPITOLUL VI: Notificari
Art. 14
In acceptiunea partilor contractante, orice notificare adresata de una dintre acestea celeilalte este valabil indeplinita daca va fi depusa la adresa/sediul prevazuta/prevazut in partea introductiva a prezentului contract.
Art. 15
In cazul in care notificarea se face prin posta, ea va fi transmisa prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire si se considera primita de destinatar la data mentionata de oficiul postal primitor pe aceasta confirmare.
Art. 16
Daca notificarea se trimite prin fax, ea se considera primita in ziua expediata, daca aceasta a fost zi lucratoare si daca transmiterea s-a facut pana la ora 17,00, sau in prima zi lucratoare, daca ziua expedierii faxului era nelucratoare.
Art. 17
Notificarile verbale nu se iau in considerare de niciuna dintre parti, daca nu sunt confirmate prin intermediul uneia dintre modalitatile prevazute la articolele precedente.
CAPITOLUL VII: Litigii
Art. 18
In cazul in care rezolvarea neintelegerilor nu este posibila pe cale amiabila, ele vor fi supuse spre solutionare instantelor judecatoresti competente din Romania.
CAPITOLUL VIII: Clauze finale
Art. 19
(1)In prezentul contract, cu exceptia unei prevederi contrare, cuvintele la forma de singular vor include forma de plural si viceversa, acolo unde acest lucru este permis de context.
(2)Termenul zi ori zile sau orice referire la zile reprezinta zile lucratoare, daca nu se specifica in mod diferit.
Art. 20
Modificarea prezentului contract se face numai prin act aditional incheiat intre partile contractante.
Art. 21
Fac parte integranta din prezentul contract urmatoarele anexe:
- anexa nr. 1 - Hotararea adunarii generale a proprietarilor nr. ....... din data de ............... (in original);
- anexa nr. 2 - Lista proprietarilor din blocul de locuinte.
Art. 22
Prezentul contract, impreuna cu anexele care fac parte integranta din acesta, reprezinta vointa partilor.
Art. 23
Limba care guverneaza contractul este limba romana.
Art. 24
Contractul va fi interpretat conform legilor din Romania.
Art. 25
Prezentul contract de mandat a fost incheiat astazi, .............., in doua exemplare originale, cate unul pentru fiecare parte, ambele avand aceeasi valoare juridica.
ANEXA nr. 21: ACT ADITIONAL Nr. 1*) la Contractul de mandat nr. ....../............
(- ANEXA la modelul de contract de mandat)
*) Prezentul act aditional reprezinta un model care cuprinde clauzele minime si obligatorii, partile avand libertatea sa il completeze cu alte clauze, dupa caz.
Prezentul act aditional la contractul de mandat se incheie in conformitate cu prevederile Codului civil si ale art. 11 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, in baza notificarii primarului (coordonator local) al ............ (municipiul/orasul/comuna/sectorul .......... al municipiului Bucuresti) nr. .... din data de .......... si a Hotararii adunarii generale a proprietarilor ............ nr. ..... din data de ......... .
Prezentul act aditional se incheie intre urmatoarele parti:
1.Municipiul/Orasul/Comuna ............/Sectorul ........... al municipiului Bucuresti, cu sediul in localitatea ................, judetul/sectorul ..........., str. .......... nr. ......., telefon ........, fax ........, reprezentat de dna/dl ..............., primar (coordonator local), in calitate de mandatar,
si
2.Asociatia de proprietari .............., cu sediul in localitatea .............., judetul/sectorul ..........., str. ............ nr. ......, bl. ....., telefon ........, fax ........, cont IBAN ........ deschis la ..........., cod fiscal ........, reprezentata prin dna/dl .........., in calitate de presedinte, posesoare/posesor a/al actului de identitate tip ...., seria ...... nr. ......, eliberat de ........... la data de .........., domiciliata/domiciliat in ................ (localitatea), str. ......... nr. ...., bl. ....., sc. ....., et. ...., ap. ....., sectorul/judetul ..........., nascuta/nascut la data de ........ (ziua, luna, anul) in ............... (localitatea), sectorul/judetul .........., fiica/fiul lui ......... si a/al ..........., cod numeric personal ............, in calitate de mandant.
Art. 1
Obiectul prezentului act aditional il constituie exprimarea acordului mandantului (asociatia de proprietari) pentru executarea lucrarilor de interventie la blocul de locuinte.
Art. 2
(1)Mandantul a luat act de continutul documentatiei de avizare pentru lucrarile de interventie, de indicatorii tehnico-economici aprobati, aferenti blocului de locuinte situat in ..............., precum si de graficul si durata de executie a lucrarilor si cota-parte ce revine asociatiei de proprietari pentru finantarea executarii lucrarilor.
(2)Mandantul isi exprima acordul privind valoarea lucrarilor de interventie si aproba constituirea sumei necesare cofinantarii corespunzatoare cotei-parti prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, si aproba executarea lucrarilor de interventie.
Art. 3
(1)Valoarea lucrarilor de interventie este de ............ mii lei.
(2)Cota-parte ce revine asociatiei de proprietari este de .......... mii lei.
(3)Durata de executare a lucrarilor de interventie este de ............. luni.
Art. 4
Cofinantarea in cuantum de ............. se constituie prin contributii ale proprietarilor la fondul de reparatii al asociatiei de proprietari, direct proportional cu cota-parte indiviza detinuta.
Art. 5
Mandantul (asociatia de proprietari) il mandateaza pe mandatar (coordonatorul local) sa contracteze executarea lucrarilor de interventie la blocul de locuinte la valoarea prevazuta la art. 3 alin. (1) si in termenul prevazut la art. 3 alin. (3).
Art. 6
Mandantul este de acord cu virarea sumei aferente cotei-parte ce ii revine pe baza deconturilor lunare de plata a lucrarilor executate.
Art. 7
Prezentul act aditional completeaza Contractul de mandat nr. ........... incheiat in data de .............. .
Art. 8
Prezentul act aditional a fost incheiat astazi, ..................., in doua exemplare originale, cate unul pentru fiecare parte, ambele avand aceeasi valoare juridica.
ANEXA nr. 3: HOTARAREA Adunarii generale a proprietarilor nr. ..... din data de .........
(- Anexa nr. 4 la normele metodologice)
- continut-cadru -
ASOCIATIA DE PROPRIETARI
Localitatea ..............
Judetul (Sectorul) ............
Str. .......... nr. ..., bl. ..., codul postal ........
Codul de inregistrare fiscala .........
In baza Instiintarii municipiului/orasului/comunei .............../sectorului ....... al municipiului Bucuresti nr. ......... din ..............,
luand cunostinta de prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, de indicatorii tehnico-economici aprobati, de durata de executie a lucrarilor si cota-parte ce revine asociatiei de proprietari pentru finantarea executarii lucrarilor, precum si de continutul contractului de mandat afisat la avizierul Asociatiei de proprietari incepand cu data de ..............,
Adunarea generala a proprietarilor, in sedinta ordinara/extraordinara din data de .............., in prezenta a ............ membri din totalul de ........... membri ai asociatiei,
HOTARASTE:
inscrierea Asociatiei de proprietari din localitatea ..............., judetul/sectorul ............., str. ............ nr. ......, bl. ....., codul postal ............, codul de inregistrare fiscala ..........., in Programul local privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, in conditiile si cu respectarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
Drept pentru care il imputerniceste pe presedintele asociatiei de proprietari, dna/dl ............., sa semneze, in numele si pentru fiecare dintre proprietarii inscrisi in lista anexata, contractul de mandat transmis de catre coordonatorul local si sa solicite in scris acestuia inscrierea in programul local.
Prezenta hotarare se afiseaza la avizierul asociatiei de proprietari si va insoti documentatia ce urmeaza a fi transmisa coordonatorului local.
Presedinte,
.......................
(numele si semnatura)
L.S.
Contrasemneaza:
Secretarul Asociatiei de proprietari ....................
Comitetul executiv al Asociatiei de proprietari .................
ANEXA nr. 4: AUDITUL ENERGETIC
(- Anexa nr. 8 la normele metodologice)
- continut-cadru -
1.Informatii generale privind blocul de locuinte ............... - conform anexei la certificatul de performanta energetica al cladirii, al carui model este prevazut in anexa nr. 8 la Metodologia de calcul al performantei energetice a cladirilor - partea a III-a "Auditul si certificatul de performanta a cladirii", aprobata prin Ordinul ministrului transporturilor, constructiilor si turismului nr. 157/2007, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 126 si 126 bis din 21 februarie 2007, cu modificarile si completarile ulterioare.
2.Evaluarea performantei energetice a blocului de locuinte
(Se utilizeaza Metodologia de calcul al performantei energetice a cladirilor, aprobata prin Ordinul ministrului transporturilor, constructiilor si turismului nr. 157/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.)
Auditul energetic se efectueaza de catre un auditor energetic pentru cladiri ................ (numele si prenumele) atestat gradul profesional I, specialitatile constructii si instalatii, posesor al Certificatului/Certificatelor de atestare seria ...... nr. ........... .
3.Certificatul de performanta energetica*)
*) Se completeaza certificatul de performanta energetica al blocului de locuinte, corespunzator starii initiale.
4.Lucrarile de interventie la blocul de locuinte prevazute la art. 4 alin. (2) si (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, care au ca scop scaderea consumului specific pentru incalzire sub 100 kWh/m2 si an, in conditii de eficienta economica.
Se realizeaza calculul transferului de masa prin elementele de constructie exterioare pentru blocul de locuinte izolat termic (verificarea asigurarii parametrilor de confort interior si evitarea aparitiei condensului in structura si pe suprafata interioara a elementelor opace de anvelopa ale blocului de locuinte).
Se precizeaza adaptarea si reglarea sistemului de incalzire al blocului de locuinte la necesarul de caldura redus ca urmare a executarii lucrarilor de interventie la anvelopa blocului de locuinte.
5.Analiza eficientei economice a lucrarilor de interventie.
Date necesare:
- costul unitatii de caldura nesubventionat, conform datelor comunicate de furnizorul agentului termic (lei/kwh, lei/GJ), in cazul racordarii blocului de locuinte la sistemul centralizat de incalzire;
- costul specific al fiecarei lucrari de interventie, cu indicarea surselor de informare (lei/m);
- estimarea costurilor in lei, pentru realizarea lucrarilor de interventie (pentru fiecare lucrare de interventie in parte).
Date de calcul si rezultate obtinute:
6.Concluzii: ......................

In temeiul art. VII din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 63/2012 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 238/2013, al art. 12 alin. (7) din Hotararea Guvernului nr. 1/2013 privind organizarea si functionarea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, cu modificarile ulterioare, si al art. 10 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare,
viceprim-ministrul, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, si viceprim-ministrul, ministrul finantelor publice, emit urmatorul ordin:
Art. I
Normele metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, aprobate prin Ordinul ministrului dezvoltarii regionale si locuintei, al ministrului finantelor publice si al viceprim-ministrului, ministrul administratiei si internelor, nr. 163/540/23/2009, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 194 din 27 martie 2009, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1.La articolul 2, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Blocurile de locuinte identificate si inventariate potrivit alin. (1) lit. c) se grupeaza, de regula, pe regimuri de inaltime - pana la P+4 etaje si peste P+4 etaje. In cadrul acestei grupari, inventarierea se realizeaza in functie de perioadele de proiectare, pe tipuri de blocuri cu solutii constructive similare ale anvelopei, precum si cu luarea in considerare si a prevederilor art. 3 alin. (3) si (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare."
2.La articolul 4, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:
"(11) Coordonatorul local instiinteaza, dupa caz, asociatiile de proprietari despre posibilitatea asigurarii de catre autoritatile administratiei publice locale, in baza si in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie, a finantarii cheltuielilor aferente executarii lucrarilor de interventie corespunzatoare cotei de contributie ce revine proprietarilor/asociatiilor de proprietari, cu recuperarea sumelor in conformitate cu prevederile art. 14 alin. (3)-(9) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare."
3.La articolul 5, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Adunarea generala a proprietarilor hotaraste, in conditiile si cu respectarea prevederilor art. 10 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, inscrierea in programul local si semnarea contractului de mandat transmis de coordonatorul local."
4.La articolul 7 alineatul (2), litera f) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"f) intocmirea proiectului tehnic si a detaliilor de executie si verificarea acestora pentru respectarea cerintei fundamentale «securitate la incendiu», precum si, dupa caz, a altor cerinte fundamentale in functie de complexitatea solutiilor tehnice dezvoltate;"
5.La articolul 9, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Auditul energetic se realizeaza de catre un auditor energetic pentru cladiri, persoana fizica atestata gradul profesional I, specialitatea constructii si instalatii."
6.La articolul 10, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(3) Sinteza documentatiei de avizare, intocmita de proiectant, semnata de expertul tehnic si auditorul energetic pentru cladiri, insusita de coordonatorul local se inainteaza la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, insotita de acordul scris al asociatiei de proprietari cu privire la nivelul maximal al cheltuielilor corespunzatoare cotei de finantare ce revine acesteia prevazut la art. 21 lit. c2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, in copie, precum si copia contractului de mandat perfectat de coordonatorul local cu asociatia de proprietari."
7.La articolul 10, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (31), cu urmatorul cuprins:
"(31) Auditorul energetic pentru cladiri semneaza si parafeaza partea scrisa din documentatia tehnica avizare din punct de vedere al respectarii solutiilor stabilite prin raportul de audit energetic."
8.La articolul 11, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 11
(1) Indicatorii tehnico-economici din documentatia de avizare intocmita pentru fiecare obiectiv de investitii se aproba de consiliul local, conditionat de insusirea acestora de catre coordonatorul local, primirea acordului scris al asociatiei de proprietari cu privire la nivelul maximal al cheltuielilor corespunzatoare cotei de finantare ce revine asociatiei, precum si de obtinerea avizului conform si prealabil al Consiliului tehnico-economic al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice."
9.La articolul 11, dupa alineatul (1) se introduc cinci noi alineate, alineatele (11)-(15), cu urmatorul cuprins:
"(11) Indicatorii tehnico-economici din documentatia de avizare intocmita pentru fiecare obiectiv de investitii se transmit, de catre coordonatorul local, cu adresa, cu cel mult 30 de zile lucratoare anterioare aprobarii acestora de catre consiliul local, asociatiei de proprietari pentru luarea la cunostinta si transmiterea acordului scris cu privire la nivelul maximal al cheltuielilor corespunzatoare cotei de finantare ce revine asociatiei.
(12) In vederea transmiterii acordului scris cu privire la nivelul maximal al cheltuielilor corespunzatoare cotei de finantare ce revine asociatiei, presedintele asociatiei de proprietari afiseaza la avizierul asociatiei indicatorii tehnico-economici din documentatia de avizare, pentru luarea la cunostinta, si convoaca, in conditiile legii, adunarea generala a proprietarilor.
(13) Adunarea generala a proprietarilor hotaraste, in conditiile si cu respectarea prevederilor art. 21 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, transmiterea, in termen de cel mult 15 zile lucratoare de la primirea acestora, acordului scris precizat la art. 11 alin. (22) lit. b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
(14) Modelul hotararii adunarii generale a proprietarilor este prevazut in anexa nr. 31.
(15) Netransmiterea acordului scris in termen conduce la intreruperea procedurii de avizare/aprobare prevazuta la art. 11 alin. (22) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, si, respectiv, la rezilierea contractului de mandat incheiat cu asociatia de proprietari."
10.La articolul 12, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Odata cu notificarea, coordonatorul local comunica asociatiei de proprietari documentatia de avizare pentru lucrarile de interventie si indicatorii tehnico-economici aprobati de catre consiliul local cu specificarea cotei-parti de finantare ce revine asociatiei de proprietari pentru finantarea executarii lucrarilor de interventie, termenul si graficul de executie a lucrarilor de interventie aprobat."
11.Dupa articolul 34 se introduce un nou articol, articolul 341, cu urmatorul cuprins:
"Art. 341
(1) In conformitate cu prevederile art. 131 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, finantarea unor activitati/lucrari de interventie pentru cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte poate fi asigurata si din fondurile structurale si de coeziune ale Uniunii Europene si se realizeaza strict in conformitate cu regulamentele si procedurile de accesare a acestor fonduri si in conditiile stabilite prin documentele procedurale specifice implementarii programelor operationale prin care se asigura finantarea unor astfel de interventii.
(2) Finantarea cheltuielilor aferente cotei de contributie ce revine proprietarilor/asociatiei de proprietari, conform art. 131 alin. (3), pentru activitatile/lucrarile prevazute la art. 131 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, si recuperarea acestor sume avansate de catre autoritatile administratiei publice locale pentru asigurarea cotei de contributie proprie a proprietarilor/asociatiilor de proprietari, in cazul finantarii activitatilor/lucrarilor de interventie pentru cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte din fondurile structurale si de coeziune ale Uniunii Europene, se fac in conformitate cu prevederile art. 14 alin. (2) si (4)-(10) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare."
12.La anexa nr. 2, a doua liniuta de la ultimul paragraf se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"- hotararea privind inscrierea in programul local, adoptata in adunarea generala a asociatiei de proprietari, in conditiile si cu respectarea prevederilor art. 21 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare;"
13.Dupa anexa 3 se introduce o noua anexa, anexa nr. 31, al carei continut este prevazut in anexa nr. 1 care face parte integranta din prezentul ordin.
14.Anexele nr. 3, 4, 8 si 11 se modifica si se inlocuiesc cu anexele nr. 2-5 care fac parte integranta din prezentul ordin.
15.In tot cuprinsul normelor metodologice, sintagmele "Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei", "cerinta esentiala" si "avizul Consiliului tehnico-economic al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului" se inlocuiesc cu sintagmele "Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice", "cerinta fundamentala" si, respectiv, cu "avizul conform si prealabil al Consiliului tehnico-economic al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice".
Art. II
In tot cuprinsul Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, aprobate prin Ordinul ministrului dezvoltarii regionale si locuintei, al ministrului finantelor publice si al viceprim-ministrului, ministrul administratiei si internelor, nr. 163/540/23/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, prin sintagma "Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009" se va intelege "Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare".
Art. III
Prevederile Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, aprobate prin Ordinul ministrului dezvoltarii regionale si locuintei, al ministrului finantelor publice si al viceprim-ministrului, ministrul administratiei si internelor, nr. 163/540/23/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu modificarile si completarile aduse prin prezentul ordin, se aplica in mod corespunzator si locuintelor precizate la art. 11 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. IV
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
ANEXA nr. 1: HOTARAREA Adunarii generale a proprietarilor nr. ..... din data de .........
(- Anexa nr. 31 la normele metodologice)
- continut-cadru -
ASOCIATIA DE PROPRIETARI
Localitatea ..............
Judetul (Sectorul) ............
Str. .......... nr. ..., bl. ..., codul postal ........
Codul de inregistrare fiscala: .........
In baza Adresei consiliul local al municipiului/orasului/comunei .............../sectorului ........... al municipiului Bucuresti nr. ........ din ...............,
luand cunostinta de prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, de continutul indicatorilor tehnico-economici din documentatia de avizare cu privire la nivelul maximal al cheltuielilor corespunzatoare cotei de finantare ce revine asociatiei, precum si de posibilitatea solicitarii finantarii cheltuielilor aferente executarii lucrarilor de interventie corespunzatoare cotei de contributie ce revine proprietarilor/asociatiei de proprietari cu recuperare a sumelor avansate de catre autoritatea locala prin taxa de reabilitare termica, afisat la avizierul Asociatiei de proprietari incepand cu data de .................,
Adunarea generala a proprietarilor, in sedinta ordinara/extraordinara din data de ................, in prezenta a ......... membri din totalul de ............ membri ai asociatiei,
HOTARASTE:
transmiterea acordului scris al Asociatiei de proprietari din localitatea ..............., judetul/sectorul ............., str. ............ nr. ....., bl. ....., codul postal .........., codul de inregistrare fiscala .........., cu privire la nivelul maximal al cheltuielilor corespunzatoare cotei de finantare ce revine asociatiei, in conditiile si cu respectarea prevederilor art. 21 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
(Dupa caz, hotaraste sa depuna la autoritatea locala cererea de finantare a cheltuielilor aferente executarii lucrarilor de interventie corespunzatoare cotei de contributie ce revine proprietarilor/asociatiei de proprietari, cu recuperarea sumelor in conditiile precizate la art. 14 alin. (3) si (5)-(9) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare).
Drept pentru care il imputerniceste pe presedintele asociatiei de proprietari, dna/dl ................, sa semneze si sa transmita, in numele si pentru fiecare dintre proprietarii inscrisi in lista anexata, acordul scris cu privire la nivelul maximal al cheltuielilor corespunzatoare cotei de finantare ce revine asociatiei (dupa caz, il imputerniceste pe presedintele asociatiei de proprietari sa semneze si sa transmita, in numele si pentru fiecare dintre proprietarii inscrisi in lista anexata, cererea de finantare a asociatiei de proprietari).
Prezenta hotarare se afiseaza la avizierul asociatiei de proprietari si va insoti acordul scris ce urmeaza a fi transmis coordonatorului local (dupa caz, se ataseaza la acordul scris si cererea de finantare a proprietarilor/asociatiei de proprietari cu specificarea sumelor solicitate de proprietari pentru cofinantarea executarii lucrarilor de interventie).
Presedinte,
........................
(numele si semnatura)
L.S.
Contrasemneaza:
Secretarul Asociatiei de proprietari .....................
Comitetul executiv al Asociatiei de proprietari ..........................
ANEXA nr. 2: CONTRACT DE MANDAT*) Nr. ...../.........
(- Anexa nr. 3 la normele metodologice)
- continut-cadru -
*) Prezentul contract de mandat reprezinta un model care cuprinde clauzele minime si obligatorii, partile avand libertatea sa-l completeze cu alte clauze, dupa caz.
Prezentul contract se incheie in conformitate cu prevederile Codului civil, ale art. 10 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, in baza instiintarii aprobarii indicatorilor tehnico-economici primarului (coordonator local) al .......... (municipiul/orasul/comuna/sectorul ............. al municipiului Bucuresti) nr. ....... din data .......... si a Hotararii adunarii generale a proprietarilor................ nr. ....... din data ............ .
Prezentul contract se incheie intre urmatoarele parti:
1.Municipiul/Orasul/Comuna .............../Sectorul ........... al municipiului Bucuresti, cu sediul in localitatea/sectorul .............., judetul/municipiul Bucuresti ............., str. ............... nr. ......., telefon ........., fax ........, reprezentat de dna/dl ..............., primar (coordonator local), in calitate de mandatar,
si
2.Asociatia de proprietari .............., cu sediul in localitatea ..............., judetul ............./sectorul ........, str. ............ nr. ....., bl. ...., telefon ......., fax ........, cont IBAN .......... deschis la ..........., cod fiscal ..........., reprezentata prin dna/dl ............, in calitate de presedinte, posesoare/posesor a/al actului de identitate tip ....., seria ....., nr. ......., eliberat de .......... la data de .............., domiciliata/domiciliat in ................... (localitatea), str. ............ nr. .....,bl. ....., sc. ......, et. ....., ap. ......, judetul/sectorul ........., nascuta/nascut la data de .................. (ziua, luna, anul) in ........., judetul/sectorul .........., fiica/fiul lui ........... si a/al .........., cod numeric personal ........., in calitate de mandant.
CAPITOLUL I: Obiectul contractului
Art. 1
Obiectul prezentului contract il constituie mandatarea de catre asociatia de proprietari (mandant), beneficiar al investitiei, a coordonatorului local (mandatar) sa stabileasca si sa efectueze, in numele si pentru mandant, cu titlu gratuit, masurile si actiunile ce se impun, in conditiile si cu respectarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
CAPITOLUL II: Obligatiile partilor contractante
Art. 2
Obligatiile mandatarului (coordonator local) sunt urmatoarele:
a)sa elaboreze documentatia de atribuire a contractelor de proiectare si executie a lucrarilor de interventie;
b)sa organizeze procedurile de achizitie publica, sa semneze si sa gestioneze contractele de achizitie publica pentru prestarea serviciilor de proiectare si executie a lucrarilor de interventie;
c)sa asigure intocmirea documentatiei de avizare pentru lucrarile de interventie si sa supuna aprobarii, conform legii, indicatorii tehnico-economici pentru lucrarile de interventie;
d)sa transmita indicatorii tehnico-economici din documentatia de avizare pentru lucrarile de interventie in vederea luarii la cunostinta de catre asociatia de proprietari despre continutul acestora in vederea transmiterii acordului scris cu privire la nivelul maximal al cheltuielilor corespunzatoare cotei de finantare ce revine asociatiei;
e)sa notifice mandantului documentatia de avizare pentru lucrarile de interventie si indicatorii tehnico-economici aprobati care stau la baza completarii contractului de mandat, prin act aditional, cu valorile si durata lucrarilor de interventie si sumele aferente cotelor de participare ale partilor;
f)sa transmita mandantului actul aditional la prezentul contract de mandat, cuprinzand valoarea lucrarilor de interventie, cota-parte ce revine mandantului pentru executarea lucrarilor si durata de executie a lucrarilor de interventie;
g)sa contracteze executarea lucrarilor de interventie dupa semnarea actului aditional la contractul de mandat;
h)sa emita certificatul de urbanism, autorizatia de construire si ordinul de incepere a lucrarilor;
i)sa organizeze receptia la terminarea lucrarilor si receptia finala dupa expirarea garantiei de buna executie;
j)sa predea mandantului documentatia legala pentru completarea cartii tehnice a constructiei;
k)sa deschida un cont separat in numele unitatii administrativ-teritoriale la unitatile teritoriale ale Trezoreriei Statului pentru finantarea executiei lucrarilor de interventie, in conditiile legii;
l)sa efectueze plata lucrarilor de interventie executate, in cotele si in conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, conform documentelor de plata;
m)sa solicite mandantului virarea sumei aferente partii ce ii revine, pe baza deconturilor de plata a lucrarilor executate;
n)sa desfasoare orice actiuni necesare executarii in conditii de eficienta a lucrarilor de interventie la blocul de locuinte;
o)sa instiinteze mandantul asupra existentei oricarei situatii de natura sa ii prejudicieze interesele, precum si asupra actiunilor intreprinse;
p)sa stabileasca, dupa caz, pentru recuperarea sumelor avansate de catre autoritatea locala, taxa de reabilitare termica, a proprietarilor/asociatiei de proprietari care au/a depus cerere pentru asigurarea cofinantarii de catre autoritatea locala a executarii lucrarilor de interventie.
Art. 3
Actele juridice incheiate de catre mandatar, in limitele mandatului, sunt opozabile tertilor.
Art. 4
Obligatiile mandantului (asociatia de proprietari) sunt urmatoarele:
A.Obligatiile membrilor asociatiei de proprietari sunt:
a)sa ia cunostinta de continutul indicatorilor tehnico-economici din documentatia de avizare si sa transmita acordul scris cu privire la nivelul maximal al cheltuielilor corespunzatoare cotei de finantare ce revine asociatiei;
b)sa hotarasca, dupa caz, cu privire la depunerea cererii de finantare, a proprietarilor/asociatiei de proprietari, pentru asigurarea cofinantarii de catre autoritatea locala a sumelor reprezentand cota-parte ce revine in sarcina asociatiei pentru executarea lucrarilor de interventie - sumele avansate de catre autoritatea locala urmeaza a fi recuperate prin taxa de reabilitare termica;
c)sa isi insuseasca valorile si durata de executie cuprinse in documentatia de avizare pentru lucrarile de interventie si in indicatorii tehnico-economici;
d)sa imputerniceasca presedintele asociatiei de proprietari sa semneze actul aditional la contractul de mandat;
e)sa constituie suma necesara cofinantarii corespunzatoare cotei-parte prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, sau, dupa caz, sa transmita cererea de finantare, a proprietarilor/asociatiei de proprietari, pentru asigurarea cofinantarii de catre autoritatea locala pentru executarea lucrarilor de interventie;
f)sa desemneze un reprezentant pentru receptia la terminarea lucrarilor si pentru receptia finala.
B.Obligatiile presedintelui asociatiei de proprietari, ca reprezentant imputernicit de aceasta, sunt:
a)sa informeze membrii asociatiei de proprietari, prin afisarea la avizierul asociatiei a tuturor documentelor primite/transmise de la/la mandatar;
b)sa convoace, conform legii, adunarea generala a proprietarilor imediat dupa primirea de la mandatar a documentatiei de avizare pentru lucrarile de interventie si a indicatorilor tehnico-economici, in vederea aducerii la cunostinta a valorilor si a duratei de executie, precum si pentru stabilirea cotelor de participare in sarcina fiecarui proprietar;
c)sa supuna aprobarii adunarii generale a proprietarilor:
- transmiterea acordului scris cu privire la nivelul maximal al cheltuielilor corespunzatoare cotei de finantare ce revine asociatiei pentru asigurarea cofinantarii executarii lucrarilor de interventie;
- transmiterea, dupa caz, a cererii de finantare a proprietarilor/asociatiei de proprietari pentru asigurarea cofinantarii de catre autoritatea locala a executarii lucrarilor de interventie, cu recuperarea sumelor avansate de catre autoritatea locala prin taxa de reabilitare termica;
- lucrarile de interventie fundamentate in documentatia de avizare a lucrarilor de interventie;
- cuantumul sumei necesare cofinantarii executarii lucrarilor de interventie, in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare;
- cotele de participare la fondul de reparatii stabilite in sarcina fiecarui proprietar, direct proportional cu cota-parte indiviza de proprietate, pentru constituirea sumei necesare cofinantarii executarii lucrarilor de interventie;
d)sa semneze si sa transmita coordonatorului local, in maximum 15 zile lucratoare, acordul scris cu privire la nivelul maximal al cheltuielilor corespunzatoare cotei de finantare ce revine asociatiei, insotit, dupa caz, de cererea de finantare, a proprietarilor/asociatiei de proprietari, pentru asigurarea cofinantarii de catre autoritatea locala a sumelor reprezentand cota-parte ce revine in sarcina asociatiei, cu recuperarea sumelor avansate de catre autoritatea locala prin taxa de reabilitare termica;
e)sa semneze si sa transmita coordonatorului local, in maximum 30 de zile lucratoare, actul aditional la prezentul contract de mandat, in care se prevede valoarea lucrarilor de interventie;
f)sa vireze pe numele mandatarului suma ce ii revine, conform legii, pentru plata lucrarilor de interventii executate.
Art. 5
Mandantul nu poate solicita modificari ale proiectului in baza caruia s-a emis autorizatia de construire.
Art. 6
In cazul in care adunarea generala a asociatiei de proprietari nu aproba transmiterea acordului scris cu privire la nivelul maximal al cheltuielilor corespunzatoare cotei de finantare ce revine asociatiei de proprietari sau nu aproba executarea lucrarilor de interventie fundamentate in documentatia de avizare, hotararea motivata a adunarii generale a proprietarilor va fi transmisa mandatarului.
CAPITOLUL III: Termenul contractului
Art. 7
(1)Prezentul contract de mandat intra in vigoare la data semnarii lui de catre ambele parti.
(2)Contractul are valabilitate pana la data procesului-verbal de receptie finala.
CAPITOLUL IV: Incetarea contractului
Art. 8
Prezentul contract inceteaza de plin drept, fara somatie si fara indeplinirea altor formalitati, in cazul in care:
a)in urma raportului de expertiza tehnica se prevede necesitatea executarii unor lucrari de consolidare/reparatii care conditioneaza executarea lucrarilor de interventie, iar coordonatorul local dispune incetarea contractului;
b)mandantul nu transmite acordul scris, prevazut la art. 11 alin. (22) lit. b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, cu privire la nivelul maximal al cheltuielilor corespunzatoare cotei de finantare ce revine asociatiei de proprietari;
c)mandantul hotaraste ca nu este de acord cu executarea lucrarilor de interventie, dupa luarea la cunostinta a documentatiei de avizare pentru lucrarile de interventie si a indicatorilor tehnico-economici aprobati;
d)la data semnarii procesului-verbal de receptie finala a lucrarilor de interventie la blocul de locuinte nr. ........... .
CAPITOLUL V: Forta majora
Art. 9
Forta majora este constatata de o autoritate competenta.
Art. 10
Forta majora exonereaza partile contractante de indeplinirea obligatiilor asumate prin prezentul contract de mandat, pe toata perioada in care aceasta actioneaza.
Art. 11
Indeplinirea contractului va fi suspendata in perioada de actiune a fortei majore, dar fara a prejudicia drepturile ce li se cuveneau partilor pana la aparitia acesteia.
Art. 12
Partea contractanta care invoca forta majora are obligatia de a notifica celeilalte parti, imediat si in mod complet, producerea acesteia si sa ia orice masuri care ii stau la dispozitie in vederea limitarii consecintelor.
Art. 13
Daca forta majora actioneaza sau se estimeaza ca va actiona o perioada mai mare de 6 luni, fiecare parte va avea dreptul sa notifice celeilalte parti incetarea de plin drept a prezentului contract, fara ca vreuna dintre parti sa poata pretinde celeilalte daune-interese.
CAPITOLUL VI: Notificari
Art. 14
In acceptiunea partilor contractante, orice notificare adresata de una dintre acestea celeilalte este valabil indeplinita daca va fi depusa la adresa/sediul prevazuta/prevazut in partea introductiva a prezentului contract.
Art. 15
In cazul in care notificarea se face prin posta, ea va fi transmisa prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire si se considera primita de destinatar la data mentionata de oficiul postal primitor pe aceasta confirmare.
Art. 16
Daca notificarea se trimite prin fax, ea se considera primita in ziua expediata, daca aceasta a fost zi lucratoare si daca transmiterea s-a facut pana la ora 17,00, sau in prima zi lucratoare, daca ziua expedierii faxului era nelucratoare.
Art. 17
Notificarile verbale nu se iau in considerare de niciuna dintre parti, daca nu sunt confirmate prin intermediul uneia dintre modalitatile prevazute la articolele precedente.
CAPITOLUL VII: Litigii
Art. 18
In cazul in care rezolvarea neintelegerilor nu este posibila pe cale amiabila, ele vor fi supuse spre solutionare instantelor judecatoresti competente din Romania.
CAPITOLUL VIII: Clauze finale
Art. 19
(1)In prezentul contract, cu exceptia unei prevederi contrare, cuvintele la forma de singular vor include forma de plural si viceversa, acolo unde acest lucru este permis de context.
(2)Termenul zi ori zile sau orice referire la zile reprezinta zile lucratoare, daca nu se specifica in mod diferit.
Art. 20
Modificarea prezentului contract se face numai prin act aditional incheiat intre partile contractante.
Art. 21
Fac parte integranta din prezentul contract urmatoarele anexe:
- anexa nr. 1 - Hotararea adunarii generale a proprietarilor nr. ....... din data de ............... (in original);
- anexa nr. 2 - Lista proprietarilor din blocul de locuinte.
Art. 22
Prezentul contract, impreuna cu anexele care fac parte integranta din acesta, reprezinta vointa partilor.
Art. 23
Limba care guverneaza contractul este limba romana.
Art. 24
Contractul va fi interpretat conform legilor din Romania.
Art. 25
Prezentul contract de mandat a fost incheiat astazi, .............., in doua exemplare originale, cate unul pentru fiecare parte, ambele avand aceeasi valoare juridica.
Mandant (asociatia de proprietari, prin presedinte), ................ (numele si semnatura) L.S. |
Mandatar (coordonator local, primar), .................... (numele si semnatura) L.S. |
Nr. ........ din data ..................... | Nr. ........ din data ..................... |
ANEXA nr. 21: ACT ADITIONAL Nr. 1*) la Contractul de mandat nr. ....../............
(- ANEXA la modelul de contract de mandat)
*) Prezentul act aditional reprezinta un model care cuprinde clauzele minime si obligatorii, partile avand libertatea sa il completeze cu alte clauze, dupa caz.
Prezentul act aditional la contractul de mandat se incheie in conformitate cu prevederile Codului civil si ale art. 11 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, in baza notificarii primarului (coordonator local) al ............ (municipiul/orasul/comuna/sectorul .......... al municipiului Bucuresti) nr. .... din data de .......... si a Hotararii adunarii generale a proprietarilor ............ nr. ..... din data de ......... .
Prezentul act aditional se incheie intre urmatoarele parti:
1.Municipiul/Orasul/Comuna ............/Sectorul ........... al municipiului Bucuresti, cu sediul in localitatea ................, judetul/sectorul ..........., str. .......... nr. ......., telefon ........, fax ........, reprezentat de dna/dl ..............., primar (coordonator local), in calitate de mandatar,
si
2.Asociatia de proprietari .............., cu sediul in localitatea .............., judetul/sectorul ..........., str. ............ nr. ......, bl. ....., telefon ........, fax ........, cont IBAN ........ deschis la ..........., cod fiscal ........, reprezentata prin dna/dl .........., in calitate de presedinte, posesoare/posesor a/al actului de identitate tip ...., seria ...... nr. ......, eliberat de ........... la data de .........., domiciliata/domiciliat in ................ (localitatea), str. ......... nr. ...., bl. ....., sc. ....., et. ...., ap. ....., sectorul/judetul ..........., nascuta/nascut la data de ........ (ziua, luna, anul) in ............... (localitatea), sectorul/judetul .........., fiica/fiul lui ......... si a/al ..........., cod numeric personal ............, in calitate de mandant.
Art. 1
Obiectul prezentului act aditional il constituie exprimarea acordului mandantului (asociatia de proprietari) pentru executarea lucrarilor de interventie la blocul de locuinte.
Art. 2
(1)Mandantul a luat act de continutul documentatiei de avizare pentru lucrarile de interventie, de indicatorii tehnico-economici aprobati, aferenti blocului de locuinte situat in ..............., precum si de graficul si durata de executie a lucrarilor si cota-parte ce revine asociatiei de proprietari pentru finantarea executarii lucrarilor.
(2)Mandantul isi exprima acordul privind valoarea lucrarilor de interventie si aproba constituirea sumei necesare cofinantarii corespunzatoare cotei-parti prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, si aproba executarea lucrarilor de interventie.
Art. 3
(1)Valoarea lucrarilor de interventie este de ............ mii lei.
(2)Cota-parte ce revine asociatiei de proprietari este de .......... mii lei.
(3)Durata de executare a lucrarilor de interventie este de ............. luni.
Art. 4
Cofinantarea in cuantum de ............. se constituie prin contributii ale proprietarilor la fondul de reparatii al asociatiei de proprietari, direct proportional cu cota-parte indiviza detinuta.
Art. 5
Mandantul (asociatia de proprietari) il mandateaza pe mandatar (coordonatorul local) sa contracteze executarea lucrarilor de interventie la blocul de locuinte la valoarea prevazuta la art. 3 alin. (1) si in termenul prevazut la art. 3 alin. (3).
Art. 6
Mandantul este de acord cu virarea sumei aferente cotei-parte ce ii revine pe baza deconturilor lunare de plata a lucrarilor executate.
Art. 7
Prezentul act aditional completeaza Contractul de mandat nr. ........... incheiat in data de .............. .
Art. 8
Prezentul act aditional a fost incheiat astazi, ..................., in doua exemplare originale, cate unul pentru fiecare parte, ambele avand aceeasi valoare juridica.
Mandant (asociatia de proprietari, prin presedinte), ................ (numele si semnatura) L.S. |
Mandatar (coordonator local, primar), .................... (numele si semnatura) L.S. |
Nr. ........ din data ..................... | Nr. ........ din data ..................... |
ANEXA nr. 3: HOTARAREA Adunarii generale a proprietarilor nr. ..... din data de .........
(- Anexa nr. 4 la normele metodologice)
- continut-cadru -
ASOCIATIA DE PROPRIETARI
Localitatea ..............
Judetul (Sectorul) ............
Str. .......... nr. ..., bl. ..., codul postal ........
Codul de inregistrare fiscala .........
In baza Instiintarii municipiului/orasului/comunei .............../sectorului ....... al municipiului Bucuresti nr. ......... din ..............,
luand cunostinta de prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, de indicatorii tehnico-economici aprobati, de durata de executie a lucrarilor si cota-parte ce revine asociatiei de proprietari pentru finantarea executarii lucrarilor, precum si de continutul contractului de mandat afisat la avizierul Asociatiei de proprietari incepand cu data de ..............,
Adunarea generala a proprietarilor, in sedinta ordinara/extraordinara din data de .............., in prezenta a ............ membri din totalul de ........... membri ai asociatiei,
HOTARASTE:
inscrierea Asociatiei de proprietari din localitatea ..............., judetul/sectorul ............., str. ............ nr. ......, bl. ....., codul postal ............, codul de inregistrare fiscala ..........., in Programul local privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, in conditiile si cu respectarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
Drept pentru care il imputerniceste pe presedintele asociatiei de proprietari, dna/dl ............., sa semneze, in numele si pentru fiecare dintre proprietarii inscrisi in lista anexata, contractul de mandat transmis de catre coordonatorul local si sa solicite in scris acestuia inscrierea in programul local.
Prezenta hotarare se afiseaza la avizierul asociatiei de proprietari si va insoti documentatia ce urmeaza a fi transmisa coordonatorului local.
Presedinte,
.......................
(numele si semnatura)
L.S.
Contrasemneaza:
Secretarul Asociatiei de proprietari ....................
Comitetul executiv al Asociatiei de proprietari .................
ANEXA nr. 4: AUDITUL ENERGETIC
(- Anexa nr. 8 la normele metodologice)
- continut-cadru -
1.Informatii generale privind blocul de locuinte ............... - conform anexei la certificatul de performanta energetica al cladirii, al carui model este prevazut in anexa nr. 8 la Metodologia de calcul al performantei energetice a cladirilor - partea a III-a "Auditul si certificatul de performanta a cladirii", aprobata prin Ordinul ministrului transporturilor, constructiilor si turismului nr. 157/2007, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 126 si 126 bis din 21 februarie 2007, cu modificarile si completarile ulterioare.
2.Evaluarea performantei energetice a blocului de locuinte
(Se utilizeaza Metodologia de calcul al performantei energetice a cladirilor, aprobata prin Ordinul ministrului transporturilor, constructiilor si turismului nr. 157/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.)
Auditul energetic se efectueaza de catre un auditor energetic pentru cladiri ................ (numele si prenumele) atestat gradul profesional I, specialitatile constructii si instalatii, posesor al Certificatului/Certificatelor de atestare seria ...... nr. ........... .
3.Certificatul de performanta energetica*)
*) Se completeaza certificatul de performanta energetica al blocului de locuinte, corespunzator starii initiale.
4.Lucrarile de interventie la blocul de locuinte prevazute la art. 4 alin. (2) si (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, care au ca scop scaderea consumului specific pentru incalzire sub 100 kWh/m2 si an, in conditii de eficienta economica.
Se realizeaza calculul transferului de masa prin elementele de constructie exterioare pentru blocul de locuinte izolat termic (verificarea asigurarii parametrilor de confort interior si evitarea aparitiei condensului in structura si pe suprafata interioara a elementelor opace de anvelopa ale blocului de locuinte).
Se precizeaza adaptarea si reglarea sistemului de incalzire al blocului de locuinte la necesarul de caldura redus ca urmare a executarii lucrarilor de interventie la anvelopa blocului de locuinte.
5.Analiza eficientei economice a lucrarilor de interventie.
Date necesare:
- costul unitatii de caldura nesubventionat, conform datelor comunicate de furnizorul agentului termic (lei/kwh, lei/GJ), in cazul racordarii blocului de locuinte la sistemul centralizat de incalzire;
- costul specific al fiecarei lucrari de interventie, cu indicarea surselor de informare (lei/m);
- estimarea costurilor in lei, pentru realizarea lucrarilor de interventie (pentru fiecare lucrare de interventie in parte).
Date de calcul si rezultate obtinute:
Masuri (conform pct. 4) |
Costul specific (lei/m) |
Costul lucrarilor de interventie (mii lei) |
Economie de energie (kWh/an) |
Durata de recuperare a investitiei, NR (ani) |
a) ...................... | ||||
b) ...................... | ||||
...................... | ||||
...................... |
6.Concluzii: ......................