PFA in regim special de scutire, obligatia emiterii facturii si organizarea evidentei fiscale TVA
valabil la 21 Mar 2023
Intrebare: In cadrul activitatiii de insolventa pe care o desfasor am dizolvat o societate comerciala a caror asociati sunt cetateni straini respectiv unul din Italia si unul din Israel. Pentru recuperarea onorariului trebuie sa facturez jumatate de onorariu unu asociat si jumatate celui de-al doilea. Ca si PFA am vreo obligatie declarativa sau de plata din punct de vedere al TVA, avand in vedere ca PFA-ul este neplatitor de TVA? Multumesc!
Raspuns: Pentru serviciul prestat in beneficiul fiecarei persoane fizice, neimpozabila d.p.d.v. al TVA, trebuie emisa factura, obligatie reglementata, in mod expres, prin art. 319 alin. (6) lit. a) si d) din Codul fiscal
" (6) Persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, in urmatoarele situatii:
a) pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii efectuate;
………..
d) pentru orice avans incasat in legatura cu una dintre operatiunile mentionate la lit. a) si b)."
Prin natura sa, serviciul ar fi taxabil in Romania prin colectarea TVA aplicand cota standard TVA, daca:
- P.F.A. nu s-ar afla in regimul special de scutire reglementat prin art. 310 "Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici";
- beneficiarul (fiecare asociat al societatii dizolvate) ar fi persoana neimpozabila cu domiciliul in Romania. In acest caz, ar fi aplicabile prevederile art. 278 alin. (3) din Codul fiscal conform carora locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit prestatorul acestora in situatia in care beneficiarul este persoana neimpozabila d.p.d.v. al TVA.
" (5) Prin exceptie de la prevederile alin. (3), locul urmatoarelor servicii este considerat a fi:
……………………………..
e) locul unde beneficiarul este stabilit sau isi are domiciliul stabil ori resedinta obisnuita, daca respectivul beneficiar este o persoana neimpozabila care este stabilita sau isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in afara Uniunii Europene, in cazul urmatoarelor servicii:
............................
5. serviciile consultantilor, inginerilor, juristilor si avocatilor, contabililor si expertilor contabili, ale birourilor de studii si alte servicii similare, precum si prelucrarea de date si furnizarea de informatii;"
Avand in vedere ca prestatorul se afla in regimul special de scutire reglementat prin art. 310 din Codul fiscal, P.F.A. nu are obligatii fiscale de inregistrare in scopuri de TVA, de plata TVA si de raportare a valorii serviciilor prestate si facturate. Totusi, prestatorul P.F.A. este obligat sa organizeze d.p.d.v. al TVA, evidenta fiscala a facturilor emise pentru servicii prestate si/sau avansuri incasate, obligatie reglementata prin art. 321 "Evidenta operatiunilor" alin. (1) din Codul fiscal "Persoanele impozabile stabilite in Romania trebuie sa tina evidente corecte si complete ale tuturor operatiunilor efectuate in desfasurarea activitatii lor economice." si pct. 101 din Normele metodologice. De exemplu, prin norme, la pct. 101 din normele de aplicare ale art. 321, alin. (8) se reglementeaza ca "(8) Fiecare persoana impozabila poate sa isi stabileasca modelul documentelor pe baza carora determina taxa colectata si taxa deductibila conform specificului propriu de activitate, dar acestea trebuie sa contina informatiile minimale stabilite la alin. (2) - (7) ..... "
Facturile trebuie emise indiferent de faptul ca se incaseaza sau nu se incaseaza total sau partial valoarea serviciului prestat. Valoarea operatiunilor din sfera de aplicare a TVA, facturate, se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari ca document de evidenta fiscala, completat pentru fiecare luna calendaristica in care au loc operatiuni din sfera de aplicare a TVA. Organizarea evidentei fiscale TVA este necesara pentru a stabili corect momentul depasirii plafonului de scutire de 300.000 lei/an calendaristic format din operatiuni/servicii taxabile si servicii neimpozabile, la depasirea caruia PFA-ul este obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal. Inregistrarea in scopuri de TVA se efectueaza pana pe data de 10 inclusiv a lunii urmatoare in care plafonul este depasit si P.F.A. dobandeste calitatea de persoana impozabila inregistrata in regim normal in scopuri de TVA de la data de 1 a lunii urmatoare celei in care a indeplinit formalitatile de inregistrare TVA. In plafonul de 300.000 lei/an calendaristic se ia in calcul si suma avansurilor incasate sau neincasate, dar facturate, pentru serviciile care urmeaza a fi prestate. Acest aspect este reglementat, in mod expres, prin normele de aplicare ale art. 310, la pct. 83 alin. (3) "La determinarea cifrei de afaceri prevazute la art. 310 alin. (1) din Codul fiscal se cuprind inclusiv facturile emise pentru avansuri incasate sau neincasate si alte facturi emise inainte de data livrarii/prestarii pentru operatiunile prevazute la art. 310 alin. (2) din Codul fiscal."
Asa cum se poate constata, jurnalul pentru vanzari ca document de evidenta fiscala a operatiunilor efectuate in sfera de aplicare a TVA, facturate, indiferent de faptul ca sunt sau nu sunt incasate, este diferit de Registrul de incasari si plati intocmit de catre P.F.A. ca document de evidenta fiscala a veniturilor impozabile.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Impozit pe constructii 2025"!
Intrebari similare din categoria Raportarea informativa: declaratia 390 si 394
19Mar2025
Regim TVA servicii de proiectare bun imobil,beneficiar din stat tert
de
Amelia Dumitras
valabil la 19 Mar 2025
Intrebare:
Societate inregistrata in scopuri de TVA in Romania va factura servicii de proiectare catre o companie non-UE.
Ce implicatii are din punctul de vedere al TVA? Cum va emite societatea din Romania factura catre clientul non-EU si ce declaratii se depun?
Multumesc!
10Dec2024
Operatiuni scutite fara drept de deducere, raportare informativa formular cod 394
de
Amelia Dumitras
valabil la 10 Dec 2024
Intrebare:
Societatea, platitoare de TVA la incasare, factureaza atat cursuri de formare profesionala care sunt scutite de TVA cfm. art. 292 alin.1 lit. f , cat si cursuri de formare profesionala pentru care colecteaza TVA. Facturarea cu TVA a cursurilor se face utilizand seria XXX pentru facturile emise, iar cea pentru operatiunile scutite se face utilizand seria YYY.
In declaratia 394, la cartusul ...
26Nov2024
Regim fiscal TVA pentru vanzari online. Clienti persoane fizice cu domiciliul in UE
de
Amelia Dumitras
valabil la 26 Nov 2024
Intrebare:
Livrarile de marfuri prin platforma EMAG catre persoane fizice din UE ce regim au dpdv TVA si al decontului TVA respectiv D390? Multumesc.
03Oct2024
Declaratia D394. Facturi cu TVA 0
de
Constanta Popa
valabil la 03 Oct 2024
Intrebare:
Unde se declara facturile emise cu TVA 0 in D394? Sau nu se declara? Multumesc.
27Sep2024
Completare D394
de
Alexandru Palaghia
valabil la 27 Sep 2024
Intrebare:
Unde se declara in D394 contractele de sponsorizare, asigurarea privata de sanatate si asigurarile RCA/Casco? Sau nu se declara? Multumesc.
25Sep2024
Declaratia cod 394, facturi emise pentru exportul de bunuri
de
Amelia Dumitras
valabil la 25 Sep 2024
Intrebare:
Recent am inceput sa avem exporturi catre Republica Moldova. Aceste facturi nu se declara in D394. Eu folosesc un program, in care introduc facturile emise in excel, il incarc si genereaza decontul 394. Am observat ca la puncul 2.2 din declaratia 394 imi exclude numarul facturilor emise catre Republica Moldova. Oare este corect? la punctul 2.2 nu se declara toate facturile emise, indiferent ...