Prelungire contract inchiriere, cheltuieli amortizare investitii pe terenuri inchiriate
valabil la 11 Aug 2022
Intrebare:
O societate comerciala a inchiriat in anul 2005 teren intravilan de la alta societate in scopul efectuarii de investitii pentru inchiriere. Terenul este proprietate publica.
In afara de constructia de cladiri, containere etc., pentru inchiriere, s-au efectuat lucrari de investitii constand in: instalatii electrice, retele de apa si canalizare, retele de gaze, bransamente aferete acestor retele, platforma pietonala, retele edilitare.
Terenul inchiriat nu avea nici un fel de utilitati sau bransamente. Contractul de inchiriere a expirat in anul 2021 si locatorul nu doreste sa prelungeasca durata. Investitiile nu sunt amortizate in totalitate; durata de amortizare ramasa este si de 13 ani.
1. Ce se intampla cu valoarea investitiei in infrastuctura terenului? Se poate solicita plata valorii neamortizate de la proprietar?
2. Din punct de vedere contabil poate fi obligata societatea de la care am inchiriat terenul sa prelungeasca durata contarctului de inchiriere, avand in vedere faptul ca acestea nu sunt amortizate? Bunurile imobile construite nu mai pot fi inchiriate, nici amortizarea nu se inregistreaza.
"Art. 12, l227/2015: b) pentru cheltuielile cu investitiile efectuate din surse proprii la mijloacele fixe din domeniul public, pe durata normala de utilizare, pe durata normala de utilizare ramasa sau pe perioada contractului de concesionare sau inchiriere, dupa caz" cum trebuie sa interpretam "Dupa caz"?
3. Din punct de vedere contabil si fiscal este aplicabila legea 571/2003?
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Creeaza un CONT de TESTARE GRATUITA pentru a avea acces la toate raspunsurile din PortalCodulFiscal.ro, completand formularul de mai jos. (Poti vedea exemple de raspunsuri cu un Click AICI)
Informatii la zi oferite de expertii PortalCodulFiscal.ro -
cel mai apreciat site de consultanta fiscala din Romania
Vrei sa ai acces instant la TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?
Este foarte simplu: TESTEAZA GRATUIT pentru 48 de ore!
- Ai la dispozitie o Baza de Date cu peste 90.000 de intrebari si raspunsuri
- Gasesti Legislatie la zi + Sfaturile specialistilor in fiscalitate si contabilitate
Completeaza formularul de mai jos si TESTEAZA GRATUIT ! Beneficiaza de oferta noastra speciala!
SMS
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de contabili folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Impozit pe constructii 2025"!
Intrebari similare din categoria Investitii
20Feb2025
Asociere in participatiune construire cladire
de
Elena Ionescu
valabil la 20 Feb 2025
Intrebare:
In cadrul unui Contract de asociere in participatie, incheiat in forma autentica cu doi asociati vor sa realizeze o cladire. Contract de asociere in participatie se incheie in forma autentica si se noteaza in CF.
Asociatul participant aduce numai terenul (fiind proprietar unic in CF) iar Asociatul administrator isi asuma toate cheltuielile necesare construirii (inclusiv: plata tuturor ...
18Ian2025
Cheltuieli modernizare cladire
de
Elena Ionescu
valabil la 18 Ian 2025
Intrebare:
Societatea noastra a hotarat modernizarea unei cladiri, care va fi declarata PL. Modernizarea consta in refacerea instalatiei electrice, refacere instalatie sanitara, instalatie termica, reparatie scari, atasare balustrada scara, inlocuire tamplarie veche, tencuit, zugravit, aplicat gresie, faianta, tapet, refacere fatada. Va rog sa ma ajutati cu o parere privind incadrarea acestor cheltuieli. ...
21Nov2024
Achizitie apartamente in vederea revanzarii
de
Gina Popescu
valabil la 21 Nov 2024
Intrebare:
Un SRL platitor de tva si impozit pe profit avand CAEN 6810, nou infiintat, a achizitionat 2 imobile in vederea revanzarii. Momentan nu intentioneaza sa revanda aceste imobile, ci asteapta sa vada evolutia pietei (o perioada nedeterminata). La achizitie, s-a aplicat taxare inversa. Avand in vedere ca SRL nu are decat cheltuieli de intretinere ale imobilelor, este corect fiscal sa inregistreze ...
26Sep2024
Deductibilitatea cheltuielilor cu scaderea din gestiune a titlurilor de participare
de
Alexandru Palaghia
valabil la 26 Sep 2024
Intrebare:
Va rog sa-mi spuneti daca: in cazul investitiilor la bursa ale societatii rezulta o pierdere (se vand actiunile la pret mai mic decat pretul de achizitie), aceasta pierdere este deductibila la calculul impozitului pe profit?
Va multumesc!
23Sep2024
Patrimoniul de afectatiune PFA
de
Alexandru Palaghia
valabil la 23 Sep 2024
Intrebare:
La infiintarea unui PFA se pot trece in declaratia de afectatiune din patrimoniul personal bunurile care au constituit patrimoniul personal? Spre exemplu, daca o persoana fizica X a achizitionat o casa de locuit in urma cu mai multi ani, poate sa inceapa o activitate de inchiriere, alocand = afectand casa de locuit utilizata initial in interes personal in scopul desfasurarii unei activitati de ...
20Sep2024
Inchiriere bun imobil. Regim fiscal
de
Ionut Jinga
valabil la 20 Sep 2024
Intrebare:
O persoana fizica autorizata, inregistrata in scopuri de TVA, obtine venituri din inchirierea a 2 imobile (cladiri): un imobil este din patrimoniul afacerii (a fost achizitionat pe PFA) si celalalt este achizitionat inainte de a deveni persoana fizica autorizata, deci este in patrimoniul personal. Va rog sa ma ajutati pentru ambele variante cu obligatiile de plata si declarative ce decurg de ...