Lichidare voluntara microintreprindere
valabil la 25 Iun 2023
Intrebare: Context: Societatea X este o microintreprindere (Romanian SRL) infiintata in 2022 cu capital social minim (200 lei). Asociatul unic este o singura persoana fizica straina (neromana) rezident fiscal in strainatate (Cipru) in 2023. Compania a avut un profit de circa 2 milioane lei in 2022 fara distribuire de dividende (alocate ca rezerve in bilant). Ca urmare a unei schimbari a imprejurarilor personale in cursul anului 2023 proprietarul decide sa procedeze simultan la dizolvarea si lichidarea (fara lichidator fara lichidatori conform prevederilor art. 235 din Legea nr. 31/1990) a societatii (fiind asociat unic, aceasta pare a fi fezabil). Societatea nu are datorii/datorii fata de terti. La dizolvare si lichidare, toate resursele companiei (fara orice eventuala datorie de rambursat) ar trebui sa fie transferate asociatului unic. In mod clar, asociatul va primi mai mult decat capitalul companiei. Intrebare: Nu este clar cum ar trebui impozitat acest excedent (diferenta dintre capitalul si valoarea de lichidare a companiei) pentru asociatul unic. Mai precis: excedentul (valoare cu capital si proceduri de lichidare) trebuie impozitat ca: a) castig de capital (venituri din investitii pentru Codul fiscal roman, 10%)? b) dividend (8%), intrucat rezervele sunt reprezentate de dividende nedistribuite? Interpretarea noastra citind Codul fiscal credem - si cerem confirmare - ca tratamentul sa fie urmatorul: 1. Procedura de lichidare sa reprezinte venituri din investitii (art. 91-e Cod fiscal roman) pentru asociat (deci nu implica dividende); 2. Impozitarea interna asupra excedentului din procedura de lichidare trebuie tratata ca cedare de actiuni/castig de capital si impozitata cu 10% (art. 94.11) si retinuta la sursa intrucat este un venit impozabil (art. 223 lit. o) din societate in lichidare; 3. Cu toate acestea, dispozitiile interne mentionate la punctul 2, in cazul in care asociatii furnizeaza certificat de rezidenta fiscala in Cipru, prevederea DTA CY-RO (art.14.4 din conventie) se aplica cu impozitarea exclusiva a procedurilor in statul de resedinta al asociatului (Cipru) si fara retinere la sursa in Romania. Este corect sau se aplica prevederea privind dividendele (art.10)? Daca solutia de mai sus este corecta, care este procedura exacta si documentele necesare? Multumesc mult.
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Creeaza un CONT de TESTARE GRATUITA pentru a avea acces la toate raspunsurile din PortalCodulFiscal.ro, completand formularul de mai jos. (Poti vedea exemple de raspunsuri cu un Click AICI)
Informatii la zi oferite de expertii PortalCodulFiscal.ro -
cel mai apreciat site de consultanta fiscala din Romania
Vrei sa ai acces instant la TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?
Este foarte simplu: TESTEAZA GRATUIT pentru 48 de ore!
- Ai la dispozitie o Baza de Date cu peste 90.000 de intrebari si raspunsuri
- Gasesti Legislatie la zi + Sfaturile specialistilor in fiscalitate si contabilitate
Completeaza formularul de mai jos si TESTEAZA GRATUIT ! Beneficiaza de oferta noastra speciala!
SMS
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de contabili folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Impozit pe constructii 2025"!
Intrebari similare din categoria Aplicarea Conventiilor pentru evitarea dublei impuneri
08Apr2025
Retinerea impozitului din veniturile impozabile obtinute din Romania de nerezidenti
de
Profeanu Laura
valabil la 08 Apr 2025
Intrebare:
Am trimis raspunsul dvs. catre partenerul din Bulgaria si mi-a revenit cu urmatoarea intrebare:
Avand in vedere ca, conditia cu privire la perioada de afiliere de 2 ani, in prezent nu este indeplinita, firma PIMK RAIL SRL fiind infiintata in Iunie 2024, partenerul propune ca in contractul de inchiriere a locomotivelor sa fie mentionata expres acordarea unei perioade de gratie pana la data de ...
06Apr2025
Conferinta tinuta de o persoana fizica din SUA. Natura platilor. Impozit pe veniturile nerezidentilor
de
Constanta Popa
valabil la 06 Apr 2025
Intrebare:
Avem un contract de prestari servicii cu o persoana fizica (liber profesionit) din USA pentru a tine o conferinta in Romania. Va rog sa ne spuneti daca acest contract trebuie declarat la ANAF si ce tip de impozit retinem la sursa. Va multumesc.
04Apr2025
Rezidenta in Romania a persoanelor fizice
de
Profeanu Laura
valabil la 04 Apr 2025
Intrebare:
SRL cu asociat unic si administrator cetatean roman, domiciliu in Romania, activitatea societatii se desfasoara exclusiv in Romania, doreste sa obtina rezidenta fiscala Cipru sau Dubai. Care sunt implicatiile fiscale si declarative atat pentru societate cat si pentru persoana fizica, cote de impozitare etc.? Multumesc!
01Apr2025
Retinerea impozitului din veniturile impozabile obtinute din Romania de nerezidenti
de
Profeanu Laura
valabil la 01 Apr 2025
Intrebare:
1) Revin cu precizari noi la intrebare de mai sus cu privire la inchirierea locomotivelor din Bulgaria, cu rugamintea de a ne formula un raspuns pe baza noilor informatii primite.
Proprietarul locomotivelor este firma IP TRANS din Bulgaria care este detinuta in proportie de 100% de catre firma PIMK RAIL HOLDING tot din Bulgaria in calitate de asociat unic, aceasta din urma fiind de ...
30Mar2025
Retinere impozit pe veniturile din redevente si dobanzi rezidenti Elvetia
de
Elena Ionescu
valabil la 30 Mar 2025
Intrebare:
Informare privind mentinerea cotei zero in legislatia interna a statelor cu care Romania are incheiate Conventii de evitare a dublei impuneri CONFEDERATIA ELVETIANA
Legea nr. 60 din 13 iulie 1994 pentru ratificarea Conventiei dintre Romania si Confederatia Elvetiana privind evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si pe avere si a Protocolului anexat, semnate ...
29Mar2025
Retinerea impozitului din veniturile impozabile obtinute din Romania de nerezidenti
de
Profeanu Laura
valabil la 29 Mar 2025
Intrebare:
Societatea PIMK SRL personana juridica romana, inregistrata in scopuri de TVA in Romania, avand ca obiect de activitate transportul feroviar de marfuri, a incheiat un contract de inchirierea unor locomotive de la o societate din Bulgaria. Locomotivele se vor utiliza in Romania si in afara Romaniei pentru transport de marfa, Societatea din Bulgaria a furnizat certificat de rezidenta fiscala ...