Productia este dubla fata de consum. Bulgarii nu pot exporta din cauza taxelor mari

05 Apr 2013
Vremea caldă, reducerea cheltuielilor gospodăriilor şi preţurile ridicate la electricitate au adus în criză sectorul energetic din Bulgaria, unde producţia de electricitate depăşeşte cu mult consumul, iar pentru a se menţine un echilibru între cererea şi oferta de energie, mai mulţi producători au fost obligaţi să îşi închidă temporar unităţile. De asemenea, producţia singurei centrale nucleare din Bulgaria a fost redusă.
„Sectorul energetic este foarte bolnav, ineficient, supraîncărcat şi produce mai mult decât este nevoie“, a declarat Asen Vasilev, ministrul interimar al economiei şi energiei, citat de Global Post.
În ultimii patru ani, sectorul energiei regenerabile din Bulgaria s-a dezvoltat într-un ritm alert datorită subvenţiilor destinate producătorilor şi stabilirii unor preţuri fixe preferenţiale. Însă, 40% din parcurile eoliene şi solare nu reuşesc să informeze operatorii reţelei de fluctuaţiile producţiei, ceea ce creează probleme de siguranţă.
În acest context, Vasilev le-a solicitat producătorilor de energie regenerabilă care au încălcat regulile de siguranţă în ultimele nouă luni să oprească temporar toate unităţile şi i-a avertizat pe ceilalţi jucători de pe piaţă că vor fi sancţionaţi dacă depăşesc un anumit nivel al producţiei.
„Închid şi pornesc unităţile fără să anunţe, creând astfel probleme sistemului care ar putea exploda“, a spus ministrul.
De asemenea, el a propus măsuri care să reducă fraudele la marile uzine industriale care pe de-o parte produc energie, pe care o vând la preţuri ridicate, iar pe de altă parte cumpără energie mai ieftină de la stat.
O soluţie pentru ieşirea din criză ar fi ca Bulgaria să reducă tarifele de transport al energiei pentru exporturi şi să găsească soluţii pentru a majora livrările către ţările vecine, precum Turcia, apreciază Vasilev. În prezent există restricţii privind cantitatea de electricitate exporată în Turcia deoarece această ţară nu face parte din reţeaua electrică paneuropeană. Însă Vasilev le va solicita autorităţilor să propună un mecanism legal şi tehnic pentru renunţarea la restricţiile de export către Turcia.
Consumul intern de electricitate (4.700 MW) şi exporturile (300 MW) reprezintă mai puţin de jumătate din actuala capacitate de producţie a Bulgariei, de 12.000 MW.
Articol preluat de pe www.zf.ro
Cititi articolul integral aici!
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre productie
02Mai2025
Realizare bijuterii handmade. Monografie contabila
de
Vera Constantin
valabil la 02 Mai 2025
Intrebare:
Va rog sa imi prezentati cea mai simplificata monografie contabila in cazul unei persoane juridice, care realizeaza bijutetii handmade. Nu am dori sa facem rapoarte de productie la fiecare bijuterie, fiind vorba despre foarte multe produse. Se poate folosi oare inventarul intermitent, daca da, care ar fi monografia contabila? Sau ce propunere ati avea dumneavoastra?
01Mai2025
Investitii in curs de executie. Calcul indicator I pentru IMCA
de
Constanta Popa
valabil la 01 Mai 2025
Intrebare:
O societate aplica IMCA incepand cu anul 2024. In anul 2023 a inceput constructia unei hale de productie (cladire) inregistrarile efectuate fiind 231 = 722 si 231 = 404. In cursul anului 2024 sunt efectuate lucrari (rulaj debitor contul 231), receptia cladirii urmand sa fie finalizata in trim. II al anului 2025.
Ce se ia in calculul indicatorilor I si A in anul 2024?
In anul 2025 avand in ...
27Apr2025
Productie cinematografica - cheltuieli care se includ in valoarea imobilizarii necorporale, perioada de amortizare
de
Ela Dumitra
valabil la 27 Apr 2025
Intrebare:
O societate comerciala produce un film cinematografic. Pentru realizarea acestui film au existat diverse cheltuieli: cazare, protocol, publicitate pentru promovarea filmului, productie, cheltuieli cu salariile personalului si alte cheltuieli cu drepturile de autor.
Dorim sa ne ajutati cu un raspuns la intrebarea daca cheltuielile de publicitate si cazarea aferenta acestui proiect pot sa ...
09Apr2025
Scutirea de impozit a profitului reinvestit
de
Profeanu Laura
valabil la 09 Apr 2025
Intrebare:
La o hala de productie s-au executat lucrari de INSTALATII RACIRE/INCALZIRE cu SISTEM VRF, in suma de 132000 ron. Aceasta lucrare a fost inregistrata in contabilitate in valoarea cladirii, cont 212, practic am marit valoarea constructiei cu valoarea instalatiei respective (cod clasificare conform catalog mijloace fixe 1.1.1.).
Intrebarea noastra este: Putem beneficia pentru aceasta ...
25Mar2025
Monografie contabila fast food
de
Gina Popescu
valabil la 25 Mar 2025
Intrebare:
Va rog sa ma ajutati cu o monografie contabila pentru un fast food, si anume:
- Se cumpara cafea, zahar, lapte, pahare si se vinde cafeaua preparata.
- Se cumpara chifle, sunca, branza, carne pentru snitele, ulei, faina, condimente, maioneza, ketchup, rosii, castraveti si se vinde sandwich-ul preparat.
- Ambalaje, servetele.
M-ar ajuta mult indrumarea dumneavoastra pentru a avea un mod ...
17Mar2025
Regimul contabil al productiei cinematografice
de
Alexandru Palaghia
valabil la 17 Mar 2025
Intrebare:
Va rog o monografie contabila la o societate platitoare de impozit profit si platitor tva, cu domeniul de activitate productie film, in cazul in care Societatea X (coproducator), acorda o finantare catre Societatea Y (producator), plata fiind facuta din banca.
Vezi toate studiile de caz despre productie keyboard_double_arrow_right