Regim fiscal TVA pentru vanzare bunuri catre clienti diversi dintr-un stat membru
Raspuns oferit deAmelia Dumitras

Consultant fiscal si expert contabil
valabil la 25 Nov 2022
Intrebare: Firma noastra comercializeaza marfuri prin platforma Emag din tara, dar si in Ungaria, printr-o platforma similara. Beneficiarii marfurilor din Ungaria sunt atat persoane fizice, cat si juridice. Va rugam sa ne precizati daca livrarile atat catre persoanele fizice, cat si cele catre persoanele juridice sunt livrari intracomunitare scutite de TVA.
Raspuns: In situatia in care marfurile sunt expediate de pe teritoriul Romaniei, tratamentul fiscal aplicabil livrarilor este urmatorul:
- livrarea este taxabila in Romania in situatia in care:
- cumparatorul este persoana impozabila, dar care care nu comunica un cod valid de TVA atribuit de catre autoritatea fiscala din Ungaria. De exemplu, un cumparator persoana impozabila dintr-un stat membru este tratat drept persoana neimpozabila d.p.d.v. al TVA, daca nu are un cod de TVA sau codul de TVA este invalid in sistemul VIES.
- cumparatorul este persoana neimpozabila (persoana fizica cu domicliul in Ungaria, entitate nonprofit cu sediul in Ungaria).
- livrarea este scutita cu drept de deducere in Romania in situatia in care cumparatorul este persoana impozabila care comunica furnizorului din Romania un cod valid de TVA atribuit de catre autoritatea fiscala din Ungaria.
- conditii:
- cumparatorul persoana impozabila sa faca dovada ca este inregistrat in scopuri de TVA intr-un stat membru prin comunicarea unui cod valid de TVA in sistemul VIES. Prin comunicarea acestui cod, cumparatorul intracomunitar isi asuma responsabilitatea taxarii in Ungaria a achizitiei intracomunitare efectuate care are locul in Ungaria;
- furnizorul din Romania sa faca dovada ca bunurile au fost expediate sau transportate de pe teritoriul Romaniei pe teritoriul statului membru al cumparatorului;
- furnizorul sa raporteze valoarea facturii emise prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES cu simbolul L.
- documente:
- factura;
- documentul de transport, in functie de tipul transportului (rutier, pe cale ferata sau cu avionul sau prin curier) sau declaratia cumparatorului pentru primirea bunurilor facturate de catre furnizorul din Romania.
In relatia cu persoanele neimpozabile din Ungaria sau din oricare alt stat membru, furnizorul din Romania, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316 aplica regimul normal de taxare prin colectarea TVA pana la realizarea unui plafon de 10.000 lei/an calendaristic cu un echivalent de 46.337 lei.
Valoarea acestor livrari taxabile in Romania se raporteaza dupa cum urmeaza:
- d.p.d.v. fiscal:
- la randul 17 "Randul 17 - se inscriu informatiile preluate din jurnalul de vanzari privind baza de impozitare si taxa pe valoarea adaugata colectata pentru vanzarile intracomunitare de bunuri la distanta, astfel cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 35 din Codul fiscal, si pentru prestarile de servicii ..... in situatia in care bunurile sunt expediate sau transportate catre un alt stat membru al Uniunii Europene, ......., inclusiv sumele din facturile pentru incasari de avansuri partiale pentru aceste vanzari/prestari de servicii.
si/sau
- la randul 18 " - se inscriu regularizarile ulterioare datorate unor evenimente care determina modificarea datelor declarate la rd. 17 din decont in alta perioada, precum: modificarea pretului generata de alte situatii decat cele prevazute la art. 287 din Codul fiscal, nedeclararea din eroare a operatiunilor respective in perioada in care intervine exigibilitatea etc. "
De retinut sunt si precizarile din acelasi act normativ O.M.F.P. nr. 1253/2021
" Sectiunea "Informatii privind valoarea totala, fara TVA, a operatiunilor prevazute la art. 278 1 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, respectiv a vanzarilor intracomunitare de bunuri la distanta si a prestarilor de servicii de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune, precum si servicii furnizate pe cale electronica catre persoane neimpozabile din alte state membre UE"
Se inscriu informatiile privind baza de impozitare a prestarilor de servicii inscrise la rd. 17 si 18 din deconturile de TVA, cumulat pentru anul precedent, respectiv cumulat pentru anul curent.
Nu se admit intocmirea si depunerea de deconturi rectificative pentru corectarea datelor din deconturile anterioare."
La depasirea plafonului de 46.337 lei din livrari efectuate catre persoane neimpozabile din diverse state membre, dar nu din Romania, fiecare livrare trebuie tratata drept o vanzare intracomunitara de bunuri la distanta, taxabila in statul membru de consum (Ungaria) deoarece locul livrarii se considera a fi in acel stat membru de consum conform prevederilor art. 275 alin. (2), fara a se considera ca are locul in Romania:
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) lit. a), locul livrarii in cazul vanzarilor intracomunitare de bunuri la distanta este considerat a fi locul in care se afla bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor catre client......."
Pragul pentru persoanele impozabile care efectueaza livrarile prevazute la art. 275 alin. (2) este reglementat prin art. 278 1 lit. c)
(1) Prevederile art. 275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h) nu se aplica daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) furnizorul sau prestatorul este stabilit sau, daca nu este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita intr-un singur stat membru;
b) sunt prestate servicii catre persoane neimpozabile care sunt stabilite, isi au domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in orice stat membru, altul decat statul membru prevazut la lit. a), sau sunt expediate ori transportate bunuri catre un stat membru, altul decat statul membru prevazut la lit. a); si
c) valoarea totala, fara TVA, a operatiunilor prevazute la lit. b) nu depaseste, in anul calendaristic curent, 10.000 euro sau echivalentul acestei sume in moneda nationala si nici nu a depasit aceasta suma in cursul anului calendaristic precedent.
(2) Atunci cand, in cursul unui an calendaristic, pragul prevazut la alin. (1) lit. c) este depasit, prevederile art. 275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h) se aplica de la momentul depasirii pragului ".
Vanzarea intracomunitara la distanta este definita la pct. 35 lit. a) al art. 266 "Semnificatia unor termeni si expresii" alin. (1)
"(1) In sensul prezentului titlu, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
..
35. vanzarea intracomunitara de bunuri la distanta inseamna o livrare de bunuri expediate sau transportate de furnizor sau in numele acestuia, inclusiv in cazul in care furnizorul intervine in mod indirect in transportul sau expedierea bunurilor, dintr-un alt stat membru decat cel in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor catre client, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
a) livrarea de bunuri este efectuata pentru o persoana impozabila sau o persoana juridica neimpozabila ale carei achizitii intracomunitare de bunuri nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania in temeiul art. 268 alin. (4) si alin. (8) lit. a) si art. 315 1 alin. (9) sau corespondentul acestor articole din legislatia statului membru de destinatie, in cazul in care acesta este altul decat Romania, sau pentru orice alta persoana neimpozabila;"
La depasirea pragului de 46.337 lei din vanzari intracomunitare la distanta in Ungaria sau in alt stat membru, furnizorul din Romania trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA, alegand una din urmatoarele 2 alternative:
- fie prin sistemul OSS pentru aplicarea regimului special pentru vanzari intracomunitare la distanta;
- fie direct la autoritatea fiscala din Ungaria (stat membru de consum) pentru aplicarea regimului normal de taxare in Ungaria, colectand TVA pentru Ungaria, corespunzator livrarilor care au locul pe teritoriul Ungariei.
- operatiuni taxabile in Romania prin colectarea TVA in Romania deoarece locul livrarii se considera in Romania. Acest tratament fiscal este aplicabil pana la realizarea unui plafon de 46.337 lei/an calendaristic din astfel de operatiuni;
- operatiuni taxabile in Ungaria prin colectarea TVA in Ungaria deoarece locul livrarii se considera in Ungaria la depasirea plafonului de 46.337 lei/an calendaristic din astfel de operatiuni.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "E-Factura, E-Transport. 10 studii de caz de maxima importanta."!
Intrebari similare din categoria Regim de scutire TVA
Mar142023
Regim fiscal TVA pentru servicii intocmire formalitati vamale si servicii legate direct de import
de
Amelia Dumitras
valabil la 14 Mar 2023
Intrebare: 1. Societatea noastra exporta bunuri in afara Uniunii Europene (Ucraina, Rep. Moldova, Serbia). Avem incheiat contract cu un comisionar vamal din Romania care intocmeste documentele vamale de export. Comisionarul ne factureaza acest serviciu de intocmire a DVE urilor, cu TVA. Conform art. 294 (1) c din Codul Fiscal, aceste servicii nu sunt scutite de TVA? "ART. 294 - Scutiri pentru exporturi ...
Feb112023
Persoana impozabila cu regim mixt, calcularea plafonului de scutire de la obligattia inregistrarii in scopuri de TVA in regim normal
de
Amelia Dumitras
valabil la 11 Feb 2023
Intrebare: Societatea noastra desfasoara activitati de formare profesionala a adultilor conform O.G. 129/2000 (CAEN 8559) si activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare (CAEN 9602). Veniturile obtiunute din formare profesionala le incasam scutite de TVA conform art. 292, alin. (1), lit. f)-scutit fara drept de deducere, iar veniturile din activitati de coafura le incasam scutite de TVA conform ...
Feb042023
D394 in cazul sumelor care nu intra in baza de impozitare a TVA
de
Ela Dumitra
valabil la 04 Feb 2023
Intrebare: Societate comerciala furnizor prestari servicii platitor tva client neplatitor tva furnizor emitent factura cu tva 0 (taxa de mediu), aceste facturi se trec in D 394?
Ian192023
Avantajele inregistrarii in scopuri de TVA in regim normal
de
Amelia Dumitras
valabil la 19 Ian 2023
Intrebare: Sunt PFA inregistrat in Sibiu si furnizez din Sibiu servicii de inginerie CAEN 7112 pentru o companie din Germania. Dar contractul de servicii este intre mine si firma de recrutare din Londra (ei sunt intermediari). Deci o sa fac factura catre UK Londra si nu stiu ce cod TVA o sa am, daca sunt platitor sau nu de TVA. Plafonul de 300.000 o sa-l depasesc. Mesajul de la firma de recrutare: ...
Ian102023
Regim fiscal TVA pentru livrari intracomunitare de bunuri efectuate de furnizor aflat in regim special de scutire
de
Amelia Dumitras
valabil la 10 Ian 2023
Intrebare: O societate neplatitoare de TVA, dar cu cod special pentru operatiuni intracomunitare, livreaza marfa catre o societate din Franta. Cum factureaza? Multumesc!
Dec152022
Livrarea bunuri Amazon. Scutire tva
de
Portal Codul Fiscal
valabil la 15 Dec 2022
Intrebare: Avem o societate platitoare de tva care achizitioneaza marfa (creme de fata) din Ro si le trimite cu UPS in SUA la Amazon. Produsele sunt vandute de Amazon in SUA, conform desfasurator de comenzi din contul nostru de Amazon. La final de luna avem situatia vanzarilor din care sunt scazute taxele de livrare, manipluare, reclama si incasam diferenta. Am facut factura catre Amazon pentru toata ...