Reportare pierdere din anii anteriori
valabil la 30 Mar 2023
Intrebare: O societate platitoare de impozit pe profit inregistreaza in anul 2021 pierdere fiscala. La inchiderea anului 2022 (societatea fiind in reorganizare) nu se doreste reportarea acestei pierderi. Va rugam sa ne sfatuiti daca, avand in vedere faptul ca recuperarea pierderilor din anii precedenti este o facilitate pentru societati, nereportarea pierderii in D101 pentru 2022 este posibila sau nu.
Raspuns: Evidentele contabile si fiscale trebuie sa reflecte exact realitatea operatiunilor.
La calculul impozitului pe profit in 2022 trebuie sa se tina cont de pierderea fiscala, daca din evidentele contabile a rezultat asa ceva.
Daca nu a rezultat pierdere fiscala in 2021 este necesar sa corectati D101 pentru anul respectiv si sa calculati impozit pe profit.
Pierderea fiscala se poate reporta limitat conform art. 31 din Codul fiscal care prevede ca:
-pierderea anuala, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi.
-recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.
Reportarea pierderii inseamna ca exista posibilitatea ca sumele inregistrate ca pierdere in urma cu 7 ani sa fie scazute din profitul curent (daca exista) si astfel, impozit se va calcula doar pe ceea ce depaseste pierderea cumulata reportata.
Pierderea fiscala sau rezultatul fiscal se calculeaza, potrivit art. 19 din Codul Fiscal, ca diferenta intre veniturile si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile si deducerile fiscale si la care se adauga cheltuielile nedeductibile.
La stabilirea rezultatului fiscal se iau in calcul si elemente similare veniturilor si cheltuielilor, potrivit normelor metodologice date in aplicarea Codului Fiscal, precum si pierderile fiscale care se recupereaza in conformitate cu prevederile art. 31.
Rezultatul fiscal pozitiv este profit impozabil, iar rezultatul fiscal negativ este pierdere fiscala.
Pierderea fiscala anuala, stabilita prin declaratia de impozit pe profit (D101), se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi.
Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Impozit pe constructii 2025"!
Intrebari similare din categoria Impozit pe profit
06Mai2025
Restituire sponsorizare
de
Profeanu Laura
valabil la 06 Mai 2025
Intrebare:
Pentru o sponsorizare acordata prin contract de sponsorizare si platita, dar al carui proiect nu se va mai desfasura, ce implicatii fiscale genereaza returnarea sa in contul sponsorului la nivelul impozitului pe profit?
07Mai2025
Redirectionarea impozitului pe profit pentru efectuarea de sponsorizari
de
Profeanu Laura
valabil la 07 Mai 2025
Intrebare:
Conform cu art. 42 alin (4) din Codul Fiscal In cazul in care valoarea stabilita potrivit art. 25 alin. (4) lit. i), diminuata cu sumele reportate, dupa caz, nu a fost utilizata integral, contribuabilii pot dispune redirectionarea impozitului pe profit prin depunerea formularului 177.
Va rog sa ma ajutati cu un calcul al sumei pe care societatea noastra poate sa o redirectioneze prin ...
30Apr2025
Declaratia 107 si Declaratia 177
de
Profeanu Laura
valabil la 30 Apr 2025
Intrebare:
Cererea de redirectionare - poate fi depusa doar daca exista impozit pe profit datorat (adica exista o suma efectiva de plata dupa completarea D101). Daca nu exista impozit pe profit de plata (adica impozit zero sau pierdere fiscala), atunci nu exista sume care sa se redirectioneze prin D177. Suma care se poate redirectiona se calculeaza la totalul sumelor din 691 pe anul 2024 prin aplicarea ...
30Apr2025
Sponsorizari necuprinse in D101. Corectare eroare
de
Ionut Jinga
valabil la 30 Apr 2025
Intrebare:
In anul 2024 s-a facut o sponsorizare catre o asociatie de profesionisti inregistrata in Registrul organizatiilor non profit. La calculul impozitului pe profit anual pentru 2024 ce trebuie declarat in D101 este corect sa trecem aceasta sponsorizare la randul 27 si la randul 43 si 43.1?
Daca o pun la randurile mai sus mentionate (27 si 43,43.1) in formularul D101 se calculeaza automat ...
29Apr2025
Declaratia 107 si Declaratia 177
de
Profeanu Laura
valabil la 29 Apr 2025
Intrebare:
Daca sponsorizarea de 75.000 lei nu a fost folosita in trim 4, ea nu se poate reporta, atunci cand se va face declaratia 177 pentru tot anul, se tine cont de ea sau nu se ia in considerare pentru ca nu s-a folosit? Se face declaratia 107 pentru acea suma integral neutilizata? Multumesc!
24Apr2025
Calcul rezultat fiscal
de
Profeanu Laura
valabil la 24 Apr 2025
Intrebare:
O societate platitoare de impozit pe profit, la trimestrul 1 al acestui an a inregistrat pierdere si tot in acest trimestru, in luna ianuarie, a incasat dobanzi aferente depozitelor constituite. Se va plati impozit pentru dobanzile incasate sau daca per total trimestru avem pierdere acestea nu se mai iau in considerare? In situatia in care avem obligatia declararii venitului si a impozitarii ...