Se modifica termenul de depunere al formularului (390 VIES) Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare
26 Iun 2024
Pana in prezent, termenul pentru depunerea acestei declaratii a fost ziua de 25 a lunii urmatoare pentru operatiunile realizate in luna precedenta. Conform noii reglementari (OUG 70/2024), aceasta data va fi valabila doar pentru depunerea declaratiei aferente lunii iunie 2024, cu termenul final pe 25 iulie 2024. Dupa aceasta data, termenul de depunere va fi modificat, urmand sa fie stabilit prin ordin al presedintelui ANAF.
Schimbarea vine in contextul unor eforturi mai ample de reforma fiscala, inclusiv introducerea sistemului e-TVA, care prevede deconturi precompletate de TVA, ca parte a unui proiect mai larg de digitalizare si eficientizare a proceselor fiscale, avand potentialul de a simplifica obligatiile contribuabililor si de a imbunatati colectarea veniturilor statului.
In acest sens, articolul 325 din Codul fiscal, modificat prin OUG nr. 70/2024, elimina referinta la termenul de depunere de „25 inclusiv a lunii urmatoare” si mentioneaza ca un nou termen va fi stabilit ulterior. Importanta declaratiei 390 VIES ramane vitala pentru e-TVA, deoarece este utilizata pentru a raporta achizitiile, livrarile si alte tipuri de operatiuni intracomunitare, informatii valoroase pentru monitorizarea si controlul fluxurilor de TVA transfrontaliere si pentru prevenirea fraudelor fiscale.
Ordonanta de urgenta nr. 70/2024 privind unele masuri de implementare si utilizare a decontului precompletat RO e-TVA si valorificarea datelor si informatiilor prin implementarea unui sistem de guvernanta specific, precum si alte masuri fiscale
Art. 17. - 21/06/2024 - Derogare prin Ordonanta de urgenta 70/2024.
Articolul 325 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La alineatul (1), partea introductiva va avea urmatorul cuprins:
Art. 325. -
(1) Orice persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317 trebuie sa intocmeasca si sa depuna la organele fiscale competente o declaratie recapitulativa in care mentioneaza:".
2. Alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:
(2) Termenul de depunere al declaratiei recapitulative si modelul acesteia se stabilesc prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Declaratia se intocmeste pentru fiecare luna calendaristica in care ia nastere exigibilitatea taxei pentru operatiunile prevazute la alin. (1), respectiv pentru fiecare luna calendaristica in care sunt expediate sau transportate bunuri in cadrul regimului de stocuri la dispozitia clientului sau in care intervin modificari ale informatiilor furnizate, conform alin. (11)."
Art. 18. -
Prin derogare de la prevederile art. 4 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile art. 17 intra in vigoare la data de 1 iulie 2024.
Art. 19. -
Prin exceptie de la prevederile art. 17, declaratia recapitulativa aferenta lunii iunie 2024 se depune la organele fiscale competente, pana la data de 25 iulie 2024 inclusiv, potrivit modelului in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a prezentei ordonante de urgenta.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre declaratia 390
Dec062024
Livrari intracomunitare de bunuri, justificarea aplicarii regimului de scutire
de
Amelia Dumitras
valabil la 06 Dec 2024
Intrebare:
Societatea noastra a incheiat un contract de livrare de bunuri cu firma mama din Ungaria. Clauza de livrare este EXW. Din motive independente de vointa noastra, bunurile nu au putut fi ridicate de catre beneficiar si transportate in HU in integralitatea lor. Putem factura aceste bunuri utilizand masurile simplificate (taxare inversa), urmand ca pe masura ce bunurile vor fi livrate sa anexam ...
Nov222024
Tratamentul TVA al achizitiei de licente
de
Alexandru Palaghia
valabil la 22 Nov 2024
Intrebare:
Societatea noastra a platit Licenta Autocad pentru o perioada de 1 an la o societate din Irlanda, care are numar valid de TVA. Factura este emisa cu taxare inversa. Va rog sa imi spuneti ce obligatii declarative avem pentru aceasta cheltuiala. La ce articol de la achizitii intracomunitare din codul fiscal ar putea fi incadrata? In declaratia 300 la ce linii trebuie trecuta? Va multumesc!
Nov222024
Regim TVA bilete de avion pentru transport pe teritoriul Romaniei, operator din Polonia
de
Gina Popescu
valabil la 22 Nov 2024
Intrebare:
Societatea a achizitionat bilete de avion cu transport pe teritoriul Romaniei Bucuresti-Cluj. Furnizorul a emis factura cu cod de TVA de Polonia. Ce obligatii declarative exista pentru acest tip de operatiune. Se declara in D394 acesta operatiune la cartusul E "Rezumatul declaratiei privind operatiunile desfasurate cu persoane impozabile nestabilite in Romania care sunt stabilite in alt ...
Nov222024
Completare D390 achizitie IC de servicii
de
Alexandru Palaghia
valabil la 22 Nov 2024
Intrebare:
Piere Erikson, PFA in Suedia, factureaza prestari de servicii de IT dar nu are cod de TVA, catre o firma din Romania, plattitoare de tva.
Contractul a fost incheiat cu acesta (piere erikson), insa factura este emisa, de catre o firma de contabilitate din Suedia, care il reprezinta fiscal pe pierre erikson (acest raspuns l-am primit de la pierre)
Pe aceasta factura apar datele de facturare ...
Nov162024
Achizitii intracomunitare de bunuri cu TVA
de
Profeanu Laura
valabil la 16 Nov 2024
Intrebare:
Societatea noastra a achizitionat un Obiect de inventar prin Emag de la o societate comerciala din Germania cu cod valid de TVA. Societatea din Germania a emis factura cu TVA si noi am platit valoarea totala cu tot cu TVA. Va rog sa imi spuneti daca factura este corect intocmita (nu trebuia sa fie emisa cu Taxare inversa?). Factura fiind cu TVA noi putem deduce si declara acest TVA exact la ...
Nov182024
Inregistrare TVA persoana impozabila stabilita in UE
de
Ela Dumitra
valabil la 18 Nov 2024
Intrebare:
O societate rezidenta in Estonia, desfasoara activitati de comert cu bauturi alcoolice. Produsele sunt achizitionate de la o societate rezidenta in Olanda si importate in Romania. Deoarece nu are un sediu permanent in Romania, societatea din Estonia doreste sa se inregistreze direct in scopuri de TVA in Romania. Care sunt obligatiile fiscale si declarative aferente inregistrarii in scop de ...
Vezi toate studiile de caz despre declaratia 390 keyboard_double_arrow_right