Intrebare:
1. In vederea aplicarii corecte a legislatiei fiscale, va rog sa precizati care este tratamentul fiscal aplicabil in urmatoarea speta:
Speta priveste posibilitatea unui operator economic, altul decat utilizatorul/procesatorul final, de a comercializa alcool etilic complet denaturat in conformitate cu prevederile punctului 78, alineatul (2) coroborat cu punctul 78 alineatul (3) litera b) din Normele Metodologice de aplicare a Legii 227/2015 privind Codul Fiscal, pe teritoriul tarii, pentru productia de lichide de spalare/curatare, care nu sunt destinate consumului uman. Mai mult decat atat, alcoolul etilic ce se doreste a fi comercializat este complet denaturat respectand in acelasi timp legislatia nationala cat si prevederile Regulamentului de Punere in Aplicare (UE) 2017/2236 al Comisiei din 5 decembrie 2017 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 3199/93 privind recunoasterea reciproca a procedurilor pentru denaturarea completa a alcoolului in scopul scutirii de la plata accizelor.
Conform prevederilor punctului 79, alineatul (3) din Normele Metodologice de aplicare a Legii 227/2015 privind Codul Fiscal, pentru obtinerea solutiilor de spalat sau de curatare este permisa numai utilizarea alcoolului tehnic rezultat exclusiv ca produs secundar din procesul de obtinere a alcoolului etilic rafinat si care datorita compozitiei sale nu poate fi utilizat in industria alimentara, denaturat potrivit punctului 78 alineatul (3) litera b) coroborat cu punctul 78 alineatul (7) [ ]
In continuarea prevederilor nu se specifica definitia acestui alcool tehnic denaturant iar in speta in cauza, producatorul alcoolul etilic denaturat este un antrepozit fiscal autorizat din Bulgaria, ce se supune propriei legislatii nationale si prevederilor Europene fara a putea face distinctie/corelatie intre produsul oferit si alcoolul tehnic denaturat care nu este definit prin legislatia romana in vigoare si nu este inclus/definit nici in legislatia bulgara aplicabila.
In conformitate cu prevederile articolului 397 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, sunt scutite de la plata accizelor alcoolul etilic si alte produse alcoolice prevazute la art. 335 alin. (2) lit. a), atunci cand sunt:
a) Complet denaturate
b) Denaturate si utilizate pentru producerea de produse care nu sunt destinate consumului uman
[ ]
Produsul comercializat de antrepozitul fiscal autorizat din Bulgaria este alcool etilic complet denaturat in scopul scutirii de la plata accizelor, ce se doreste a fi achizitionat de catre operatorii economici din Romania cu scopul de a fi vandut mai departe catre alti operatori economici de pe teritoriul tarii, care il vor folosi in productia de lichide de spalare/curatare. Pe linie directa, se constituie o prima tranzactie intre producatorul alcoolului etilic denaturat si un intermediar / trader de produse chimice iar apoi o tranzactie separata intre intermediar / trader si utilizatorul final, bunurile miscandu-se insa direct de la producator catre utilizatorul final al marfurilor, fara interventia intermediarului.
Totodata, potrivit prevederilor punctului 81, alineatele (1) si (2) din Normele Metodologice de aplicare a Legii 227/2015 privind Codul Fiscal, inteleg ca atat scutirea directa cat si cea indirecta de la plata accizelor [ ] se acorda numai utilizatorului, cu conditia ca aprovizionarea sa fie efectuata direct de la un antrepozit fiscal, din achizitii intracomunitare proprii sau din operatiuni proprii de import.
Asadar, va rog sa imi clarificati urmatoarele:
- Un operator economic national, altul decat utilizatorul final al produsului, are dreptul de a face o achizitie intracomunitara de alcool etilic denaturat conform legislatiei in vigoare, de la un antrepozit fiscal autorizat din Bulgaria, pentru a-l vinde mai apoi unui utilizator final in Romania, daca marfa se transporta direct de la producator la utilizatorul final? In ce conditii?
- Se aplica regimul de scutire de la plata accizelor pentru operatorul care intermediaza practic miscarea bunurilor intre productatorul din Bulgaria si utilizatorul final? In caz afirmativ, va rog sa imi spuneti in ce conditii se aplica scutirea si care sunt autorizatiile si documentele care insotesc produsele.
Va multumesc anticipat pentru sprijin si asistenta.