Aplicarea regimului special pentru bunurile second-hand
valabil la 11 Nov 2020
Intrebare:
CUMPARARE SI VANZARE DE CEASURI DE LUX SECOND HAND
O societate comerciala (SRL) cu sediul in Romania, inregistrata ca platitor de TVA, desfasoara activitati de comercializare a ceasurilor de lux pe teritoriul Romaniei, prin achizitia intracomunitara a acestora si vanzarea prin magazinul propriu de desfacere cu amanuntul.
Societatea doreste sa-si extinda activitatea comerciala prin valorificarea bunurilor second hand si anume cumpararea de la persoane fizice din tara si strainatate a ceasurilor aflate in proprietatea acestora, introducerea acestora in service-ul propriu si dupa realizarea operatiunilor de service si intretinere necesare, revanzarea ceasurilor respective catre clienti, ca bunuri reconditionate (refurbished).
Intrebari:
1. Care sunt implicatiile fiscale si ce procedura legala trebuie sa urmeze societatea cand cumpara ceasuri second hand de la persoane fizice de pe piata interna si externa si, de asemenea, ce documente trebuie sa intocmeasca? (contract de vanzare-cumparare, etc)
2. Care sunt implicatiile fiscale si ce procedura legala trebuie sa urmeze societatea cand vinde ceasurile second hand cumparate de la persoane fizice si reconditionate si, de asemenea, ce documente trebuie sa intocmeasca? (contract de vanzare-cumparare, factura fiscala, etc)
3. Care este regimul TVA care trebuie aplicat la vanzarea ceasurilor second-hand, regimul normal prin aplicarea TVA la pretul de vanzare al ceasului sau regimul special pentru bunuri second hand, colectand TVA numai asupra marjei de profit?
4. Care este monografia contabila in cazul achizitiei si vanzarii de ceasuri second hand?
5. In cazul in care ceasurile cumparate de la persoane fizice ca bunuri second-hand sunt introduse in service si se efectueaza operatiuni de revizie si intretinere in vederea revanzarii, prin urmare la pretul initial de achizitie se adauga si costul reparatiei efectuata de societate, acest cost se adauga pretului intial sau nu, este luat in calculul marjei de profit si implicit la stabilirea TVA?
Exemplu:
- cost achizitie de la persoana fizica: 10.000 lei
- cost achizitie de la persoana fizica: 10.000 lei
- cost deviz revizie - reparatie: 3.000 lei
- pret vanzare: 15.000 lei
Care este marja corecta: 5.000 lei = 15.000 lei - 10.000 lei (4.202 798 lei TVA inclus)
sau 2.000 lei = 15.000 lei - 10.000 lei - 3 000 lei (1.681 319 lei TVA inclus)
6. In cazul in care reparatiile ceasurilor second hand sunt efectuate externalizat de catre o alta societate platitoare de TVA din Romania, TVA-ul aferent facturilor respective este deductibil sau nu, in cazul in care acest cost este luat in calcul la calculul marjei? In exemplul de mai sus factura cu devizul de reparatie este de 3.570 lei (3.000 lei deviz 570 lei TVA), cum se calculeaza corect marja si TVA-ul colectat aferent?
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: 1-10 angajati
• Platitoare TVA: Da
• Cod CAEN: CAEN 4777 Comert cu amanuntul al ceasurilor si bijuteriilor, in magazine specializate
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Creeaza un CONT de TESTARE GRATUITA pentru a avea acces la toate raspunsurile din PortalCodulFiscal.ro, completand formularul de mai jos. (Poti vedea exemple de raspunsuri cu un Click AICI)
Informatii la zi oferite de expertii PortalCodulFiscal.ro -
cel mai apreciat site de consultanta fiscala din Romania
Vrei sa ai acces instant la TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?
Este foarte simplu: TESTEAZA GRATUIT pentru 48 de ore!
- Ai la dispozitie o Baza de Date cu peste 90.000 de intrebari si raspunsuri
- Gasesti Legislatie la zi + Sfaturile specialistilor in fiscalitate si contabilitate
Completeaza formularul de mai jos si TESTEAZA GRATUIT ! Beneficiaza de oferta noastra speciala!
SMS
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de contabili folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Legea Austeritatii 2025. Raspunsuri pentru contabili"!
Intrebari similare din categoria Regimuri de taxare
13Iul2025
Neplatitor de tva. Plafon 300.000 lei
de
Vera Constantin
valabil la 13 Iul 2025
Intrebare:
Revin cu urmatorul detaliu:
La acest moment PFA are doua coduri fiscale: la intern neplatitor de TVA si ptr prestare de servicii intracomunitare are cod de TVA.
Pentru stabilirea limitei de 300.000 lei la inregistrarea de TVA, se iau prestatiile de servicii din ambele coduri fiscale?
Va multumesc,
Liana Luca
09Iul2025
Cota tva 2025 livrare condimente
de
Vera Constantin
valabil la 09 Iul 2025
Intrebare:
In contextul noilor modificari legislative se pune intrebarea: ce cota de tva se va aplica pentru livrarea de ceai si condimente? Societatea noastra produce si ambaleaza ceaiuri si condimente, iar pana la 31.07.2025, cota cu care se facturau aceste produse a fost de 9%. Multumim.
05Iul2025
Modificare TVA stoc de la 5% la 9%
de
Gina Popescu
valabil la 05 Iul 2025
Intrebare:
O societate, cu activitate de vanzare a cartilor, are o librarie prin care se vand cartile proprii editate de ea, dar si cele primite de la alte edituri, in regim de consignatie (marfa intra cu aviz de insotire si pe masura vanzarilor se fac facturi pentru cele vandute) uneori se returneaza cartile nevandute daca pertenerul solicita acest lucru. Pana in prezent cota de TVA asupra tuturor ...
27Iun2025
Facturare expropriere teren de catre CNAIR
de
Gina Popescu
valabil la 27 Iun 2025
Intrebare:
O societate a primit, in luna mai, o notificare din partea CNAIR prin care este informata ca o parte din terenul intravilan detinut va fi supus exproprierii. In data de 20.06.2025, CNAIR a emis o decizie de expropriere prin care se stipuleaza ca aceasta constituie titlu executoriu pentru predarea bunurilor mentionate in Anexa, printre care se regasesc si portiuni din terenul societatii.
...
20Iun2025
Vanzare cladire veche si terenuri
de
Gina Popescu
valabil la 20 Iun 2025
Intrebare:
Detinem un imobil cu terenul aferent si alte doua terenuri amenajate ca parcare, respectiv teren de tenis.
Intentionam sa vindem intreaga investitie. Mentionez ca cladirea este mai veche de 2007 si a suferit doua modernizari, din care una mai ampla cu mansardare in 2007.
Ce regim de TVA trebuie aplicat pentru aceasta vanzare?
17Iun2025
Cota redusa TVA 9% servicii prestate pe terenuri cu destinatie agricola
de
Amelia Dumitras
valabil la 17 Iun 2025
Intrebare:
Conform OMFP 4634/397/2022, cota de 9% se aplica pentru "Prestari de servicii de tipul celor utilizate in mod normal in productia agricola". In situatia unei pepiniere care produce arbori ornamentali, arbusti, material forestier etc, pentru efectuarea unei lucrari de fertilizat de exemplu cu un prestator, ce cota de TVA se aplica? Cota de 9% se aplica doar pentru lucrarile agricole ...