Asociere in participatiune cu cont bancar distinct. Plati efectuate de catre liderul asocierii
valabil la 05 Aug 2020
Intrebare:
In cazul unei asocieri in participatiune, cea mai mare parte din cheltuielile totale efectuate de asociere este suportata de lider, respectiv 80% din totalul cheltuielilor asocierii sunt efectuate de lider, in conditiile in care, conform contract asociere, cota liderului este de 40%.
La inceputul contractului, cand nu existau incasari, platile catre furnizori au fost efectuate din contul bancar al liderului, nu al asocierii. Ulterior emiterii de facturi si pe masura incasarii acestora in contul bancar al asocierii, toate platile efectuate de lider, corespunzator cheltuielilor proprii inaintate prin decont s-au efectuat din incasarile asocierii. De asemenea, platile catre cei doi asociati (rezultand diminuarea soldului ct. 4581 per fiecare asociat) s-au efectuat tot din contul asocierii.
Practic, liderul suporta 80% din total cheltuieli asociere, si efectueaza plati catre furnizori (deci cheltuiala plus TVA aferent) de 90% din total plati asociere (aici incluzand si platile catre asociati).
Avand in vedere ca toate platile sunt efectuate din contul asocierii (cu exceptia celor de la inceputul proiectului, cand nu existau incasari), se naste urmatoarea intrebare:
Pot fi considerate sumele folosite de lider pentru achitarea furnizorilor (respectiv sumele care includ TVA) drept sume achitate in beneficiul liderului, rezultand, luna de luna, o diminuare a soldului de incasat de catre lider?
De asemenea, platile respective catre lider pot fi asimilate unei repartizari anticipate din profitul proiectului (dar care profit este insuficient pentru a acoperi valoarea foarte ridicata a furnizorilor de achitat). Exista vreo reglementare legislativa in acest sens?
Anticipez ca, la un moment dat, liderul nu va mai avea un sold de recuperat din asociere, ci, dimpotiva, va avea un sold de achitat asocierii, din cauza ritmului accelerat in care datoriile catre furnizori cresc, raportat la rata de crestere a profitului, care este mult mai mica.
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Platitoare TVA: Da
• Cod CAEN: Gestionare deseuri
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Creeaza un CONT de TESTARE GRATUITA pentru a avea acces la toate raspunsurile din PortalCodulFiscal.ro, completand formularul de mai jos. (Poti vedea exemple de raspunsuri cu un Click AICI)
Informatii la zi oferite de expertii PortalCodulFiscal.ro -
cel mai apreciat site de consultanta fiscala din Romania
Vrei sa ai acces instant la TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?
Este foarte simplu: TESTEAZA GRATUIT pentru 48 de ore!
- Ai la dispozitie o Baza de Date cu peste 90.000 de intrebari si raspunsuri
- Gasesti Legislatie la zi + Sfaturile specialistilor in fiscalitate si contabilitate
Completeaza formularul de mai jos si TESTEAZA GRATUIT ! Beneficiaza de oferta noastra speciala!
SMS
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de contabili folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Intrebari similare din categoria Legislatie
19Iun2025
Deductibilitate cheltuieli sociale stabilite prin regulamentul intern
de
Elena Garofil
valabil la 19 Iun 2025
Intrebare:
Daca prin Regulamentul intern al firmei se stabileste decontarea prin Decizie a administratorului a urmatoarelor cheltuieli ale angajatilor firmei: tratament boli grave, fizioterapie pentru recuperare (de exemplu, avem un angajat care si-a fracturat piciorul si pentru a reveni cat mai repede la locul de munca are nevoie de fizioterapie), aceste cheltuieli intra la cheltuieli sociale cu ...
17Iun2025
Trecere la impozit pe profit
de
Vera Constantin
valabil la 17 Iun 2025
Intrebare:
O societate care a fost platitoare de impozit micro in 2024 si a trecut la impozit pe profit din 2025, dintr-o greseala "tehnica" si de neatentie, evident, in formularul de bilant, am declarat atat imp micro si imp pe profit. Corect ar fi fost doar impozit micro pentru anul 2024.
Va rog sa-mi spuneti concret (nu ma trimiteti la OMF-uri) ce pot sa fac si ce repercursiuni pot aparea ...
06Iun2025
Regim fiscal autoturism achizitionat de catre organizatia nonprofit
de
Alexandru Palaghia
valabil la 06 Iun 2025
Intrebare:
1. Un ONG a achizitionat un autoturism anul acesta, amortizarea acestuia terminandu-se in anul 2032. Poate acest ONG sa doneze autoturismul achizitionat recent unui alt ONG cu obiective similare in statut? Daca raspunsul este afirmativ, la ce valoare poate dona ONG 1, autoturismul, catre ONG 2, si care este tratamentul fiscal pentru ambele ONG-uri?
2. ONG-ul poate dona autoturismul ...
05Iun2025
Cheltuieli sociale calcul rezultat fiscal
de
Gina Popescu
valabil la 05 Iun 2025
Intrebare:
Societatea ABC SRL, platitoare de impozit pe profit, doreste sa acorde un ajutor social unui angajat pentru decontarea unei interventii medicale. In acest sens se doreste calcularea plafonului maxim pentru deductibilitatea cheltuielilor sociale.
1. In baza de calcul (la care se aplica procentul de 5%) se includ doar sumele din contul 641? "Cheltuieli cu salariile personalului" sau ...
28Mai2025
Finantari intre societati neafiliate
de
Profeanu Laura
valabil la 28 Mai 2025
Intrebare:
O societate din Romania persoana juridica romana, poate imprumuta o alta societate din Romania persoana juridica romana, cu o suma de bani cu caracter de investitie? (aceste societati nu sunt afliate).
Conditiile de recuperare ale imprumutului sunt:
1. recuperarea prioritara a sumei imprumutate ca investitie;
2. 10% din profitul inregistrat, dupa recuperarea investitiei totale;
...
26Mai2025
PFA. Infiintare service auto. Accesare fonduri prin AFIR
de
Vera Constantin
valabil la 26 Mai 2025
Intrebare:
PFA acceseaza fonduri europene prin AFIR pentru infiintare service auto. Sunt impozabile aceste venituri? Multumesc!