Sunt de acord cu politica de cookie
X

Autentificare cont

Tine-ma minte

Ati uitat parola? Click aici pentru a recupera user/parola

Nu aveti cont?
X

Recuperare user/parola

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

X

Deblocare automata cont

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

Contul meu Inregistrare cont Feedback clienti
PortalCodulFiscal.ro
Portal actualizat la 1 Iunie 2020
Un produs marca Rentrop ∧ Straton
Un produs marca Rentrop&Straton
Seminarul online "Solutii financiar-fiscale pentru depasirea crizei" poate fi vizualizat aici                                                                             Seminarul online "Solutii financiar-fiscale pentru depasirea crizei" poate fi vizualizat aici
 • Newsletter GRATUIT
 • Aboneaza-te GRATUIT la newsletter-ul PortalCodulFISCAL.ro.
   
  Aboneaza-te acum si primesti GRATUIT Raportul Special "Top 10 spete fiscal-contabile ale lunii".
  Top 10 spete fiscal-contabile ale lunii
  Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

CASS - cum procedam daca in 2018 am estimat venituri peste plafon, insa veniturile realizate sunt sub plafon

Raspuns oferit de
PortalFiscalitate.ro

PortalFiscalitate.ro
contabil
In anul 2018 aveau obligatia sa depuna Declaratia unica pentru contributia de asigurari sociale de sanatate estimata persoanele fizice care au estimat ca vor realiza venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara – 22.800 lei, din urmatoarele categorii:
 
 • venituri din activitati independente;
 • venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
 • venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati;
 • venituri din cedarea folosintei bunurilor;
 • venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
 • venituri din investitii;
 • venituri din alte surse.
 
Contributia la sistemul asigurarilor sociale sanatate se datoreaza pentru veniturile cumulate (venituri nete din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din asocierea cu o persoana juridica, venituri nete din cedarea folosintei bunurilor, venituri din investitii,venituri nete din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, venituri brute din alte surse, definite conform Codului fiscal) cu exceptia veniturilor din salarii.
 
Definitivarea contributiei de asigurari sociale de santate pentru anul 2018 se efectueaza prin depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice conform O.A.N.A.F. nr.49/2019.
 
Persoanele fizice care in anul 2018 au estimat venituri peste plafon, insa veniturile realizate sunt sub plafon procedeaza dupa cum urmeaza:
 1. daca in anul 2018 nu au avut calitatea de salariat si nu s-au incadrat in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 154 alin. (1) din Codul fiscal, acestea datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul echivalenta cu 6 salarii minime brute pe tara si depun Declaratia unica – Capitolul I Date privind veniturile realizate pana la data de 31 iulie 2019 inclusiv, in vederea definitivarii contributiei de asigurari sociale de sanatate.
 
Declaratia unica se completeaza dupa cum urmeaza:

 • CAPITOLUL I. Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate in anul 2018 se bifeaza SUBSECTIUNEA I.3.2 Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) datorata pentru anul 2018. Se completeaza veniturile dupa natura lor (sub plafonul de 22.800 lei), iar la randul 2.Baza anuala de calcul a CASS se completeaza cu 11.400 (6 luni x 1.900 lei/luna Salariul minim);
 
 1. daca in anul 2018 au avut calitatea de salariat, ori s-au incadrat in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 154 alin. (1) din Codul fisca,l acestea nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2018. Aceste persoane rectifica Declaratia unica depusa in anul 2018 pentru veniturile estimate, pe acelasi formular pe care l-au depus initial Declaratie unica - privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice conform O.P.A.N.A.F. nr.888/2018.
 
In formular se va bifa Declaratie rectificativa privind Capitolul II fara a bifa casuta din Sebsectiunea 2 2.2.2. Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate estimata. Persoanele fizice care au realizat venituri sub plafonul de 22.800 lei si au estimat veniturile doar in vederea stabilirii contributiei de asigurari sociale de sanatate vor bifa Declaratie rectificativa privind Capitolul II fara a bifa nicio casuta de la acest capitol. In acest caz datele declarate anterior la acest capitol vor fi anulate.
 
 

Newsletter PortalCodulFiscal.ro

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Top 10 spete fiscal-contabile ale lunii"!

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


x