Ce trebuie sa facem pentru a beneficia de deduceri pentru sponsorizarile efectuate de la 01 aprilie 2019

15 Apr 2019
- Entitati platitoare de impozit pe profit
2. valoarea reprezentand 20% din impozitul pe profit datorat.
Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe profit, potrivit acestor prevederi, se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.
In completarea acestor prevederi, prin Legea nr. 30/2019 s-a introdus o conditie suplimentara pentru deducerea sponsorizarilor efectuate catre entitati persoane juridice fara scop lucrativ, inclusiv unitati de cult. Astfel, in cazul sponsorizarilor efectuate catre entitati persoane juridice fara scop lucrativ, inclusiv unitati de cult, sumele aferente acestora se scad din impozitul pe profit datorat, in limitele prevazute de prezenta litera, doar daca beneficiarul sponsorizarii este inscris, la data incheierii contractului, in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.
Ca atare, incepand cu 01 aprilie 2019, pentru a beneficia de deducerea sumelor din impozitul pe profit, in limitele prevazute de Codul fiscal, se analizeaza urmatoarele:
- Contractul trebuie sa fie incheiat cu respectarea prevederilor Legii nr. 32/1994 atat in ceea ce priveste obiectul contractului, forma contractului, evaluarea bunurilor cat si in ceea ce priveste persoanele ce pot fi beneficiari ai sponsorizarii. Conform art. 4 din aceasta lege poate fi beneficiar al sponsorizarii:
b) institutiile si autoritatile publice, inclusiv organele de specialitate ale administratiei publice, pentru activitatile prevazute la lit. a);
c) de asemenea, pot fi sponsorizate, in conditiile prezentei legi, emisiuni ori programe ale organismelor de televiziune sau radiodifuziune, precum si carti ori publicatii din domeniile definite la lit. a);
d) orice persoana fizica cu domiciliul in Romania a carei activitate in unul dintre domeniile prevazute la lit. a) este recunoscuta de catre o persoana juridica fara scop lucrativ sau de catre o institutie publica ce activeaza in domeniul pentru care se solicita sponsorizarea.
- Daca beneficiarul este o persoana juridica fara scop lucrativ/ unitate de cult – acesta trebuie sa figureze, la data incheierii contractului, in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.
Atentie! Societatile pot incheia in continuare contracte de sponsorizare cu persoane juridice fara scop lucrativ sau cu unitati de cult chiar daca acestea nu sunt inscrise in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale , insa daca aceste entitati nu figureaza la data contractului in registru, sponsorul nu poate deduce aceste sume din impozitul pe profit datorat.
- Daca beneficiarul nu este o persoana juridica fara scop lucrativ/ unitate de cult societatea poate beneficia de deduceri fiscale in limitele de la art. 25 alin. (4) lit. i) din Codul fiscal, chiar daca beneficiarul (instituie publica, autoritate publica, emisiuni ori programe ale organismelor de televiziune sau radiodifuziune, carti ori publicatii din domeniile definite la art. 4 lit. a) din Legea nr. 32/1994) nu este inscris in acest registru care nu il vizeaza.
- Entitati platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor
In cazul entitatilor platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor care efectueaza sponsorizari, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, acestea pot sa scada sumele aferente din impozitul pe veniturile microintreprinderilor pana la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul in care au inregistrat cheltuielile respective doar in cazul sponsorizarilor efectuate pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care la data incheierii contractului sunt inscrise in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.
Si in aceste situatii contractul trebuie sa fie incheiat cu respectarea prevederilor Legii nr. 32/1994 atat in ceea ce priveste obiectul contractului, forma contractului, evaluarea bunurilor cat si in ceea ce priveste persoanele ce pot fi beneficiari ai sponsorizarii.
Astfel, daca o microintreprindere incheie un contract de sponsorizare cu o institutie publica, spre exemplu un spital, aceasta nu va putea sa deduca sumele respective din impozitul pe veniturile microintreprinderilor intrucat aceasta facilitate se aplica doar pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult si doar daca acestea sunt inscrise in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.
Ca atare, incepand cu 01 aprilie 2019, pentru a beneficia de deducerea sumelor din impozitul pe veniturile microintreprinderilor se analizeaza urmatoarele:
- Contractul trebuie sa fie incheiat cu respectarea prevederilor Legii nr. 32/1994.
- Contractul trebuie sa fie incheiat cu o entitate nonprofit sau unitate de cult inscrisa in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre impozit pe profit
30Apr2025
Sponsorizari necuprinse in D101. Corectare eroare
de
Ionut Jinga
valabil la 30 Apr 2025
Intrebare:
In anul 2024 s-a facut o sponsorizare catre o asociatie de profesionisti inregistrata in Registrul organizatiilor non profit. La calculul impozitului pe profit anual pentru 2024 ce trebuie declarat in D101 este corect sa trecem aceasta sponsorizare la randul 27 si la randul 43 si 43.1?
Daca o pun la randurile mai sus mentionate (27 si 43,43.1) in formularul D101 se calculeaza automat ...
25Apr2025
Subventie motorina 2024 incasata 2025
de
Elena Ionescu
valabil la 25 Apr 2025
Intrebare:
Subventia de motorina aferenta TRIM IV 2024 este incasata in TRIM I 2025.
Constituie aceasta subventie venit impozabil la calculul impozitului pe profit aferent TRIM 2025?
Multumesc.
Modificari fiscale 14 - 20 aprilie 2025
de
Irina Dumitrescu
24 Apr 2025
O.M.F. nr. 540/2025 pentru aprobarea Procedurii de acordare a bonificatiei de 3% din impozitul pe profit anual si din impozitul pe veniturile microintreprinderilor aferente anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care incepe in anul 2024;
Publicat in: M.Of. nr. 331 din 14.04.2025
Ce prevede: Ordinul aproba procedura de acordare a bonificatiei de 3% din impozitul pe profit ...
24Apr2025
Impozit suplimentar pentru persoanele juridice care desfasoara activitati in sectoarele petrol si gaze naturale
de
Profeanu Laura
valabil la 24 Apr 2025
Intrebare:
Societatea desfasoara 2 activitati la sediul principal, CAEN 4730 si 4711 (rev2). Ce impozit plateste, impozit pe profit sau impozit specific?
Inspectie fiscala intr-o societate agricola: ce a descoperit ANAF
de
Profeanu Laura
22 Apr 2025
O societate cu obiect de activitate in domeniul agriculturii – cultivarea cerealelor (exclusiv orez), a plantelor leguminoase si a celor producatoare de seminte oleaginoase – a fost supusa unei inspectii fiscale care a vizat:
Impozitul pe profit pentru perioada 1 ianuarie 2019 – 30 iunie 2024;
Taxa pe valoarea adaugata (TVA) pentru perioada 1 aprilie 2019 ...
25Apr2025
Tratamentul contabil al operatiunilor de lichidare
de
Alexandru Palaghia
valabil la 25 Apr 2025
Intrebare:
Pentru o societate comerciala infiintata in anul 2019 asociatii (51% persoana juridica si 49% persoana fizica) doresc lichidarea si radierea acesteia. Aceasta societate a avut pierdere de la infiintare, nu a reusit sa isi desfasoare obiectul de activitatea, a avut costuri doar pe zona juridica referitor actualizare date si taxe postale etc.
Societatea se va inchide prin procedura de ...
Vezi toate studiile de caz despre impozit pe profit keyboard_double_arrow_right