Cheltuieli cu pregatirea profesionala a angajatilor
valabil la 18 Iul 2022
Intrebare: As dori sa ma ajutati cu informatii referitor la modalitatea de a participa la un curs de pregatire profesionala in conditiile in care nu a fost prevazut buget pentru pregatire profesionala. Cum pot fi incluse sume in buget si ce trebuie sa fac pas cu pas? Beneficiarul unui curs de pregatire profesionala are dreptul si la decontarea transportului pana la locatia unde se defasoara cursul, chiar daca acesta este organizat pe litoral?
Raspuns: Conform Titlului VI Formarea profesionala din legea 53/2003 privind Codul muncii (art. 194):
“(1) Angajatorii au obligatia de a asigura participarea la programe de formare profesionala pentru toti salariatii, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o data la 2 ani, daca au cel putin 21 de salariati;
b) cel putin o data la 3 ani, daca au sub 21 de salariati.
(2) Cheltuielile cu participarea la programele de formare profesionala, asigurata in conditiile alin. (1), se suporta de catre angajatori.”
Totodata, art. 76 alin. (4) din legea 227/2015 privind Codul fiscal stipuleaza ca nu sunt venituri impozabile (la angajat, desigur) in intelesul impozitului pe venit urmatoarele:
“(…)
p) cheltuielile efectuate de angajatori/platitori pentru pregatirea profesionala si perfectionarea angajatilor, administratorilor stabiliti potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat si directorilor care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat potrivit legii, astfel cum este prevazut in raporturile juridice respective, pregatire legata de activitatea desfasurata de persoanele respective pentru angajator/platitor;”.
In ceea ce priveste deductibilitatea unor astfel de cheltuieli, normele de aplicare ale art. 25 din Copdul fiscal stipuleaza ca:
“(2) In aplicarea prevederilor art. 25 alin. (1) din Codul fiscal, sunt cheltuieli deductibile la calculul rezultatului fiscal si cheltuielile reglementate prin acte normative in vigoare. De exemplu:
a) cheltuielile efectuate pentru securitate si sanatate in munca, potrivit legii;
b) cheltuielile cu primele de asigurare pentru asigurarea de riscuri profesionale efectuate potrivit legislatiei specifice;
c) cheltuielile inregistrate ca urmare a restituirii subventiilor primite, potrivit legii, de la Guvern, agentii guvernamentale si alte institutii nationale si internationale.
d) cheltuielile efectuate in vederea respectarii obligatiilor de compensare prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 189/2002 privind operatiunile compensatorii referitoare la contractele de achizitii pentru nevoi de aparare, ordine publica si siguranta nationala, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 354/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.”
Chiar daca cheltuielile cu pregatirea profesionala a salariatilor nu apar distinct, ele sunt obligatorii prin efectul legii 53/2003 si coroborand cu caracterul nerestrictiv (ci exemplificativ) al pct. 13 alin. (2) din Normele de aplicare ale art. 25 din Codul fiscal, rezulta ca inclusiv la calculul impozitului pe profit aceste cheltuieli sunt deductibile, cu conditia ca astfel de costuri sa respecte prevederile anterior mentionate din Codul muncii.
In mod cert si cheltuielile de deplasare, cazare si diurna in cadrul programelor de formare profesionala vor avea acelasi regim fiscal atat la angajat, cat si la societate (verificati si prevederile art. 197 din Codul muncii).
In ceea ce priveste bugetul societatii pe partea de cheltuieli, acesta poate suferi rectificari prin decizii ale administratiei companiei, daca situatia o impune.
Nu uitati: Abonamentul dvs. include si consultanta telefonica.
Daca doriti sa discutati direct cu un consultant, va puteti programa oricand, AICI.
Daca doriti sa discutati direct cu un consultant, va puteti programa oricand, AICI.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Legea Austeritatii 2025. Raspunsuri pentru contabili"!
Intrebari similare din categoria Tratament fiscal operatiuni economice
24Iul2025
Creante neincasate, firma afiliata din Rusia
de
Elena Garofil
valabil la 24 Iul 2025
Intrebare:
Am creante de incasat de la o firma afiliata cu sediul in Rusia, de peste 2 ani. Nu se mai poate incasa din cauza embargoului impus de conditiile de razboi. Ce tratament fiscal se poate aplica avand in vedere ca incidentul este cauzat de niste conditii deosebite (razboi)?
24Iul2025
Deductibilitate cheltuieli creante neincasate
de
Elena Garofil
valabil la 24 Iul 2025
Intrebare:
Si poate fi deductibila fiscal integral?
24Iul2025
Venituri din chirii. Inregistrare in scouri de tva
de
Vera Constantin
valabil la 24 Iul 2025
Intrebare:
O societate care realizeaza cifra de afaceri din inchiere imobile (activitate scutita fara drept de deducere) si depaseste plafonul de scutire trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA si sa factureze in scutire sau nu este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA la depasire plafon. Multumesc!
23Iul2025
Salariati trimisi in delegatie in afara UE
de
Vera Constantin
valabil la 23 Iul 2025
Intrebare:
Societate din Romania trimite personal specializat pentru instruirea personalului direct productiv la o societate din afara UE cu actionariat 50% roman, acelasi ca si la societatea din Romania.
Care sunt conditiile si cum ii putem remunera? Va multumim.
23Iul2025
Notificarea ANAF privind cheltuielile defalcate ramane activa in SPV. Raspundem sau nu?
de
Profeanu Laura
valabil la 23 Iul 2025
Intrebare:
Pe 17 iulie 2025, ANAF a transmis prin Spatiul Privat Virtual (SPV) notificari unui numar de 2.768 de societati comerciale din Romania - contribuabili mari si mijlocii - solicitandu-le completarea, in termen de 10 zile lucratoare, a unui formular detaliat cu cheltuielile efectuate in perioada 2020? 2024. Am tot citit (si la dvs.) ca s-a revocat si nu mai este cazul sa trimitem, insa noi in ...
24Iul2025
Acordare apa si cafea pacientilor unei unitati spitalicesti
de
Elena Ionescu
valabil la 24 Iul 2025
Intrebare:
Spital acorda apa si cafea pacientilor. Cheltuielile cu apa si cafeaua sunt inregistrate in contul 623 iar la calculul impozitului pe profit tin cont daca aceste cheltuilei depasesc 2% si la fac nedeductibile.
Intrebare: Trebuie sa am un document justificativ pentru inregistrarea apei si cafelei pe protocol in afara de factura de la furnizor? Este corect modul de tratare a acestor cheltuieli?