Declararea veniturilor din arendare si drepturi de autor in anul 2018

05 Mar 2018
Incepand cu 01 ianuarie 2018 prin OANAF 3781/2017, Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat prevazut in Anexa nr. 3 la OANAF 587/2016 a fost completat cu urmatoarele creante fiscale:
- impozitul pe veniturile din drepturi de proprietate intelectuala;
- impozitul pe veniturile din arendarea bunurilor agricole;
-
- impozitul pe veniturile obtinute de persoanele fizice dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil potrivit Legii nr. 170/2016,
- impozitul pe veniturile realizate de persoanele fizice dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil potrivit titlului III din Legea nr. 227/2015;
Aceste tipuri de venituri se impun prin retinere la sursa iar pana la 31 decembrie 2017 se declarau de catre platitorul de venit prin formularul 112 - Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.
In ceea ce priveste veniturile din drepturi de autor, beneficiarul poate opta intre doua modalitati de impozitare, respectiv:
1) Retinere la sursa reprezentand plati anticipate. In acest caz, potrivit dispozitiilor art. 72 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, impozitul ce trebuie retinut, se stabileste aplicand o cota de impunere de 7% la venitul brut. Regularizarea impozitului se efectueaza de catre Agentia de Administrare fiscala pe baza formularului 200, prin decizie de impunere, comunicata beneficiarului venitului.
Retinerea impozitului reprezentand plata anticipata se efectueaza din veniturile platite in baza contractului incheiat in forma scrisa intre platitorul de venit si beneficiarul venitului.
2) Stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. In acest caz, conform art. 73 alin. (2) din Codul fiscal, impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii veniturilor prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut din care se deduce cota forfetara de cheltuieli (40%), dupa caz, si contributiile sociale obligatorii retinute la sursa. Impozitul calculat si retinut, in acest caz, reprezinta impozit final.
Veniturile din arenda se impun prin retinere la sursa de catre platitorii de venit la momentul platii venitului. Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net, impozitul fiind final. Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.
Impozitul astfel calculat si retinut pentru veniturile din arenda se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Avand in vedere ca incepand cu 01 ianuarie 2018 aceste venituri se declara prin Formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat", in anul 2019 platitorii de venit vor depune Declaratia 205 pe beneficiari de venit pentru veniturile realizate in anul 2018.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre formular 100
27Mai2025
Achizitie plante din flora spontana
de
Gina Popescu
valabil la 27 Mai 2025
Intrebare:
Societatea noastra achizitioneaza muguri de planta (materie prima) de la persoane fizice, care culeg respectiva materie prima din flora spontana.
Noi primim in acest scop un borderou de achizitie, pe care il platim acestor persoane fizice. Persoanele fizice in cauza nu au certificat de producator.
Noi nu primim vreo declaratie ca persoanele respective obtin aceste venituri din productia ...
16Mai2025
Dividende platite asociatilor rezidenti in Turcia
de
Gina Popescu
valabil la 16 Mai 2025
Intrebare:
Societatea comerciala are doi actionari, ambii cu dubla cetatenie (bulgara/turca), dar rezidenta fiscala este stabilita in Turcia pentru amandoi.
Se doreste distribuirea dividendelor obtinute in anul 2024 (in raport cu cotele detinune de fiecare din capitalul social).
Ce cota de impozit ar trebui sa aplicam in cazul acestor dividende si ce declaratii sunt obligatorii? Nici unul din ...
Formularul 100 va fi modificat de ANAF pentru evidentierea bonificatiei de 10% la impozitul pe constructii
de
Profeanu Laura
12 Mai 2025
ANAF a publicat un proiect de ordin pentru modificarea formularului 100, astfel incat contribuabilii care achita anticipat impozitul pe constructii sa poata beneficia de bonificatia de 10%, prevazuta de art. 499 alin. (4 indice 1) din Codul fiscal. Desi impozitul poate fi declarat deja, formularul actual nu permite completarea distincta a bonificatiei.
Context legal
Impozitul pe ...
15Mai2025
Declarare impozit pe constructii
de
Irina Dumitrescu
valabil la 15 Mai 2025
Intrebare:
Societatea noastra datoreaza impozit pe constructii pe care doreste sa-l declare si sa-l achite integral pana la 25.05.2025.
Am vrut sa-l declar in D100 luna 04 2025, dar am primit urmatorul mesaj de eroare: "'eroare regula R13.1:cod obligatie (701) nu poate fi folosit pentru perioada 04.2025'".
De asemenea, nu poate fi evidentiata bonificatia.
Va rugam sa ne ...
31Mar2025
Redevente Marea Britanie
de
Profeanu Laura
valabil la 31 Mar 2025
Intrebare:
Societate din Romania, platitoare de tva si impozit profit, CAEN 5911 Productie film.
Produce un film independent, filmarile au loc pe teritoriul Spaniei. S-a incheiat un contract de cesiune drepturi autor (redevente) cu o firma din Marea Britanie in care este stipulat ca in fiLm va juca actorul Luke. S-a primit certificat de rezidenta fiscala de la actor si firma din Marea Britanie si NIF, ...
14Feb2025
Monografie contabila chirie
de
Gina Popescu
valabil la 14 Feb 2025
Intrebare:
O societate inchiriaza de la o persoana fizica o cladire. Care sunt inregistrarile contabile, ce declaratie trebuie sa depuna si ce impozit trebuie sa plateasca societatea?
Vezi toate studiile de caz despre formular 100 keyboard_double_arrow_right