Declaratia unica. Deducerea contributiilor de asigurari sociale

17 Iul 2019
Incepand cu veniturile aferente anului 2018, venitul net anual impozabil se stabileste de contribuabil prin Declaratia Unica.
Dintre contribuabilii care au datorat contributii sociale pentru anul 2018, doar cei care au obtinut venituri din activitati independente, ori venituri din drepturi de proprietate intelectuala impuse in sistem real pot deduce contributii sociale din venitul net anual si doar contributia de asigurari sociale (CAS), nu si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS).
Astfel, pentru aceste venituri, la determinarea venitului net anual impozabil, contribuabilul stabileste:
a) venitul net anual recalculat/pierderea neta recalculata pe fiecare sursa din categoriile de venituri prevazute prin deducerea din venitul net anual, determinat in sistem real a pierderilor fiscale reportate;
b) venitul net anual impozabil care se determina prin insumarea tuturor veniturilor nete anuale recalculate prevazute la lit. a) din care se deduce contributia de asigurari sociale datorata potrivit prevederilor titlului V - Contributii sociale obligatorii din Codul fiscal.
Recalcularea impozitului cu deducerea CAS se efectueaza in Capitolul I Sectiunea a 4-a "Stabilirea impozitului anual datorat pe venitul net anual impozabil realizat in anul 2018 din activitati independente si drepturi de proprietate intelectuala impuse in sistem real" din Declaratia Unica. In aceasta sectiune se inscrie contributia de asigurari sociale datorata potrivit prevederilor Titlului V – Contributii sociale obligatorii din Codul fiscal (in functie de venitul ales pentru plata acestei contributii – spre exemplu 5.700 lei pentru 22.800 lei venit ales), nu contributia achitata efectiv.
Atentie! Din venitul net anual se deduce doar contributia de asigurari sociale datorata conform Titlului V din Codul fiscal. Persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale (avocatii, de exemplu), care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile din activitati independente. Aceste persoane nu completeaza in Declaratia Unica sectiunea privind contributia de asigurari sociale, nu deduc CAS din venitul net anual din activitati independente, insa contributiile de asigurari sociale platite la sistemele proprii de asigurari sociale se includ in cheltuielile deductibile ale anului in care au fost platite.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre declaratia unica
04Iul2025
Contract de consultanta incheiat intre o persoana fizica
de
Profeanu Laura
valabil la 04 Iul 2025
Intrebare:
In cazul unui contract de cosultanta intre o persoana fizica si o societate, care este tratamentul fiscal, ce declaratii trebuie depuse de persoana juridica si ce monografie se aplica pentru aceasta situatie? Multumesc.
01Iul2025
Facturare la norma de venit 2021-2023
de
Vera Constantin
valabil la 01 Iul 2025
Intrebare:
O PFA este inregistrata cu obiect de activitatea 6202 - Activitati de consultanta in tehnologia informatiei. Din decembrie 2021 pana in ianuarie 2023 factureaza catre un client din SUA un nr de 12 facturi, fiecare avand ca obiect Consultanta IT. Devizul general pentru toata colaborarea este de 850 ore, din care 60% activitati de consultanta IT si 40% activitati de programare. Nu s-a facut ...
27Iun2025
Depunere C168 prin reprezentare
de
Vera Constantin
valabil la 27 Iun 2025
Intrebare:
Pentru un apartament bun comun (sot/sotie) care s-a dat in chirie la o alta persoana fizica in iunie 2025, declaratia C168 o depun in SPV-ul sotului si trec la locator ambii proprietari la caseta 1 (sotul) si 2 (sotia). Mai trebuie sa depun si in spv-ul sotiei? Atasez doar contractul de chirie, desi in declaratie am bifat ca locator desemnat sotul chiar daca prin contractul de chirie ...
02Iul2025
Venituri din inchirierea camerelor. Impunere la norma de venit si sistem real in acelasi an. Completare Declaratie unica
de
Nicolae Liviu
valabil la 02 Iul 2025
Intrebare:
O persoana fizica e proprietara pe 3 camere intr-un hotel din Poiana Brasov. In primele 4 luni din anul 2024, aceste camere au fost inchiriate prin e-booking de catre proprietar. Pentru urmatoarele 8 luni, are incheiat contract de inchiriere cu proprietarul celorlalte camere din hotel, care-i persoana juridica si incaseaza de la acesta lunar o suma fixa negociata, fara a-i fi retinut la sursa ...
29Iun2025
Achizitie parti sociale. Aspecte contabile si fiscale
de
Irina Dumitrescu
valabil la 29 Iun 2025
Intrebare:
Societate platitoare de impozit pe profit, TVA, achizitioneaza 75% din partile sociale ale unei societati cu asociat persoana fizica, la un pret negociat, plata se face in rate. Actele se deruleaza prin registrul comertului.
Firma care achizitioneaza face plata catre persoana fizica asociata din firma care vine partile sociale.
Va rog sa-mi specificati obligatiile fiscale declarative si de ...
Anul 2025 - intre reforma si confuzie: Ce se intampla cu asigurarea la sanatate pentru persoanele fizice cu venituri nesalariale?
de
Profeanu Laura
23 Iun 2025
Eliminarea declaratiei estimative pentru veniturile nesalariale incepand cu 2025 a venit cu promisiunea unei simplificari administrative. In realitate, insa, tranzitia lasa in urma o intrebare pentru persoanele fizice cu venituri din activitati independente sau din alte surse nesalariale: cum le este asigurata continuitatea calitatii de asigurat in sistemul de sanatate?
Ce s-a schimbat in ...
Vezi toate studiile de caz despre declaratia unica keyboard_double_arrow_right