Declaratii rectificative SAF-T
Raspuns oferit deIonut Jinga

consultant fiscal
valabil la 17 Feb 2023
Intrebare: Societatea noastra are obligatia de a raporta lunar declaratia D406 (SAF-T). Pana la depunerea bilantului luna decembrie 2022, respectiv lunile ianuarie-aprilie 2023 vor avea modificari atat pe rulaje cat si pe solduri datorita principiul contabilitatii pe baza de "Accrual" conform caruia tranzactiile si evenimentele sunt inregistrate in anul financiar la care se refera. Intrebarea este urmatoarea: trebuie sa depunem rectificative ale declaratiilor D406 atat pentru luna decembrie 2022 cat si pentru lunile ianuarie, februarie, martie, aprilie 2023? Daca nu se depun rectificative pentru fiecare luna in parte va rugam sa ne specificati care este modul de lucru in acest caz si daca exista un termen limita. Multumesc.
Raspuns: Cadrul legal: Ordinul ANAF nr. 1783/2021 privind natura informatiilor pe care contribuabilul/platitorul trebuie sa le declare prin fisierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura si conditiile de transmitere, precum si termenele de transmitere si data/datele de la care categoriile de contribuabili/platitori sunt obligate sa transmita fisierul standard de control fiscal
Anexa 3
18. Prima Declaratie informativa D406 validata, depusa pentru o luna sau un trimestru de catre un contribuabil/platitor este considerata declaratie initiala. Declaratiile ulterioare depuse pentru aceeasi perioada (luna/trimestru) sunt automat considerate declaratii rectificative.
19. Dupa incarcarea Declaratiei informative D406 - Fisierul standard de control fiscal (SAF-T) se afiseaza indexul de incarcare, pe baza caruia contribuabilul/platitorul sau imputernicitul/reprezentantul acestuia se poate informa despre stadiul procesarii declaratiilor si formularelor depuse si despre rezultatele procesarii acestora.
20. Rezultatele procesarii cuprind eventualele erori si avertismente detectate la incarcare si procesare si un fisier recipisa care confirma ca declaratia depusa a fost depusa la termen si ca a fost corect procesata.
21. Declaratiile rectificative care se depun pentru corectarea unei erori materiale, omisiuni etc. trebuie sa cuprinda toate informatiile din declaratia initiala, plus cele asupra carora s-au efectuat corectii.
Anexa 4
6. In situatia in care contribuabilul constata anumite erori in declaratia depusa initial, acesta poate depune declaratii rectificative.
Prin urmare, trebuie depuse declaratii rectificative pentru lunile mentionate (orice declaratie ulterioara este considerata declaratie rectificativa), avand in vedere si faptul ca va aflati in interiorul termenului de prescriptie de 5 ani prevazut de Codul de procedura fiscala.
Conform art 105 din Codul de procedura fiscala (Legea 207/2015):
(1) Declaratia de impunere poate fi corectata de catre contribuabil/platitor, pe perioada termenului de prescriptie a dreptului de a stabili creante fiscale.
(2) Declaratia informativa poate fi corectata de catre contribuabil/platitor indiferent de perioada la care se refera.
(3) Declaratiile prevazute la alin. (1) si (2) pot fi corectate prin depunerea unei declaratii rectificative.
Potrivit art 1 pct 19 din Codul de procedura fiscala, declaratia informativa este actul intocmit de contribuabil/platitor referitor la orice informatii in legatura cu impozitele, taxele si contributiile sociale, bunurile si veniturile impozabile, precum si in legatura cu evidentele contabile si fiscale, inclusiv fisierul standard de control fiscal.
Asadar, fiind o declaratie informativa, poate fi corectata indiferent de perioada la care se refera, insa in interiorul termenului de prescriptie de 5 ani.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "E-Factura, E-Transport. 10 studii de caz de maxima importanta."!
Intrebari similare din categoria SAF-T
Mai262023
Monografie contabila avansuri. Raportare Saf-T
de
Profeanu Laura
valabil la 26 Mai 2023
Intrebare: Unitatea plateste catre Posta Romana avans in numerar reprezentatand prestatii servicii.Se emite de catre furnizor factura cu explicatia "Avansuri clienti". Pe masura ce sunt prestate serviciile, Posta Romana factureaza serviciile prestate. La sfarsitul lunii primim o factura cu regularizarea serviciilor din luna. Cum se inregistreaza in contabilitate aceste trei facturi, si care ...
Mai252023
Inregistrarile din D406 SAF-T generate de operatiunile cu mijloace fixe
de
Alexandru Palaghia
valabil la 25 Mai 2023
Intrebare: Pornind de la exemplul de mai jos, va rugam sa ne ajutati sa intelegem ce sume trebuie declarate in SAF-T, la sectiunea 4.5- Asset Transactions, urmatoarele campuri: ? Costul de achizitie si/sau de productie a tranzactiei cu activele aferente in moneda implicita a antetului la data tranzactiei? ? Valoarea contabila a tranzactiei cu activele respective in moneda implicita a antetului la data ...
Mai232023
Transmiterea D406 SAF-T capitolul Active pentru 2022
de
Alexandru Palaghia
valabil la 23 Mai 2023
Intrebare: Sunt un contribuabil care a depus SAF-T incepand cu 01.07.2022. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la intrebarea mea: Am obligatie sa depun sectiunea de active aferente anului fiscal 2022 la 31.05.2023? Daca nu, va rog sa-mi spuneti cand o sa declar sectiunea de active si pe ce perioada. Va multumesc si va doresc o zi frumoasa!
Mai252023
Raportare sectiune Active - Declaratia 406
de
Costin A. Istrate
valabil la 25 Mai 2023
Intrebare: Dorim sa facem raportarea SAF-T pentru mijloace fixe si am urmatoarele intrebari: - Terenurile trebuie incluse in raportarea privind mijloacele fixe? Daca da, care este codul de clasificare SAF-T care trebuie alocat pe acestea? - Imobilizarile necorporale (licente etc.), trebuie incluse in raportarea privind mijloacele fixe? Multumesc.
Mai192023
Carburanti achizitionati cu card de credit. Raportare SAF-T
de
Profeanu Laura
valabil la 19 Mai 2023
Intrebare: Institutia achizitioneaza carburanti pentru masinile din dotare cu card credit de la comerciant. La data aprovizionarii se emite de catre vanzator bon fiscal cu CUI cumparator. Ulterior primim factura cu cantitatile aprovizionate cu bonuri fiscale. Care este monografia contabila pentru aceste operatiuni si ce documente emise de furnizor se raporteaza in SAF-T? Plata se efectueaza la primirea ...
Mai172023
Codificarea achizitiilor din perspectiva TVA in SAF-T
de
Alexandru Palaghia
valabil la 17 Mai 2023
Intrebare: 1. Am primit o factura de la firma ZOOM cu sediul in America, fara TVA, raspunsuri privind modul de inregistrare in contabilitate (628 = 401 respectiv 4426 = 4427), D300, D394 am gasit pe "portal contabilitate", nelamuriri am in legatura cu codificarea in D406. Va rog sa ne ajutati ce coduri de taxa trebuie folosite la aceste operatiuni? 2. Am citit precizarile din ...