Deductibilitate TVA pentru eveniment organizat in vederea promovarii activitatii
Cu ocazia implinii a 30 de ani de la infiintare, compania a organizat un eveniment la care a invitat atat anagajati, cat si client si furnizori in scopul consolidarii relatiilor comerciale si dezvoltarii acestora. Considerand ca acest eveniment este organizat in beneficiul activitatii companiei, dorim sa aflam punctul dvs. de vedere referitor la deductibilitatea TVA din factura emisa de organizatorul evenimentului. Multumesc.
Raspuns:
Operatiunea prezentata de dvs. este in sfera de aplicare a TVA fiind echivalenta cu serviciul de popularizare a denumirii societatii pe care o reprezentati, inclusiv si a activitatii acesteia, aspect care conduce, implicit, la mentinerea si dezvoltarea afacerii. Astfel, din punctul de vedere al TVA, se poate considera ca achizitia serviciului respectiv conduce la realizarea de operatiuni cu drept de deducere, indiferent de natura acestora:
- operatiuni taxabile, scutite cu drept de deducere de exmplu, exporturi si livrari intracomunitare de bunuri;
- operatiuni neimpozabile in Romania, de exemplu, prestari de servicii pentru beneficiari stabiliti in afara teritoriului Romaniei).
In acest caz, dreptul de deducere poate fi exercitat deoarece sunt indeplinite cerintele reglementate prin art. 297 "Sfera de aplicare a dreptului de deducere" alin. (4) lit. a), b) si c) din Codul fiscal conform carora "(4) Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
a) operatiuni taxabile;
b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 292^1, 294, 295 si 296;"
Aceste prevederi se completeaza cu cele de la pct. 67 alin. (1) din normele de aplicare ale acestui articol conform carora "Dreptul persoanelor impozabile de a deduce taxa achitata sau datorata pentru bunurile/serviciile achizitionate destinate utilizarii in scopul operatiunilor prevazute la art. 297 alin. (4) din Codul fiscal constituie un principiu fundamental al sistemului de TVA. Dreptul de deducere prevazut la art. 297 din Codul fiscal face parte integranta din mecanismul TVA si, in principiu, nu poate fi limitat. Acest drept se exercita imediat pentru totalitatea taxei aplicate operatiunilor efectuate in amonte. Pentru a beneficia de dreptul de deducere trebuie indeplinite in primul rand conditiile de fond, astfel cum rezulta din jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene, respectiv pe de o parte, cel interesat sa fie o persoana impozabila in sensul titlului VII din Codul fiscal si, pe de alta parte, bunurile sau serviciile invocate pentru a justifica acest drept sa fie utilizate in aval de persoana impozabila in scopul operatiunilor prevazute la art. 297 alin. (4) din Codul fiscal, iar in amonte, aceste bunuri sau servicii sa fie furnizate de o alta persoana impozabila. "
Necesitatea si importanta economica a organizarii acestui eveniment trebuie sa rezulte:
- din strategia de marketing a societatii in ceea ce priveste:
- promovarea activitatii si a rezultatelor acesteia;
- consolidarea relatiilor economice cu partenerii de afaceri;
- stimularea salariatilor pentru munca in echipa si pentru comportamentul fata de partenerii de afaceri ai angajatorului;
- modalitati concrete de aplicare a strategiei (materiale promotionale, organizare evenimente, participare la targuri si expozitii, conferinte, etc.)
- dintr-un referat intocmit in acest scop de catre compartimentul specializat in serviciul de marketing, reclama si promovare a activitatii economice si aprobat de catre conducerea persoanei impozabile. Concomitent, este recomandabil ca societatea sa dovedeasca popularizarea si promovarea actiunii in baza unui suport material redactat in acest scop ce se transmite fiecarui participant (brosuri, pliante, insigne, invitatii participare eveniment cu precizarea scopului organizarii acestuia, etc.).
Valoarea serviciului facturat de organizatorul evenimentului este cheltuiala deductibila d.p.d.v. al impozitului pe profit daca se poate justifica faptul ca este aferenta realizarii de venituri impozabile. In acest caz, sunt aplicabile prevederile art. 25 alin. (1) din Codul fiscal "(1) Pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice….." Aceste prevederi se completeaza cu cele de la pct. 13 alin. (1) lit. a) si lit. c) din normele de aplicare ale acestui articol
"13. (1) In aplicarea prevederilor art. 25 alin. (1) din Codul fiscal, sunt cheltuieli efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, fara a se limita la acestea, urmatoarele:
- cheltuielile de reclama si publicitate efectuate in scopul popularizarii firmei, produselor sau serviciilor, precum si costurile asociate producerii materialelor necesare pentru difuzarea mesajelor publicitare…..
……
c) cheltuielile pentru marketing, studiul pietei, promovarea pe pietele existente sau noi, participarea la targuri si expozitii, la misiuni de afaceri, editarea de materiale informative proprii;"
In concluzie, justificarea necesitatii organizarii acestui eveniment trebuie efectuata de asa maniera incat sa nu conduca, in eventualitatea unei inspectii fiscale, la reincadrarea operatiunii in categoria cheltuielilor de protocol pentru partenerii de afaceri si/sau a avantajelor in natura pentru salariati.
Daca doriti sa discutati direct cu un consultant, va puteti programa oricand, AICI.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Legea Austeritatii 2025. Raspunsuri pentru contabili"!