Dosarul preturilor de transfer- Cine are obligatia intocmirii acestuia pana la 27 martie 2017?

03 Mar 2017
Intrucat se apropie termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit pentru anul 2016 – 27 martie 2017 - vom vedea in continuare care sunt contribuabilii care au obligatia intocmirii dosarului preturilor de transfer pana la acest termen.
In vederea documentarii respectarii principiului valorii de piata a preturilor de transfer practicate in cadrul tranzactiilor desfasurate cu persoane afiliate, contribuabilii/platitorii au obligatia de a intocmi dosarul preturilor de transfer, in conditiile stabilite prin OANAF 442/2016. Potrivit acestuia, au obligatia intocmirii dosarului preturilor de transfer urmatoarele categorii de contribuabili:
A. Contribuabilii/Platitorii din categoria marilor contribuabili care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate cu o valoare totala anuala, calculata prin insumarea valorii tranzactiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, exclusiv TVA, mai mare sau egala cu oricare din urmatoarele praguri de semnificatie.:
- 200.000 euro, in cazul dobanzilor incasate/platite pentru serviciile financiare, calculata la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru ultima zi a anului fiscal;
- 250.000 euro, in cazul tranzactiilor privind prestarile de servicii primite/prestate, calculata la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru ultima zi a anului fiscal;
Contribuabilii/Platitorii care se incadreaza la aceste prevederi:
au obligatia intocmirii anuale a dosarului preturilor de transfer pana la data de 27 martie 2017.
au obligatia sa prezinte la solicitarea organului de inspectie fiscala, pe perioada derularii unei inspectii fiscale, dosarul preturilor de transfer.
Termenul pentru punerea la dispozitie a dosarului preturilor de transfer va fi de maximum 10 zile calendaristice de la data solicitarii, dar nu mai devreme de 10 zile de la expirarea termenului stabilit pentru intocmire.
B. Contribuabilii/Platitorii din categoria marilor contribuabili, care nu se incadreaza in criteriile stabilite la pct. A, precum si contribuabilii/platitorii din categoriile contribuabililor mici si mijlocii, care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate cu o valoare totala anuala, calculata prin insumarea valorii tranzactiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, exclusiv TVA, mai mare sau egala cu oricare dintre pragurile de semnificatie prevazute la acest punct, au obligatia intocmirii si prezentarii dosarului preturilor de transfer numai la solicitarea organului fiscal, in cadrul unei actiuni de inspectie fiscala.
Nivelul valoric al pragului de semnificatie pentru contribuabilii/platitorii din categoria marilor contribuabili, care nu se incadreaza in criteriile stabilite la pct. A, precum si pentru contribuabilii/platitorii din categoriile contribuabililor mici si mijlocii, in functie de tipul tranzactiei desfasurate, este:
- 50.000 euro, in cazul dobanzilor incasate/platite pentru serviciile financiare, calculata la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru ultima zi a anului fiscal;
- 50.000 euro, in cazul tranzactiilor privind prestarile de servicii primite/prestate, calculata la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru ultima zi a anului fiscal;
- 100.000 euro, in cazul tranzactiilor privind achizitii/vanzari de bunuri corporale sau necorporale, calculata la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru ultima zi a anului fiscal.
Pentru acesti contribuabilii organul de inspectie fiscala va stabili termenul pentru prezentarea dosarului preturilor de transfer, intre 30 si 60 de zile calendaristice, cu posibilitatea prelungirii o singura data, la solicitarea scrisa a contribuabililor/platitorilor, cu o perioada de cel mult 30 de zile calendaristice.
C. Contribuabilii/Platitorii din categoria marilor contribuabili, care nu se incadreaza in criteriile stabilite la pct. A, precum si contribuabilii/platitorii din categoriile contribuabililor mici si mijlocii, care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate cu o valoare totala anuala, calculata prin insumarea valorii tranzactiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, exclusiv TVA, sub oricare dintre pragurile de semnificatie prevazute la pct. B vor documenta respectarea principiului valorii de piata, in cadrul unei inspectii fiscale, conform regulilor generale prevazute de reglementarile financiar-contabile si fiscale in vigoare.
Dosarul preturilor de transfer nu va fi solicitat si nu se intocmeste nici in urmatoarele situatii:
de catre contribuabilul/platitorul beneficiar al unui acord de pret in avans, pentru tranzactiile si perioadele care sunt acoperite de acordul de pret in avans emis de Agentia Nationala de Administrare Fiscala
pentru tranzactiile pentru care a fost emisa o decizie de ajustare/estimare a venitului sau cheltuielii uneia dintre persoanele afiliate.
Astfel, incepand cu anul 2016 din punct de vedere al obligatiei de intocmire a dosarului preturilor de transfer entitatile se impart in trei mari categorii:
1. Entitati care au obligatia intocmirii anuale a dosarului preturilor de transfer pana la termenul anual de depunere a declaratiei de impozit pe profit – Formular 101.
2. Entitati care au obligatia intocmirii dosarului preturilor de transfer la solicitarea organelor fiscale.
3. Entitati care nu au obligatia intocmirii dosarului preturilor de transfer insa au obligatia sa documenteze respectarea principiului valorii de piata, in cadrul unei inspectii fiscale, conform regulilor generale prevazute de reglementarile financiar-contabile si fiscale in vigoare.
Pentru contribuabilii care au obligatia intocmirii anuale a dosarului preturilor de transfer aceasta este o povara in plus intr-o perioada si asa destul de aglomerata cu inchiderea exercitiului financiar si definitivarea impozitului pe profit.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Impozit pe constructii 2025"!
Studii de caz si articole despre impozit pe profit
09Mai2025
Completare formular D101 pentru 2024 cu pierdere reportata
de
Alexandru Palaghia
valabil la 09 Mai 2025
Intrebare:
In anul 2023 s-a depus D101 cu perdere fiscala de recuperat rand 40 cu -655309 lei
Anul 2024 a avut profit de 434149 lel
La rand 39 (pierdere fiscala de recuperat din anii precedenti) 655309 lei
La ce rand bag -221160 LEI, adica pierdere fiscala de recuperat in anii urmatori
rand 38^1nu pot sterege, mi-a preluat automat 434149 lei
eu am bagat -221160 lei la rand 39^1, ...
08Mai2025
Credit fiscal extern. Declaratia 101
de
Vera Constantin
valabil la 08 Mai 2025
Intrebare:
Societatea a realizat venituri impozabile la sediul permanent din Suedia in anul 2022. Impozitul datorat a fost achitat in februarie 2024. Creditul fiscal extern nu a fost cuprins in D101 pe anul 2022. Impozitul a fost inregistrat in februarie 2024 astfel: 117 = 441.2, respectiv 441.2 = 5124. Intrebarea este, daca depunem rectificativa la D101 pe anul 2022, sau cuprindem creditul fiscal ...
07Mai2025
Redirectionarea impozitului pe profit pentru efectuarea de sponsorizari
de
Profeanu Laura
valabil la 07 Mai 2025
Intrebare:
Conform cu art. 42 alin (4) din Codul Fiscal In cazul in care valoarea stabilita potrivit art. 25 alin. (4) lit. i), diminuata cu sumele reportate, dupa caz, nu a fost utilizata integral, contribuabilii pot dispune redirectionarea impozitului pe profit prin depunerea formularului 177.
Va rog sa ma ajutati cu un calcul al sumei pe care societatea noastra poate sa o redirectioneze prin ...
06Mai2025
Plata anticipata impozit pe profit. IMCA
de
Vera Constantin
valabil la 06 Mai 2025
Intrebare:
Daca in trimestrul 1 firma a platit impozit pe profit, in trimestrul 2 platim IMCA, iar in trimestrul 3 impozit pe profit din nou, suma pentru plata IMCA se recupereaza ulterior?
Adica se scade din impozitul pe profit de plata?
Sau ramane definitiv plata la bugetul de stat?
Multumim.
06Mai2025
Sponsorizare ONG, radiata din Registrul Unitatilor de cult la data platii sponsorizarii
de
Elena Garofil
valabil la 06 Mai 2025
Intrebare:
Societatea a incheiat un contract de sponsorizare cu o asociatie la data de 30.09.2024 (la data semnarii contractului asociatia era inscrisa in Registrul Unitatilor de cult). Termenul de decontare a sumei inscrisa in contract era pana la data de 31.12.2024. Plata efectiv a sponsorizarii s-a facut la data de 30.12.2024. La data platii sponsorizarii asociatia era radiata din Registrul Unitatilor ...
06Mai2025
Restituire sponsorizare
de
Profeanu Laura
valabil la 06 Mai 2025
Intrebare:
Pentru o sponsorizare acordata prin contract de sponsorizare si platita, dar al carui proiect nu se va mai desfasura, ce implicatii fiscale genereaza returnarea sa in contul sponsorului la nivelul impozitului pe profit?
Vezi toate studiile de caz despre impozit pe profit keyboard_double_arrow_right