e-TVA: Ce se schimba din 1 iulie 2025 si ce riscuri apar pentru contribuabili

De la jumatatea anului 2025, contribuabilii vor trebui sa acorde o atentie sporita notificarilor primite din partea ANAF in legatura cu sistemul e-TVA, intrucat intra in vigoare sanctiunile aferente neconformarii. Dupa doua amanari succesive in cursul anului 2024, Guvernul a stabilit prin OUG nr. 138/2024 ca sanctiunile se vor aplica efectiv de la 1 iulie 2025, respectiv 1 august 2025 pentru contribuabilii care aplica sistemul TVA la incasare, potrivit art. 282 alin. 2) din Codul fiscal.
Ce este sistemul e-TVA si care este stadiul actual?
Sistemul e-TVA consta in generarea de catre ANAF a unor deconturi precompletate de TVA (formular 300), pe baza informatiilor existente in evidentele fiscale si din declaratiile si raportarile electronice (e-Factura, e-Transport, D394, case de marcat etc.). Deconturile sunt disponibile online pana la data de 5 a lunii urmatoare termenului legal de depunere a formularului 300.
Notificarile de conformare: cand, cum si ce contin?
Alaturi de decontul precompletat, ANAF poate transmite si o notificare de conformare daca apar neconcordante intre datele din evidentele sale si cele declarate de contribuabil. Notificarile se transmit online, tot pana pe 5 ale lunii urmatoare termenului legal de depunere a formularului 300, in baza Ordinului ANAF nr. 6234/2024.
Notificarile nu reprezinta acte administrativ-fiscale, ci semnaleaza posibile diferente, in special atunci cand acestea depasesc pragul de semnificatie de minimum 20% si cel putin 5.000 lei. Totusi, transmiterea notificarilor este posibila si pentru diferente sub acest prag, in urma unei analize de risc efectuate de ANAF.
Termene si obligatii de raspuns
De la 1 iulie 2025, contribuabilii vizati de notificari trebuie sa transmita, in termen de 20 de zile de la primirea acestora, un raspuns online privind verificarile efectuate. Obligatie a fost optionala pana la 30 iunie 2025, iar lipsa raspunsului nu generera consecinte fiscale.
Pentru cei care aplica sistemul de TVA la incasare, termenul limita este 1 august 2025 - termenul nu a fost modificat de autoritati prin OUG 138/2024.
Ce sanctiuni se vor aplica?
Incepand cu datele mentionate mai sus, netransmiterea raspunsului in termenul de 20 de zile sau transmiterea unor informatii incomplete poate atrage amenzi intre 1.000 si 10.000 lei, in functie de dimensiunea contribuabilului, cresterea riscului fiscal asociat contribuabilului, prin marcarea ca risc privind declararea TVA si, in anumite cazuri, se poate considera ca exista risc de rambursare necuvenita de TVA.
Care este primul decont vizat?
Desi termenul de aplicare a sanctiunilor este stabilit, nu este clar care este primul decont pentru care contribuabilii vor fi obligati sa raspunda la notificari.
De exemplu, decontul de TVA aferent lunii mai 2025 se depune pe 25 iunie, e-TVA pentru acesta se transmite pe 5 iulie. Daca se trimite notificare de conformare in 5 iulie, trebuie raspuns in 20 de zile?
In lipsa unei clarificari exprese din partea autoritatilor, este de preferat sa se raspunda la notificarile primite incepand cu iulie 2025, chiar daca ele vizeaza perioade fiscale anterioare, cum ar fi luna mai 2025.
Pana la aparitia unor clarificari oficiale, recomandarea ferma este vigilenta fiscala si reactie prompta la notificarile de conformare - indiferent daca sunt optionale sau nu.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!