Reforma fiscal-bugetara 2025: Ce se schimba in privinta concediilor medicale si asigurarii la sanatate?

Guvernul si-a asumat luni, 7 iulie 2025, raspunderea in fata Parlamentului pentru un amplu proiect de lege privind reforma fiscal-bugetara. Daca nu se va depune o motiune de cenzura pana la 10 iulie, legea va fi considerata adoptata incepand cu 11 iulie si se estimeaza ca va intra in vigoare la 1 august 2025. Printre cele mai importante modificari incluse in acest proiect se numara revizuirea indemnizatiilor pentru concedii medicale si reformarea sistemului de coasigurare in sanatate.
Concedii medicale diferentiate in functie de durata
Actualul sistem de acordare a concediilor medicale, care prevede un procent unic de 75% din baza de calcul pentru incapacitatea temporara de munca, va fi inlocuit cu un model diferentiat:
- 55% din baza de calcul pentru concedii medicale de pana la 7 zile;
- 65% pentru concedii intre 8 si 14 zile;
- 75% pentru concedii de peste 15 zile.
In cazul bolilor cardiovasculare care impun perioade lungi de tratament, se va mentine procentul de 75%, indiferent de durata concediului. Totodata, pentru urgente si boli infectocontagioase, cuantumul indemnizatiei ramane 100% din baza de calcul, asa cum este si in prezent.
Reforma vine ca reactie la presiunea tot mai mare asupra bugetului FNUASS, in conditiile in care numarul beneficiarilor de indemnizatii a crescut semnificativ in ultimii ani.
Sfarsitul coasigurarii gratuite pentru persoanele intretinute
Un alt pilon al reformei vizeaza modificarea profunda a sistemului de coasigurare. Astfel, nu se va mai putea obtine statutul de asigurat fara contributie, pe baza declaratiei depuse de o persoana cu venituri (de exemplu, un salariat) in numele sotului, sotiei sau parintelui aflat in intretinere. In locul acestei facilitati, Guvernul propune un mecanism optional de plata a contributiei, de catre cel care intretine, prin declaratia unica. Contributia se va calcula cu 10% aplicat la de sase ori salariul minim brut.
Cine isi pierde calitatea de asigurat fara contributie?
Lista celor care nu vor mai beneficia de asigurare la sanatate fara plata CASS include:
- Persoanele aflate in concediu de crestere sau acomodare;
- Beneficiarii de somaj sau alte forme de protectie sociala;
- Persoanele care primesc venitul minim de incluziune;
- Personalul monahal al cultelor;
- Persoanele cu diverse drepturi acordate prin legi speciale (veterani, revolutionari, persecutati politic etc.).
Singura exceptie pastrata: bolnavii cu afectiuni oncologice, care vor ramane asigurati fara plata contributiei.
Pensionarii: asigurare cu plata peste 3.000 lei
Pensionarii vor continua sa beneficieze de asigurare la sanatate fara contributie doar daca pensia lunara nu depaseste 3.000 de lei. Pentru orice suma care depaseste acest prag, se va datora CASS. De asemenea, se va plati CASS pentru toate celelalte venituri obtinute in afara pensiei, indiferent de valoarea pensiei.
Ce justifica aceste schimbari?
Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, peste 10,3 milioane de persoane beneficiau de asigurare fara contributie la sfarsitul anului 2024, comparativ cu doar 6,3 milioane de contribuabili. Aceasta disproportie face bugetul FNUASS nesustenabil, in conditiile in care costurile cu tratamentele si medicamentele inovative cresc constant.
„Reforma propusa vizeaza restabilirea echilibrului intre contribuabili si beneficiari si asigurarea unui sistem sanitar functional, echitabil si durabil pe termen lung”, se arata in documentul oficial.
Concluzie:
Reforma fiscal-bugetara aflata in procedura accelerate, aduce modificari profunde in sistemul de sanatate. Dincolo de impactul financiar, aceste masuri vor genera o schimbare de mentalitate, trecand de la o abordare asistata la una contributiva. Ramane de vazut daca acest nou cadru va reusi sa echilibreze sustenabil bugetul sanatatii si sa imbunatateasca accesul real la servicii medicale de calitate.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!