Guvernul a extins perioada de gratie pentru e-Factura in relatia B2B

30 Mar 2024
Guvernul Romaniei a adoptat recent Ordonanta de Urgenta nr. 30/2024, o masura asteptata cu interes de catre mediul de afaceri, in contextul implementarii sistemului electronic de facturare (e-Factura) in relatiile B2B (business-to-business). Aceasta ordonanta vine ca o mana de ajutor pentru contribuabili, oferindu-le o perioada extinsa de adaptare la noile cerinte fara riscul de a fi sanctionati.
Initial, termenul limita pana la care contribuabilii puteau sa nu utilizeze sistemul e-Factura fara a fi santionati, era stabilit pentru 31 martie 2024. Insa, in urma feedback-ului primit din partea mediului de afaceri si a identificarii nevoii de a oferi mai mult timp pentru adaptare, Guvernul a decis sa prelungeasca aceasta perioada de gratie pana la 31 mai 2024.
Aceasta decizie reflecta o abordare flexibila din partea autoritatilor, care recunosc importanta oferirii unui cadru propice pentru tranzitia la digitalizarea proceselor financiar-contabile.
Clarificari Importante aduse de OUG 30/2024 (in vigoare de la 29 martie 2024)
Ordonanta aduce doua clarificari esentiale, in urma carora se spera la o implementare mai fluida si mai putin anevoioasa a sistemului e-Factura.
Prima clarificare priveste modalitatea de aplicare a sanctiunilor: amendarea nu va avea loc pentru fiecare factura in parte, ci pentru facturile netransmise in sistem ale caror termene limita survin in cadrul unei luni calendaristice. Aceasta abordare reduce presiunea asupra contribuabililor, permitandu-le sa se concentreze pe adaptarea eficienta la sistem fara teama de sanctiuni.
A doua clarificare importanta este ca, pentru facturile netransmise in sistem in perioada de gratie, nu se vor aplica amenzi la controalele efectuate dupa incheierea acesteia. Cu alte cuvinte, contribuabilii sunt protejati de sanctiuni pentru orice factura al carei termen-limita de transmitere in RO e-Factura intervine pana la 31 mai 2024.
Sanctiuni diferentiate
OUG 30/2024 stabileste, de asemenea, nivelurile de sanctiuni aplicabile dupa incheierea perioadei de gratie, in functie de categoria fiscala a contribuabililor:
- Contribuabilii mari: amenzi intre 5.000 si 10.000 lei
- Contribuabilii mijlocii: amenzi intre 2.500 si 5.000 lei
- Celelalte persoane juridice si persoanele fizice: amenzi intre 1.000 si 2.500 lei
Indrumari pentru contribuabili
Pentru a sprijini contribuabilii in procesul de adaptare, Ministerul Finantelor, prin intermediul SPV, a inceput distribuirea de indrumari care detaliaza pasii necesari pentru utilizarea eficienta a sistemului e-Factura.
Prin adoptarea OUG 30/2024, Guvernul Romaniei demonstreaza o intelegere profunda a nevoilor si provocarilor cu care se confrunta mediul de afaceri in tranzitia spre digitalizare. Extinderea perioadei de gratie si clarificarile aduse sunt pasi importanti in directia simplificarii procesului de implementare a sistemului e-Factura, oferind contribuabililor timpul si resursele necesare pentru o tranzitie lina si eficienta:
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2024 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si a art. LIX din Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
Art. III. -
La articolul LIX din Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 977 din 27 octombrie 2023, cu modificarile si completarile ulterioare, alineatele (7) si (8) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"(7) Nerespectarea prevederilor alin. (6) pentru una sau mai multe facturi al caror termen-limita de transmitere in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura intervine in cursul unei luni calendaristice constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mari, definiti potrivit legii, cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii, definiti potrivit legii, si cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice.
(8) Prin exceptie de la prevederile alin. (7), nerespectarea prevederilor alin. (6) pentru facturile al caror termen-limita de transmitere in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura intervine pana la data de 31 mai 2024 inclusiv nu se sanctioneaza."
Nu uitati: Abonamentul dvs. include si consultanta telefonica. Daca doriti sa discutati direct cu un consultant, va puteti programa oricand, AICI.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Legea Austeritatii 2025. Raspunsuri pentru contabili"!
Studii de caz si articole despre e-factura
18Iul2025
Facturare onorariu avocat si transmitere prin intermediul SPV
de
Gina Popescu
valabil la 18 Iul 2025
Intrebare:
Din punct de vedere fiscal, un avocat care desfasoara activitatea in cadrul unui Cabinet, are obligatia sa emita facturi si sa le transmita in SPV pentru onorariile incasate cu chitanta in baza contractului de reprezentare de la persoane fizice si juridice? Multumesc.
17Iul2025
RO e-factura, facturi emise de un tert, comert online
de
Amelia Dumitras
valabil la 17 Iul 2025
Intrebare:
In luna iunie am demarat proiectul de comercializare de bunuri in sistem on line prin intermediul platformei EU PLATESC. Conform contractului incheiat intre parti acest partener emite factura catre client in numele nostru (autofactura), o incarca pe SPV si incaseaza in numele nostru, contra unui comision. Va rog sa ne ajutati in clarificarea acestor operatiuni, respectiv:
- mai este necesara ...
15Iul2025
Bonuri fiscale deducere TVA
de
Georgeta Serban-Matei
valabil la 15 Iul 2025
Intrebare:
Doresc sa stiu, se mai poate deduce tva-ul in baza unui bon cu RO pe el? Sau trebuie urmat de factura simplificata sau factura si incarcate in SPV?
In practica, colegii nostri inca prezinta la decontarea cheltuielilor bonuri cu RO pe care nu le regasim urcate in SPV de catre furnizori.
Modificari fiscale 30 iunie - 06 iulie 2025
de
Irina Dumitrescu
08 Iul 2025
1. O.U.G. nr. 37/2025 pentru abrogarea art. 3 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 74/2013 privind unele masuri pentru imbunatatirea si reorganizarea activitatii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative si a art. XIV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 23/2024 privind unele masuri pentru consolidarea ...
15Iul2025
Obligatia raportarii de catre prosumator a autofacturii emise de furnizor in numele si in contul acestuia
de
Amelia Dumitras
valabil la 15 Iul 2025
Intrebare:
O societate inregistrata in scopuri de TVA a devenit prosumator incepand cu luna martie 2023 si a primit de la furnizorul de energie electrica autofacturi prosumator in luna iunie 2025, in valoare de 94.000RON, TVA 0% (taxare inversa, conform art. 331, alin. 2, lit. e din Codul Fiscal), pentru energia produsa si livrata in retea.
1. Autofacturile au fost transmise in sistemul RO e-Factura de ...
04Iul2025
Emitere factura transport aerian persoane fizice
de
Gina Popescu
valabil la 04 Iul 2025
Intrebare:
Compania A, rezidenta fiscal in Romania, desfasoara activitate de transport aerian de pasageri si comercializeaza bilete de avion pentru curse internationale (incepand si/sau incheindu-se in Romania si/sau in afara Romaniei) catre persoane fizice (consumatori finali), prin intermediul unei platforme online complet automatizate. Procesul de achizitie se finalizeaza fara solicitarea expresa a ...
Vezi toate studiile de caz despre e-factura keyboard_double_arrow_right