Guvernul a extins perioada de gratie pentru e-Factura in relatia B2B

30 Mar 2024
Guvernul Romaniei a adoptat recent Ordonanta de Urgenta nr. 30/2024, o masura asteptata cu interes de catre mediul de afaceri, in contextul implementarii sistemului electronic de facturare (e-Factura) in relatiile B2B (business-to-business). Aceasta ordonanta vine ca o mana de ajutor pentru contribuabili, oferindu-le o perioada extinsa de adaptare la noile cerinte fara riscul de a fi sanctionati.
Initial, termenul limita pana la care contribuabilii puteau sa nu utilizeze sistemul e-Factura fara a fi santionati, era stabilit pentru 31 martie 2024. Insa, in urma feedback-ului primit din partea mediului de afaceri si a identificarii nevoii de a oferi mai mult timp pentru adaptare, Guvernul a decis sa prelungeasca aceasta perioada de gratie pana la 31 mai 2024.
Aceasta decizie reflecta o abordare flexibila din partea autoritatilor, care recunosc importanta oferirii unui cadru propice pentru tranzitia la digitalizarea proceselor financiar-contabile.
Clarificari Importante aduse de OUG 30/2024 (in vigoare de la 29 martie 2024)
Ordonanta aduce doua clarificari esentiale, in urma carora se spera la o implementare mai fluida si mai putin anevoioasa a sistemului e-Factura.
Prima clarificare priveste modalitatea de aplicare a sanctiunilor: amendarea nu va avea loc pentru fiecare factura in parte, ci pentru facturile netransmise in sistem ale caror termene limita survin in cadrul unei luni calendaristice. Aceasta abordare reduce presiunea asupra contribuabililor, permitandu-le sa se concentreze pe adaptarea eficienta la sistem fara teama de sanctiuni.
A doua clarificare importanta este ca, pentru facturile netransmise in sistem in perioada de gratie, nu se vor aplica amenzi la controalele efectuate dupa incheierea acesteia. Cu alte cuvinte, contribuabilii sunt protejati de sanctiuni pentru orice factura al carei termen-limita de transmitere in RO e-Factura intervine pana la 31 mai 2024.
Sanctiuni diferentiate
OUG 30/2024 stabileste, de asemenea, nivelurile de sanctiuni aplicabile dupa incheierea perioadei de gratie, in functie de categoria fiscala a contribuabililor:
- Contribuabilii mari: amenzi intre 5.000 si 10.000 lei
- Contribuabilii mijlocii: amenzi intre 2.500 si 5.000 lei
- Celelalte persoane juridice si persoanele fizice: amenzi intre 1.000 si 2.500 lei
Indrumari pentru contribuabili
Pentru a sprijini contribuabilii in procesul de adaptare, Ministerul Finantelor, prin intermediul SPV, a inceput distribuirea de indrumari care detaliaza pasii necesari pentru utilizarea eficienta a sistemului e-Factura.
Prin adoptarea OUG 30/2024, Guvernul Romaniei demonstreaza o intelegere profunda a nevoilor si provocarilor cu care se confrunta mediul de afaceri in tranzitia spre digitalizare. Extinderea perioadei de gratie si clarificarile aduse sunt pasi importanti in directia simplificarii procesului de implementare a sistemului e-Factura, oferind contribuabililor timpul si resursele necesare pentru o tranzitie lina si eficienta:
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2024 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si a art. LIX din Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
Art. III. -
La articolul LIX din Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 977 din 27 octombrie 2023, cu modificarile si completarile ulterioare, alineatele (7) si (8) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"(7) Nerespectarea prevederilor alin. (6) pentru una sau mai multe facturi al caror termen-limita de transmitere in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura intervine in cursul unei luni calendaristice constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mari, definiti potrivit legii, cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii, definiti potrivit legii, si cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice.
(8) Prin exceptie de la prevederile alin. (7), nerespectarea prevederilor alin. (6) pentru facturile al caror termen-limita de transmitere in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura intervine pana la data de 31 mai 2024 inclusiv nu se sanctioneaza."
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre e-factura
01Mai2025
Factura de stornare
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 01 Mai 2025
Intrebare:
La vanzarea unui produs s-a emis o factura de avans, care a fost incasata prin casa de marcat. Factura a fost inregistrata pe codul 751.
Dupa doua zile clientul s-a razgandit si a cerut restituirea sumei. Datorita faptului ca prin casa de marcat nu se pot introduce sume cu minus, i s-a intocmit DP si s-a intocmit o factura de avans cu minus tot pe codul 751. In aceste conditii, incasarile ...
28Apr2025
Arhivare facturi xml
de
Vera Constantin
valabil la 28 Apr 2025
Intrebare:
Firma primeste facturile, odata cu marfa si le receptioneaza. Ele apar in SPV, in 5 zile calendaristice, dar marfa este vanduta, intre timp, nu toata, o parte. Eu am abonament la TDEC si nu am mai listat facturile de marfa din SPV, dar am pus centralizatorul cu facturile primite, cu indexul de incarcare si de dascarcare.Trebuie sa le listez pe cele din SPV, obligatoriu?
26Apr2025
Inchiriere apartamente in regim hotelier.AIRBNB BOOKING
de
Vera Constantin
valabil la 26 Apr 2025
Intrebare:
Persoana fizica detine doua apartamente pe care le inchiriaza in sistem AIRBNB si BOOKING.
In ambele platforme, are posibilitatea sa bifeze ca nu ofera factura, insa date fiind conditiile cu efactura ar trebui sa emita pentru fiecare factura cu inchirierea si transmiterea in sistemul Ro e-Factura?
Ar putea in loc de emitere factura, sa fiscalizeze prin casa de marcat, bifandu-se incasarea ...
24Apr2025
Facturi de corectie
de
Profeanu Laura
valabil la 24 Apr 2025
Intrebare:
Cum storneaza o factura transmisa in SPV cu cod factura 751? Ce cod factura folosim in acest caz?
14Apr2025
Compensare creanta detinuta la entitate radiata
de
Alexandru Palaghia
valabil la 14 Apr 2025
Intrebare:
O persoana juridica platitoare de TVA are o creanta asupra unei alte persoane juridice, care este radiata si pentru care trebuie sa emita o factura fiscala.
Incasare facturii se va face prin compensarea unei garantii retinuta clientului.
Catre cine trebuie sa emitem factura avand in vedere ca clientul este radiat si nu putem transmite in sistemul E-factura?
03Apr2025
Emitere bon fiscal si factura cod 751
de
Gina Popescu
valabil la 03 Apr 2025
Intrebare:
Va rog, un raspuns scris pentru programele de facturare daca exista obligatia de inregistrare a facturii in SPV in cazul emiterii unui bon fiscal si a unei facturi (cod 751) si de cand este obligatoriu. Pentru firme neplatitoare de tva si pentru platitoare de tva. Multumesc!
Vezi toate studiile de caz despre e-factura keyboard_double_arrow_right