Vanzare autoturism in UE platitor si neplatitor TVA
In cazul vanzarii unui autoturism - mijloc fix, proprietatea unei persoane juridice RO:
(daca depinde situatia in functie de cum a achizitionat autoturismul - de la pers fizica /juridica, rog explicitare fiecare caz in parte);
1. platitoare de TVA
2. neplatitoare de TVA
catre:
3. client UE pers juridica cu cod TVA
4. client UE pers fizica din UE
A. se aplica /nu TVA
B. declaratiile fiscale aferente
Multumesc.
Raspuns:
I. Platitor de TVA vanzare autoturism in UE catre persoana juridica inregistrata in scopuri de TVA
Potrivit prevederilor art. 275 alin (1) lit. a) din Codul fiscal, se considera a fi locul livrarii de bunuri locul unde se gasesc bunurile in momentul cand incepe expedierea sau transportul, in cazul bunurilor care sunt expediate sau transportate de furnizor, de cumparator sau de un tert.
Livrarea din Romania in alt stat membru este o operatiune impozabila in Romania din punct de vedere al TVA fiind indeplinite cumulativ conditiile de la art. 268 alin. (1) din Codul fiscal.
Societatea din Romania poate aplica regimul normal, considerand operatiunea drept o livrare intracomunitara de bunuri, scutita de TVA cu drept de deducere conform prevederilor art. 294 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, in situatia in care respecta, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) cumparatorul este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal intr-un stat membru, codul de TVA fiind valid de TVA in sistemul VIES la data faptului generator (transferul dreptului de proprietate de catre vanzator) si a exigibilitatii TVA (data emiterii facturii de catre vanzator).
Conditia referitoare la codul de TVA este impusa prin art. 294 alin. (2) lit. a) :
"(2) Sunt, de asemenea, scutite de taxa urmatoarele:
livrarile intracomunitare de bunuri catre o persoana impozabila sau catre o persoana juridica neimpozabila care actioneaza ca atare in alt stat membru decat cel in care incepe expedierea sau transportul bunurilor, care ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile fiscale,din alt stat membru, ... ";
b) furnizorul face dovada ca aplica corect regimul de scutire fiind in posesia urmatoarelor documente justificative reglementate prin art. 10 alin. (1) din O.M.F.P. nr. 103/2016 modificat prin O.M.F.P. nr. 2148/2020:
- factura;
- documentul de transport, de exemplu, CMR, daca autoturismul respectiv a fost transportat pe platforma.
In situatia in care autoturismul este condus pe roti, cumparatorul trebuie sa confirme printr-o declaratie scrisa ca autoturismul respectiv a ajuns pe teritoriul statului membru care a emis codul de TVA. Declaratia trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:
- data emiterii;
- numele si adresa cumparatorului;
- cantitatea si natura bunurilor;
- data si locul de sosire a bunurilor;
- in cazul livrarii de mijloace de transport: numarul de identificare al mijlocului de transport, de exemplu, numarul de inmatriculare al autoturismului respectiv la autoritatea rutiera din acel stat membru.
Declaratia scrisa, data de catre cumparator, se transmite furnizorului din Romania pana pe data de 10 a lunii urmatoare celei in care s-a efectuat livrarea intracomunitara de catre furnizorul din Romania. In acest context, de retinut sunt si prevederile alineatului (9) al art. 10 din O.M.F.P. nr. 103/2016 :
"(9) In situatia in care cumparatorul nu furnizeaza vanzatorului declaratia scrisa prevazuta la art. 45a alin. (1) lit. (b) pct. (i) din Regulamentul 282/2011, pana in a zecea zi a lunii urmatoare livrarii, furnizorul beneficiaza de prezumtia stabilita la acest articol daca primeste aceasta declaratie ulterior, in termenul prevazut la art. 1 alin. (4)."
In concluzie, pentru aplicarea regimului de scutire tva cu drept de deducere, relevante sunt:
- documentele justificative prin care se face dovada ca operatiunea respectiva reprezinta o livrare intracomunitara de bunuri scutita de TVA in Romania;
- raportarile efectuate de catre vanzatorul din Romania prin:
- decontul de TVA cod 300 la randul 1 alocat pentru Livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. a) si d) din Codul fiscal ;
- declaratia recapitulativa cod 390 VIES cu simbolul L.
In aceasta situatie factura se emite fara TVA, aplicandu-se taxarea inversa.
In situatia in care nu este indeplinita una din conditiile enumerate anterior, furnizorul din Romania este obligat sa considere operatiunea taxabila in Romania, caz in care aplica regimul normal de taxare colectand TVA 19% asupra bazei de impozitare a TVA.
Dpdv al cheltuielilor de amortizare, la vanzarea autoturismului, din totalul cheltuielilor reprezentand scoaterea activului din evidenta, valoarea deductibila este de 1500 lei*nr.luni ramase de amortizat.
Conform art. 28 alin. (17) din Codul fiscal, pentru mijloacele fixe amortizabile, deducerile de amortizare se determina fara a lua in calcul amortizarea contabila.
Castigurile sau pierderile rezultate din vanzarea ori din scoaterea din functiune a acestor mijloace fixe se calculeaza pe baza valorii fiscale a acestora, diminuata cu amortizarea fiscala, cu exceptia celor prevazute la alin. (14).
Deci, in urma vanzarii, rezultatul fiscal poate fi profit sau pierdere.
Conform punctului 27 din Norme, in aplicarea prevederilor art. 28 alin. (14) din Codul fiscal, la momentul scaderii din gestiune a mijloacelor de transport din categoria M1, valoarea ramasa neamortizata este deductibila in limita a 1.500 lei inmultita cu numarul de luni ramase de amortizat din durata normala de functionare stabilita de contribuabil potrivit Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe.
In concluzie, la vanzarea autoturismului, cheltuiala cu valoarea ramasa neamortizata este deductibila in limita a 1.500 lei inmultita cu numarul de luni ramase de amortizat din durata normala de functionare.
1.Scoaterea din evidenta a autoturismului vandut se va inregistra:
% = 2133
2813 valoare amortizata
6583 valoare neamortizata
2. Facturarea autoturismului catre client, factura emisa fara TVA:
4111 = 707 (valoarea vanzarii fara TVA)
4426=4427
3. Facturarea autoturismului catre client, factura emisa cu TVA:
4111 = %
707 (valoarea vanzarii fara TVA)
4427 (TVA aferent)
In concluzie, daca clientul are cod TVA valabil in VIES, si se poate face dovada transportului autoturismului din Romania in UE, factura se emite fara TVA. In caz contrar, daca nu puteti face dovada transportului, factura se va emite cu TVA 19%.
II. Platitor de TVA vanzare autoturism in UE catre persoana fizica
Codul fiscal mentioneaza la art. 294 alin. a) si b) ca sunt scutite de taxa urmatoarele:
a) livrarile intracomunitare de bunuri catre o persoana impozabila sau catre o persoana juridica neimpozabila care actioneaza ca atare in alt stat membru decat cel in care incepe expedierea sau transportul bunurilor, care ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru, cu exceptia:
1. livrarilor intracomunitare efectuate de o intreprindere mica, altele decat livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi;
2. livrarilor intracomunitare care au fost supuse regimului special pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, conform prevederilor art. 312;
b) livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi catre un cumparator care nu ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA;
In ipoteza in care cumparatorul persoana fizica nu ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru:nu suntem in situatia unei livrari intracomunitare de bunuri scutita conform art. 294 alin. (2) lit a).
Pe langa codul valid de TVA al cumparatorului - mai sunt o serie de conditiii de indeplinit (pentru a fi in situatia unei livrari intracomunitare scutite) precum: dovada transportului, detinerea documentelor de livrare, declararea corecta in D390 etc.
In acest caz, daca nu este o livrare intracomunitara, operatiunea de livrare a mijlocului de transport catre o persoana fizica cu domiciliul in UE este o operatiune taxabila in Romania, se aplica TVA 19%, locul livrarii fiind Romania conform art. 275 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal locul unde se gasesc bunurile in momentul cand incepe expedierea sau transportul, in cazul bunurilor care sunt expediate sau transportate de furnizor, de cumparator sau de un tert.
Vanzarea se declara la rd. 9 in D300, in D394 la cartusul D si nu se declara in D390.
Asadar, daca autoturismul este livrat catre o persoana fizica dintr-un stat UE , tranzactia nu este o livrare intracomunitara scutita de TVA (art. 294 din Codul Fiscal), deoarece clientul nu este platitor de TVA in UE. Factura trebuie emisa cu TVA (19%).
1.Scoaterea din evidenta a autoturismului vandut se va inregistra:
% = 2133
2813 valoare amortizata
6583 valoare neamortizata
2. Facturarea autoturismului catre client:
4111 = %
707 (valoarea vanzarii fara TVA)
4427 (TVA aferent)
III. Neplatitor de TVA vanzare autoturism in UE catre persoana fizica sau juridica
Nu aveti obligatia obtinerii codului special de TVA in cazul livrarilor intracomunitare, conform art. 317 din Codul fiscal:
Are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform prezentului articol:
a) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si persoana juridica neimpozabila stabilita in Romania, neinregistrate si care nu au obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu sunt deja inregistrate conform lit. b) d) ori alin. (2) sau (2.1), care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare, daca valoarea achizitiei intracomunitare respective depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare in anul calendaristic in care are loc achizitia intracomunitara;
b) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania, neinregistrata si care nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu este deja inregistrata conform lit. a), c) sau d) ori alin. (2) sau (2.1), daca presteaza servicii care au locul in alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei conform echivalentului din legislatia altui stat membru al art. 307 alin. (2), inainte de prestarea serviciului;
c) persoana impozabila care isi are stabilit sediul activitatii economice in Romania, care nu este inregistrata si nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu este deja inregistrata conform lit. a), b) sau d) ori alin. (2) sau (21), daca primeste de la un prestator, persoana impozabila stabilita in alt stat membru, servicii pentru care este obligata la plata taxei in Romania conform art. 307 alin. (2), inaintea primirii serviciilor respective;
d) persoana impozabila care aplica regimul special pentru agricultori prevazut la art. 315.1, care nu este deja inregistrata conform lit. a) c) ori alin. (2) sau (21), daca efectueaza livrari intracomunitare de bunuri prevazute la art. 315.1 alin. (8) lit. c) sau d), inainte de livrarea bunurilor.
Conform legii, livrarea intracomunitara de bunuri efectuata de o mica intreprindere este o operatiune scutita de TVA fara drept de deducere in baza art.310 Cod fiscal, la fel ca oricare operatiune de livrare in interiorul tarii.
Chiar daca aceste operatiuni sunt scutite de TVA, contravaloarea lor intra in calculul cifrei de afaceri pentru TVA de 300.000 lei.
ART. 310 Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici
(1) Persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) lit. a), a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 88.500 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 300.000 lei, poate aplica scutirea de taxa, denumita in continuare regim special de scutire, pentru operatiunile prevazute la art. 268 alin. (1), cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b).
Astfel, veti factura fara TVA livrarea autoturismului in UE.
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele:
IN CAZUL: Persoana fizica cetatean italian, rezident fiscal in Italia
Impozit pe dividende:
Cota: 10%? retinuta la sursa (potrivit legislatiei interne), dar este posibila aplicarea Conventiei Romania -Italia, insa necesita prezentarea Certificatului de rezidenta fiscala din Italia, tradus in romana.
1. Certificatul de rezidenta fiscala trebuie prezentat INAINTE DE plata dividendelor sau si ulterior ?
2. Care este termenul de valabilitate al unui certificat de rezidenta fiscala?
3. In cazul aplicarii Conventiei Romania -Italia, cu prezentarea? Certificatului de rezidenta fiscala din Italia, tradus in romana, care este COTA impozitului pe dividende?
Multumesc anticipat.
Raspuns:
1. Certificatul de rezidenta fiscala trebuie prezentat INAINTE DE plata dividendelor sau si ulterior ?
Pentru aplicarea aplicarea prevederilor prevederilor conventiei conventiei de evitare evitare a dublei impuneri, nerezidentul are obligatia de a prezenta platitorului de venit, in momentul platii venitului, certificatul de rezidenta fiscala eliberat de catre autoritatea competenta din statul sau de rezidenta.
Certificatul de rezidenta fiscala se prezinta in original sau copie legalizata insotite de o traducere autorizata in limba romana. In situatia in care autoritatea competenta straina emite certificatul de rezidenta fiscala in format electronic sau online, acesta reprezinta originalul certificatului de rezidenta fiscala avut in vedere pentru aplicarea conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si statul de rezidenta al beneficiarului veniturilor obtinute din Romania.
2. Care este termenul de valabilitate al unui certificat de rezidenta fiscala?
Certificatul de rezidenta fiscala prezentat in cursul anului pentru care se fac platile este valabil si in primele 60 de zile calendaristice din anul urmator, cu exceptia situatiei in care se schimba conditiile de rezidenta.
3. In cazul aplicarii Conventiei Romania -Italia, cu prezentarea Certificatului de rezidenta fiscala din Italia, tradus in romana, care este COTA impozitului pe dividende?
Conform conventiei de evitare a dublei impuneri cu Italia:
“ART. 10 - Dividende
1. Dividendele platite de o societate care este rezidenta a unui stat contractant unui rezident al celuilalt stat contractant sunt impozabile in celalalt stat.
2. Totusi, aceste dividende sunt de asemenea impozabile in statul contractant in care este rezidenta societatea platitoare de dividende si potrivit legislatiei acelui stat, dar daca beneficiarul efectiv este rezident al celuilalt stat contractant, impozitul astfel stabilit nu va depasi:
(a) 0 la suta din suma bruta a dividendelor, daca beneficiarul efectiv este o societate (alta decat un parteneriat) care detine in mod direct cel putin 10 la suta din capitalul societatii platitoare de dividende la data platii dividendelor si care a facut acest lucru sau va face acest lucru pentru o perioada neintrerupta de doi ani in decursul careia se regaseste acea data
(b) 5 la suta din suma bruta a dividendelor in toate celelalte cazuri.
Prezentul paragraf nu afecteaza impunerea societatii in ceea ce priveste profiturile din care se platesc dividendele.
3. Termenul "dividende" folosit in prezentul articol inseamna venituri provenind din actiuni, din actiuni sau drepturi de folosinta, din parti miniere, din parti de fondator sau din alte drepturi, care nu sunt titluri de creanta, din participarea la profituri, precum si veniturile din alte parti sociale care sunt supuse aceluiasi regim de impunere ca si veniturile din actiuni de catre legislatia statului in care este rezidenta societatea care le distribuie.”
Prin urmare dividendele se pot impozita cu o cota de 5% la prezentarea certificatului de atestare fiscala.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Legea Austeritatii 2025. Raspunsuri pentru contabili"!