Impozitare vanzare terenuri agricole
Raspuns oferit deVera Constantin

Expert contabil
valabil la 13 Aug 2023
Intrebare: Prezenta solicitare priveste impozitul datorat in cazul vanzarii terenurilor agricole extravilane, in conditiile art. 4 2 din Legea 17/2014, in vederea clarificarii situatiilor expuse mai jos. Preambul: Prin art. 4 2 din Legea nr. 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii terenurilor agricole situate in extravilan, cu modificarile si completarile ulterioare, s-a stabilit ca: Terenurile agricole situate in extravilan se pot instraina, prin vanzare, inainte de implinirea a 8 ani de la cumparare, cu obligatia platii de catre vanzatori a unui impozit in cota de 80% aplicata asupra diferentei pozitive dintre valoarea terenurilor agricole de la data vanzarii si cea de la data cumpararii? Astfel, prin articolul sus enuntat, s-a stabilit ca regula generala, ca orice persoana fizica sau juridica care vinde teren agricol extavilan mai repede de 8 ani de la data la care l-a cumparat, are obligatia achitarii unui impozit de 80%. Prin Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale si al ministrului finantelor nr. 396/2022/883/2023 s-a stabilit si aprobat Procedura de calcul, incasare si plata a impozitului, precum si obligatiile declarative stabilite in conditiile art.4 2 din Legea 17/2014. Art.2 alin.(5) din Ordinul 396/2022/883/2023 stabileste ca: ? In aplicarea art.4 2 din lege nu se percepe impozit in cazul instrainarii prin vanzare a terenurilor Agricole situate in extravilan dobandite prin mostenire, partaj sau alte acte juridice de dobandire, cu exceptia contractului de vanzare. Din continutul textului prevazut la art. 2 alin. (5) reiese ca, impozitul in discutie este datorat doar in cazul instrainarii prin vanzare a terenurilor agricole extravilane dobandite prin cumparare. Extrapoland, acest impozit nu este datorat in cazul vanzarii terenurilor agricole extravilane dobandite prin alte acte juridice, exemplificand, dar fara a ne limita la: mostenire, donatie, aport in natura la capitalul social al unei societati etc. Solicitare clarificare: 1. Situatia A - O societate cu raspundere limitata doreste sa vanda un teren agricol extravilan in anul 2023, teren dobandit prin cumparare in anul 2020. Va rugam sa ne ajutati cu urmatoarea clarificare: In situatia prezentata la pct. A, societatea vanzatoare datoreaza impozitul de 80% stabilit de art. 4 2 din Legea 17/2014? De asemenea, in aceasta situatie cine calculeaza si declara impozitul datorat de societatea vanzatoare? 2. Situatia B - O societate cu raspundere limitata doreste sa vanda un teren agricol extravilan in anul 2023, teren dobandit ca aport la capitalul social al societatii. Aportul in natura, reprezentat de acest teren a fost adus de unul dintre asociati in anul 2020. Va rugam sa ne ajutati cu urmatoarea clarificare: Societatea vanzatoare datoreaza impozitul de 80% stabilit de art. 4 2 din Legea 17/2014 in situatia prezentata la punctul B, cand imobilul a fost dobandit prin aport la capitalul social al societatii?
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii PortalCodulFiscal.ro
Login utilizator
De ce sa te inregistrezi?
- 47 de experti sunt la dispozitia ta 24 / 7 / 365!
- Ai acces la o baza de date cu 70.000 intrebari si raspunsuri din contabilitate, fiscalitate, impozit pe salarii.
- Toate informatiile din portal iti stau la dispozitie oricand si din orice locatie!
- Accesul total in portal consultanta personalizata te costa acum doar 4 lei/zi, TVA inclusa.
- Consultanta oferita de specialistii PortalCodulFiscal.ro
SMS
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de contabili folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "E-Factura, E-Transport. 10 studii de caz de maxima importanta."!
Intrebari similare din categoria Alte taxe si impozite
Aug132023
Achizitie marfa non UE. Revanzare online
de
Vera Constantin
valabil la 13 Aug 2023
Intrebare: Firma neplatitoare de tva doreste sa achizitioneze marfa non-UE si sa revanda, atat in Romania cat si UE. Care sunt implicatiile fiscale si cum ar trebui sa fie inregistrata? Este necesara obtinere cod de tva pentru achizitii si cod EORI? Multumim.
Aug102023
Venituri din lichidarea unei persoane juridice. Declaratia unica
de
Vera Constantin
valabil la 10 Aug 2023
Intrebare: Persoana fizica A, asociat in societatea X srl cu 24 asociati; Persoana fizica A, asociat in societatea X srl a primit in contul personal in luna iulie 2023 suma de 40.000 lei cu titlu de "Distribuire sume lichidare societatea X srl in dizolvare". Intrebare 1: Care sunt obligatiile fiscale ale persoanei fizice A asociat in societatea X in urma incasarii sumei de 40.000 lei? Trebuie sa ...
Aug062023
Venituri din investitii din tara si strainatate 2023. Declaratia unica
de
Vera Constantin
valabil la 06 Aug 2023
Intrebare: O persoana fizica investeste in actiuni la bursa in tara si in afara tarii, UE si NON-UE. Care sunt taxele? Ce declaratii se depun si ce alte implicatii fiscale sunt?
Aug102023
Composesorat. Vanzare cote parti de catre unii membri catre alti membri ai asociatiei
de
Otilia Roman
valabil la 10 Aug 2023
Intrebare: O parte din membrii unei asociatii miniere a proprietarilor de teren agricol si forestier, constituita in baza art. 28 din Legea 1/2000 si Legea 247/2005 (titlul nr. 6), sub forma de composesorat, persoane fizice, doresc sa iasa din asociatie, respectiv sa-si vanda celorlalti membri cotele parti pe care le detin. Care sunt obligatiile fiscale ale acestor persoane fizice, rezultate in urma ...
Iul262023
Impozitarea dividendelor distribuite asociatului unic, persoana juridica nerezidenta
de
Profeanu Laura
valabil la 26 Iul 2023
Intrebare: Cum se impoziteaza dividendele distribuite asociatului unic, persoana juridica nerezidenta, cu sediul in alt stat membru UE? Multumesc!
Iul142023
Microintreprindere. Sponsorizare peste plafon
de
Vera Constantin
valabil la 14 Iul 2023
Intrebare: O societate platitoare de impozit pe venitul microintreprinderii sponsorizeaza luna de luna catre o asociatie non profit (asociatie inregistrata in Registru entitatilor/unitatilor de cult) 150 lei. In trimestru II se sponsorizeaza: Aprilie 150 lei, Mai 150 lei, 800 lei (la o alta scociatie inregistrata in registru) Iunie 150 lei, total sponsorizare trimestru II =1250 lei. Sponsorizarea este mai ...