Imprumut asociat
Societatea are profit nerepartizat din anii anteriori, iar asociatul doreste sa ridice dividende.
Se intocmeste hotarare cu privire la repartizarea dividendelor brute din care se retine impozitul de 10%.
1171 = 457 dividende brute
457 = 446 retinere impozit
Societatea plateste asociatului dividendele nete
457 = 5121.
Ulterior, asociatul hotaraste sa incheie un contract de creditare cu societatea pentru a o ajuta sa isi plateasca niste datorii. Suma prevazuta in contract este virata de asociat firmei prin virament.
5121 = 4551
As dori sa imi spuneti daca aceste tranzactii si inregistrari sunt in regula din punct de vedere legal sau daca exista vreun risc de interpretare a acestora ca fiind o spalare de bani.
Raspuns:
Operatiunea este corecta si se poate efectua fara nicio interpretare.
Imprumutul acordat de catre un asociat societatii comerciale se face conform prevederilor Codului civil astfel:
Art. 2.158. -
(1) Imprumutul de consumatie este contractul prin care imprumutatorul remite imprumutatului o suma de bani sau alte asemenea bunuri fungibile si consumptibile prin natura lor, iar imprumutatul se obliga sa restituie dupa o anumita perioada de timp aceeasi suma de bani sau cantitate de bunuri de aceeasi natura si calitate.
(2) Atunci cand o persoana acorda un imprumut fara a o face cu titlu profesional, nu ii sunt aplicabile dispozitiile legale privind institutiile de credit si institutiile financiare nebancare.
Art. 2.159. -
(1) In lipsa unei stipulatii contrare, imprumutul se prezuma a fi cu titlu gratuit.
(2) Pana la proba contrara, imprumutul care are ca obiect o suma de bani se prezuma a fi cu titlu oneros.
Art. 2.160. -
Prin incheierea valabila a contractului, imprumutatul devine proprietarul bunului si suporta riscul pieirii acestuia.
Art. 2.161. -
Termenul de restituire se prezuma a fi stipulat in favoarea ambelor parti, iar daca imprumutul este cu titlu gratuit, numai in favoarea imprumutatului.
Art. 2.167. -
Dispozitiile referitoare la imprumutul cu dobanda sunt aplicabile, in mod corespunzator, ori de cate ori, in temeiul unui contract, se naste si o obligatie de plata, cu termen, a unei sume de bani ori a altor bunuri de gen, in masura in care nu exista reguli particulare privind validitatea si executarea acelei obligatii.
Art. 2.168. -
Dobanda se poate stabili in bani ori in alte prestatii sub orice titlu sau denumire la care imprumutatul se obliga ca echivalent al folosintei capitalului.
Art. 2.169. -
Suma de bani imprumutata este purtatoare de dobanda din ziua in care a fost remisa imprumutatului.
Art. 2.170. -
Plata anticipata a dobanzii nu se poate efectua decat pe cel mult 6 luni. Daca rata dobanzii este determinabila, eventualele surplusuri sau deficite sunt supuse compensarii de la o rata la alta, pe toata durata imprumutului, cu exceptia ultimei rate care ramane intotdeauna castigata in intregime de imprumutator.
Asadar, pentru imprumutul acordat de catre un asociat se intocmeste obligatoriu un contract de imprumut, contract ce prevede clar suma imprumutata, modul de restituire a imprumutului, dobanda acordata si eventualele penalitati pentru nerespectarea termenelor de restituire.
Sumele incasate se vor inregistra in contabilitate in baza urmatoarelor documente justificative:
-contract de creditare, in care se specifica suma pusa la dispozitie, eventuala dobanda si modul in care se va face rambursarea catre asociat
-extras de cont bancar din care rezulta incasarea sumei respective prin banca.
iar restituirea sumei imprumutate se va face prin virament bancar.
Potrivit prevederilor art. 4, alin.(4) din Legea 70/2015, operatiunile de incasari si plati efectuate intre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) si persoane fizice, reprezentand primiri ori restituiri de imprumuturi sau alte finantari, indiferent de natura si destinatia acestora, se efectueaza numai prin instrumente de plata fara numerar.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!