Imprumut intre persoane afiliate
In cazul in care o firma doreste sa imprumute alta firma, avand aceleasi asociat si administrator, pentru o perioada de aproximativ 6 luni, este necesar sa se intocmeasca dosarul preturilor de transfer si sa se impuna obligatoriu, dobanda? Multumesc.
Raspuns:
Avand in vedere ca imprumutul este de la o persoana afiliata, se aplica prevederile de la art. 11(4) din Codul fiscal, dispozitii care prevad ca:
(4) Tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza conform principiului valorii de piata. In cadrul unei tranzactii, al unui grup de tranzactii intre persoane afiliate, organele fiscale pot ajusta, in cazul in care principiul valorii de piata nu este respectat, sau pot estima, in cazul in care contribuabilul nu pune la dispozitia organului fiscal competent datele necesare pentru a stabili daca preturile de transfer practicate in situatia analizata respecta principiul valorii de piata, suma venitului sau a cheltuielii aferente rezultatului fiscal oricareia dintre partile afiliate pe baza nivelului tendintei centrale a pietei.
La pct. 5 din NM, se precizeaza ca:
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 alin. (4) din Codul fiscal, la ajustarea/estimarea pretului de piata al tranzactiilor se utilizeaza metoda cea mai adecvata dintre urmatoarele:
(..)
(11) Cand un contribuabil acorda un imprumut/credit unei persoane afiliate sau atunci cand acesta primeste un astfel de imprumut/credit, indiferent de scopul si destinatia sa, pretul pietei pentru asemenea serviciu este constituit din dobanda care ar fi fost agreata de persoane independente pentru astfel de servicii furnizate in conditii comparabile, inclusiv comisionul de administrare a creditului, respectiv imprumutului. In cazul serviciilor de finantare intre persoane afiliate, pentru alocarea veniturilor se analizeaza:
a) daca imprumutul dat este in interesul desfasurarii activitatii beneficiarului si a fost utilizat in acest scop;
b) daca a existat o schema de distributie a profitului.
Incadrarea imprumutului in schema de distributie a profitului se va efectua daca la data acordarii imprumutului nu se asteapta in mod cert o rambursare a imprumutului sau daca contractul contine clauze defavorabile pentru platitor.
Atunci cand se analizeaza cheltuielile/veniturile cu dobanda, trebuie luate in considerare: suma si durata imprumutului, natura si scopul imprumutului, garantia implicata, valuta implicata, riscurile de schimb valutar si costurile masurilor de asigurare a ratei de schimb valutar, precum si alte circumstante de acordare a imprumutului.
Raportarea conditiilor de imprumut are in vedere ratele dobanzii aplicate in imprejurari comparabile si in aceeasi zona valutara de o persoana independenta.
Prin urmare, nu este nevoie de dosarul preturilor de transfer daca nivelul valoric al tranzactiilor intre persoanele afiliate nu se incadreaza in cele stabilite in OpANAF 442/2016, insa, imprumutul trebuie sa fie efectuat la valoarea de piata, care de fapt reprezinta dobanda agreata de persoane independente pentru astfel de servicii furnizate.
Contractul poate sa fie si fara dobanda, insa la o verificare din partea organelor de control pot exista implicatii fiscale, in sensul estimarii de venituri pentru partea care acorda aceste imprumuturi, care sa respecte principiul valorii de piata.