In ce conditii angajatorii pot deconta servicii turstice angajatilor fara impozit si contributii?

18 Iun 2019
Conform art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal nu reprezinta venit impozabil contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul pe perioada concediului pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
Astfel, serviciile turistice pe perioada concediului, inclusiv transportul, suportate de angajator pentru salariati si membrii de familie ai acestora sunt venituri neimpozabile si nu intra in baza de calcul a contributiilor sociale, in conditiile prevazute in contractul de munca, in baza prevederilor art. 76 alin. (4) lit. a) si art. 142 lit. a) din Codul fiscal. In aceasta categorie intra serviciile turistice (cazare+masa) astfel cum sunt facturate de catre furnizorul de servicii turistice precum si transportul, nu si alte cheltuieli efectuate de salariati pe durata concediului, precum mese servite si alte costuri neincluse in pachetul de servicii prestabilit.
Contravaloarea serviciilor turistice decontate de catre angajator nu va intra in baza de calcul al contributiilor sociale si al impozitului pe venit daca decontarea acestora este prevazuta in contractul individual sau colectiv de munca.
Pentru decontarea sumelor, salariatii trebuie sa intocmeasca un decont de cheltuieli la care sa ataseze documentele justificative pentru serviciile turistice – facturile emise de agentia de turism, hotel (pot fi pe numele salariatului), in care sa fie mentionat numele salariatului precum si documentele justificative pentru transport.
La determinarea impozitului pe profit cheltuielile cu serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii lor de familie sunt deductibile limitat conform art. 25 alin. (3) lit. b) pct. 3 din Codul fiscal, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii. Limita se aplica trimestrial, astfel incat, la finele anului acestea sa se incadreze in 5% din valoarea cheltuielilor cu salariile personalului. Sumele care depasesc aceasta limita sunt cheltuieli nedeductibile.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre decontare
01Mai2025
Decontare taxe scolare, transport salariat
de
Vera Constantin
valabil la 01 Mai 2025
Intrebare:
Va rog frumos sa ma ajutati cu spetele mai jos prezentate privind deductibilitatea cheltuielilor:
1. Societatea noastra, va plati Directorului General, plata taxe scolare + inscriere + uniforme scolare etc pentru cei 2 copii. Sunt acestea cheltuieli deductibile pentru societatea noastra? Mentionez ca avem facturi fiscale emise pe societatea noastra.
2. Societatea noastra va plati ...
28Apr2025
Creditarea de catre societate a administratorilor acesteia
de
Profeanu Laura
valabil la 28 Apr 2025
Intrebare:
Se pot acorda avansuri spre decontare prin banca, respectiv transfer din contul societatii, in contul personal al administratorului?
Societatea poate imprumuta administratorul?
28Apr2025
Decontare ochelari conducator auto
de
Vera Constantin
valabil la 28 Apr 2025
Intrebare:
Referitor la decontarea ochelarilor de catre angajator: am citit celelalte intrebari si raspunsuri si imi sunt de ajutor. Am insa o intrebare suplimentara: noi suntem o firma de transport, in care majoritatea angajatilor nostri sunt conducatori auto. In cadrul examenelor de medicina muncii, avem multe avize de "apt conditionat de corectie optica" pentru conducatorii auto. Ei insa nu ...
25Apr2025
Deductibilitate cheltuieli masina personala salariat
de
Florentina Buzea
valabil la 25 Apr 2025
Intrebare:
In ce limite putem deconta bonul de benzina pentru un angajat care vine la serviciu cu masina personala? Ce conditii trebuie sa indeplinim ca sa nu fim nevoiti sa platim contributii salariale si sa fie o cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe profit si deducere TVA?
12Apr2025
Cerintele de securitate si sanatate in munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare
de
Profeanu Laura
valabil la 12 Apr 2025
Intrebare:
Factura pentru ochelari de vedere este cheltuiala deductibila sau nedeductibila?
12Apr2025
Documente financiar - contabile
de
Profeanu Laura
valabil la 12 Apr 2025
Intrebare:
Asociatie Sportiva in care unul dintre membrii fondatori este sportiv de performanta (ciclist), totodata sportivul de perfomanta NU este membru in Consiliul Director.
Intrebari:
1. Ce documente trebuie sa intocmeasca sportivul de performanta ca urmare a efectuarii cheltuielilor ocazionate cu participarea la concursuri de ciclism din Romania si din afara Romaniei? sau sunt suficiente doar ...
Vezi toate studiile de caz despre decontare keyboard_double_arrow_right