Proiect de ordin pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2019 si modificarea unor prevederi contabile

21 Iun 2019
In data de 20.06.2019, M.F.P. a publicat la rubrica Transparenta decizionala un Proiect de ordin pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2019 a operatorilor economici, precum si pentru modificarea si completarea unor prevederi contabile.
Proiectul propune mentinerea plafonului de 220.000 lei peste care entitatilor le revine obligatia intocmirii raportarilor contabile la 30 iunie 2019.
Astfel, se propune ca sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2019 sa se aplice operatorilor economici care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei. Termenul maxim de depunere a raportarile contabile la 30 iunie 2019 este 14 august 2019.
In ceea ce priveste modificarile unor prevederi contabile, proiectul propune urmatoarele:
- Introducerea unor conturi noi in planul de conturi si in functiunea conturilor din:
- Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate aprobate prin O.M.F.P. nr.1.802/2014;
- Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara aprobate prin O.M.F.P. nr.2.844/2016;
- Reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial aprobate prin O.M.F.P. nr. 3.103/2017.
- 490 „Ajustari pentru deprecierea creantelor reprezentand avansuri acordate furnizorilor”,
- 4901 „Ajustari pentru deprecierea creantelor aferente cumpararilor de bunuri de natura stocurilor” (P),
- 4902 „Ajustari pentru deprecierea creantelor aferente prestarilor de servicii” (P),
- 4903 „Ajustari pentru deprecierea creantelor aferente imobilizarilor corporale” (P),
- 4904 „Ajustari pentru deprecierea creantelor aferente imobilizarilor necorporale” (P),
- 6818 „Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea creantelor reprezentand avansuri acordate furnizorilor” si
- 7818 „Venituri din ajustari pentru deprecierea creantelor reprezentand avansuri acordate furnizorilor”.
- Extinderea ariei de aplicabilitate a procedurii de corectare a erorilor cuprinse in situatiile financiare anuale si raportarile contabile anuale depuse de operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial, aprobata prin O.M.F.P. nr. 450/2016.
- Clarificari privind aria de aplicabilitate a reglementarilor contabile privind contabilitatea in partida simpla
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre noutati
CJUE limiteaza anularea codului de TVA din oficiu: ce inseamna decizia in cauza „Cityland” pentru contribuabilii din Romania?
de
Profeanu Laura
30 Apr 2025
Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a pronuntat recent o hotarare de referinta (C-164/24, Cityland EOOD), care pune sub semnul intrebarii o practica administrativa frecventa in mai multe state membre, inclusiv in Romania: anularea din oficiu a codului de TVA pentru incalcari considerate „formale”, fara o analiza de fond a situatiei contribuabilului.
Hotararea CJUE ...
e-TVA din iulie 2025: Procedura interna de verificare a fisierelor din SPV
de
Profeanu Laura
30 Apr 2025
De la 1 iulie 2025, sistemul e-TVA va deveni pe deplin operational. Desi termenul pare indepartat, realitatea este ca pregatirea trebuie sa inceapa de acum. Si nu vorbim doar de un exercitiu teoretic, ci de implementarea concreta a unei proceduri interne, clare si recurente, care sa asigure conformarea lunara.
Ce inseamna, de fapt, e-TVA?
In esenta, ANAF va transmite in Spatiul Privat ...
Reguli noi pentru acordurile de pret in avans (APA) si procedura amiabila (MAP): ce schimbari pregateste Guvernul
de
Profeanu Laura
28 Apr 2025
In contextul procesului de aderare la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), Romania se pregateste sa modifice regulile privind acordurile de pret in avans (APA) si procedura amiabila (MAP), printr-un proiect de ordonanta de urgenta (OUG) aflat in dezbatere publica.
Modificarile vizeaza Codul de procedura fiscala (Legea nr. 207/2015) si sunt importante pentru ...
Noi reguli pentru organizarea cabinetelor medicale: modificari importante in OUG nr. 124/1998
de
Profeanu Laura
27 Apr 2025
Regulile privind organizarea si functionarea cabinetelor medicale urmeaza sa fie din nou completate, potrivit unui proiect de lege adoptat recent de Camera Deputatilor. De aceasta data, modificarile aduse Ordonantei de Urgenta nr. 124/1998 vor extinde posibilitatile de infiintare a cabinetelor medicale in cadrul unor noi categorii de entitati.
Extinderea formelor de organizare a ...
Din 1 mai 2025 se majoreaza taxele pentru muzica ambientala folosita in spatiile comerciale. Ce trebuie sa stie firmele
de
Profeanu Laura
24 Apr 2025
Incepand cu data de 1 mai 2025, firmele si persoanele fizice autorizate care utilizeaza muzica in spatiile accesibile publicului - fie ca este vorba de hoteluri, restaurante, magazine, sali de evenimente sau call center-uri - vor plati tarife majorate pentru drepturile de autor aferente comunicarii publice a operelor muzicale in scop ambiental. Modificarea survine in urma aplicarii Deciziei ...
Modificari fiscale 14 - 20 aprilie 2025
de
Irina Dumitrescu
24 Apr 2025
O.M.F. nr. 540/2025 pentru aprobarea Procedurii de acordare a bonificatiei de 3% din impozitul pe profit anual si din impozitul pe veniturile microintreprinderilor aferente anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care incepe in anul 2024;
Publicat in: M.Of. nr. 331 din 14.04.2025
Ce prevede: Ordinul aproba procedura de acordare a bonificatiei de 3% din impozitul pe profit ...
Vezi toate studiile de caz despre noutati keyboard_double_arrow_right