Inregistrare diferenta ajustare depreciere creante
valabil la 14 Dec 2022
Intrebare: Deoarece incepand cu data de 01.01.2022, conform prevederilor art. 26 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, se pot deduce la calculul impozitului pe profit ajustari pentru deprecierea creantelor de 50% din valoarea acestora, va rog sa confirmati sa infirmati daca pentru o creanta neincasata la care a fost dedusa anterior datei de 01.01.2022 o ajustare de 30% din valoarea acestei, se poate deduce diferenta de 20% la calculul impozitului pe profit aferent anului 2022, avand in vedere prevederile din Normele metodologice de aplicare a art. 26 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal care prevad la lit. d) ca "ajustarile pentru deprecierea creantelor sunt luate in considerare la determinarea rezultatului fiscal INCEPAND CU trimestrul in care sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 26 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal si nu poate depasi valoarea acestora, inregistrata in contabilitate in anul fiscal curent SAU IN ANII ANTERIORI". Interpretarea noastra este ca se poate deduce orice ajustare inregistrata contabil in anii anteriori, cu conditia ca la momentul deducerii sa fie indeplinite conditiile prevazute la art. 26 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal iar deducerea nu poate sa depaseasca valoarea ajustarilor inregistrate pana la momentul exercitarii dreptului de deducere.
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Creeaza un CONT de TESTARE GRATUITA pentru a avea acces la toate raspunsurile din PortalCodulFiscal.ro, completand formularul de mai jos. (Poti vedea exemple de raspunsuri cu un Click AICI)
Informatii la zi oferite de expertii PortalCodulFiscal.ro -
cel mai apreciat site de consultanta fiscala din Romania
Vrei sa ai acces instant la TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?
Este foarte simplu: TESTEAZA GRATUIT pentru 48 de ore!
- Ai la dispozitie o Baza de Date cu peste 90.000 de intrebari si raspunsuri
- Gasesti Legislatie la zi + Sfaturile specialistilor in fiscalitate si contabilitate
Completeaza formularul de mai jos si TESTEAZA GRATUIT ! Beneficiaza de oferta noastra speciala!
SMS
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de contabili folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Impozit pe constructii 2025"!
Intrebari similare din categoria Cheltuieli deductibile si nedeductibile
25Mar2025
Deductibilitate cheltuieli autovehicule inchiriate
de
Vera Constantin
valabil la 25 Mar 2025
Intrebare:
Societatea ALFA inchiriaza, de la directorul general si soacra lui, 2 autoturisme pentru a fi utlizate de catre insusi directorul genereral si responsabilul de productie si 2 microbuze pentru transportul de personal. In contractele de inchiriere societatea ALFA se obliga sa "plateasca cheluielile curende de combustibil si intretinere de functionare normala a autovehiculelor".
...
24Mar2025
Deductibilitate impozit auto
de
Gina Popescu
valabil la 24 Mar 2025
Intrebare:
Ca o concluzie, ati spus ca pentru autoturismele utilizate in scop mixt (in scopul desfasurarii activitatii si in scop personal) impozitul este deductibil 50%, iar pentru autoturismele vandute, impozitul achitat pana la sfarsitul anului reprezinta cheltuiala deductibila este corect?
25Mar2025
Deductibilitate impozit auto
de
Gina Popescu
valabil la 25 Mar 2025
Intrebare:
Va rog verificati raspunsul oferit mai sus, e usor contradictorie informatia. Un autoturism al firmei este vandut, impozitul fusese platit pentru tot anul in curs. Cum este considerat ca si cheltuiala impozitul aferent perioadei de dupa vanzarea autoturismului si pana la sfarsitul anului?
19Mar2025
Cheltuieli fara justificare economica
de
Vera Constantin
valabil la 19 Mar 2025
Intrebare:
Va rugam un punct de vedere si o monografie contabila privind tratamentul contabil corect la inchiderea anului financiar al unor cheltuieli efectuate nejustificat, gen materiale de constructii, scule, cosmetice, haine, cazare hotel sau taxe pentru concurs canin, efectuate vizibil a pentru a reduce soldul de casa, dar care influenteaza contul 121, implicit dividendele si impozitul aferent.
...
28Feb2025
Societate civila profesionala. Deducere bilete de transport si combustibil decontate salariatilor
de
Constanta Popa
valabil la 28 Feb 2025
Intrebare:
O societate civila profesionala (cabinet de psihologie) are angajati psihologi pentru activitatea desfasurata. Unii angajati nu au domiciliul in localitatea unde societatea are sediul si mai sunt situatii in care se deplaseaza la clinicile cu care sunt incheiate contracte de colaborare, de ex. medicina muncii. Societatea are autoturisme proprii, dar nu intotdeauna pot raspunde cerintelor ...
12Feb2025
Deductibilitate cheltuieli impozit auto
de
Gina Popescu
valabil la 12 Feb 2025
Intrebare:
Pentru autoturismele vandute si radiate in acelasi an am inteles, aceste cheltuieli sunt deductibile, dar pentru vanzarile din decembrie, radiate in ianuarie pentru care se plateste impozit pentru tot anul urmator, cheltuiala este deductibila desi activul nu mai este in contabilitate?