Legea disciplinei financiare ar putea fi modificata incepand cu 01 august 2016

21 Iun 2016
Conform art. 4 din Legea 70/2015 operatiunile de incasari in numerar de la persoane fizice, reprezentand cesiuni de creante, primiri de imprumuturi sau alte finantari, precum si contravaloarea unor livrari de bunuri sau a unor prestari de servicii se efectueaza in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana.
Sunt interzise incasarile fragmentate de la o persoana, pentru operatiunile de incasari in numerar cu o valoare mai mare de 10.000 lei, precum si fragmentarea tranzactiilor reprezentand cesiuni de creante, primiri de imprumuturi sau alte finantari, respectiv fragmentarea unei livrari de bunuri sau a unei prestari de servicii, cu valoare mai mare de 10.000 lei.
Prevederile de mai sus nu se aplica in cazul livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii care se efectueaza cu plata in rate, in conditiile in care sunt incheiate contracte de vanzare- cumparare cu plata in rate, conform legii.
Aceste prevederi intrate in vigoare in luna mai 2015 ingreuneaza activitatea organizatorilor de evenimente de tipul nuntilor si botezurilor avand in vedere ca, pentru aceste evenimente, de cele mai multe ori plata serviciilor se efectueaza in dimineata dupa eveniment, in numerar, din sumele de bani primite la aceste evenimente (daruri) iar acordarea unui termen de plata genereaza un mare risc ca serviciile sa nu mai fie incasate.
Conform unui Proiect de Ordonanta de Urgenta publicat pe site-ul Ministerului Finantelor publice in data de 16.06.2016, Legea nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata ar putea fi modificata.
Aceste prevederi ar putea intra in vigoare la 01 august 2016. Daca aceste prevederi vor fi adoptate se va stabili o procedura de aplicare a acestora prin ordin al Ministrului Finantelor Publice ce se va publica pana la data intrarii in vigoare a modificarilor.
In vederea evitarii blocarii activitatii unor operatori economici care efectueaza achizitii de diverse produse de la persoane fizice (produse agricole, din flora spontana, achizitii de ciuperci si fructe de padure, etc.) proiectul propune si eliminarea restrictiei cu privire la sumele retrase din conturile de la banci pentru efectuarea de plati catre persoane fizice.
Dupa cum se arata in nota de fundamentare aceste propuneri pornesc de la faptul ca „o serie de operatori economici au semnalat aspecte care le ingreuneaza modul de desfasurare a activitatii si blocheaza efectiv achizitiile de la persoane fizice, cum ar fi: achizitia de pasari si animale pentru fabricarea produselor din carne, comercializarea realizandu-se de catre persoanele fizice in baza carnetului de comercializare, colectarea produselor forestiere nelemnoase din flora spontana si realizarea achizitiilor de ciuperci si fructe de padure, activitati care presupun efectuarea zilnica de achizitii de la persoane fizice, in principal din mediul rural iar, in cele mai multe cazuri, operatorii detin centre de achizitie in mai multe judete, angajatii acestora colectand marfa de la terte persoane fizice cu care nu au nici un raport juridic si care nu au deschis un cont bancar, activitatea fiind mai mult ocazionala si sezoniera (....)”.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Impozit pe constructii 2025"!
Studii de caz si articole despre livrare de bunuri
07Mai2025
Regimul TVA pentru livrarile de bunuri cu instalare
de
Alexandru Palaghia
valabil la 07 Mai 2025
Intrebare:
SRL platitor de TVA in Romania, a achizitionat mijloace fixe (masini de productie) de la o societate cu rezidenta in Germania. Masinile de productie au fost asamblate de catre societatea Germana in Romania, la sediul SRL-lui.
Societatea din Germania a facturat serviciile de asamblare cu TVA. Este corect?
Cum inregistrez TVA-ul la societatea din Romania? Ce alte implicatii fiscale avem? Cum ...
08Apr2025
Emitere si incasare factura in valuta
de
Gina Popescu
valabil la 08 Apr 2025
Intrebare:
O companie straina care are cod de TVA de Romania si care vinde produse catre clienti din Romania, poate emite facturile in alta moneda decat RON si sa incaseze in moneda in care s-a emis factura? Bunurile se livreaza din Romania.
Multumesc!
05Apr2025
Dreptul la ajustarea taxei deductibile
de
Profeanu Laura
valabil la 05 Apr 2025
Intrebare:
O societate de transport achizitioneaza o remorca in baza unui contract de vanzare cumparare cu plata in rate.
Contractul se semneaza la data de 27.05.202x si se mentioneza ca valoarea remorcii este de 9630 EUR+TVA, acesta se incheie pe o perioada de 18 luni.
La data de 27.06.202x se primeste prima factura aferenta ratei 1: 535 EUR+TVA. Pe factura se mentioneaza si suma in lei: ...
03Apr2025
Operatiuni taxabile pentru care locul livrarii este in Romania
de
Profeanu Laura
valabil la 03 Apr 2025
Intrebare:
Firma noastra vinde marfa catre o firma din Franta, neinregistrata in scopuri de TVA. Factura se emite in moneda Euro, cu TVA 19%, la curs BNR din ziua facturarii, iar marfa se trimite intr-un depozit din Romania, urmand ca beneficiarul din Franta sa se ocupe mai departe de transport. Intrebare: cum declaram aceasta livrare in decontul de TVA (300) si in declaratia 394? Multumesc.
26Mar2025
Vanzare sub pret
de
Profeanu Laura
valabil la 26 Mar 2025
Intrebare:
Un ONG are cod de TVA pentru activitate economica, tipareste ziare pe care le vinde si/sau le distribuie gratuit. ONG-ul deduce 100% TVA pentru cheltuielile aferente tiparirii ziarelor. Ziarele se vand la un pret de 2 lei, sub cel de cost de 5 lei. Este corect ca pentru ziarele oferite gratuit sa se emita autofactura la acelasi pret de vanzare de 2 lei sau trebuie sa emita autofactura la pret ...
19Mar2025
Data emitere factura de reducere comerciala
de
Elena Garofil
valabil la 19 Mar 2025
Intrebare:
Acordam reduceri comerciale ulterioare livrarii bunurilor (reduceri off-invoice). Care este data pana la care exista obligatia de a emite facturile de reduceri comerciale?
Vezi toate studiile de caz despre livrare de bunuri keyboard_double_arrow_right