Regimul fiscal al cheltuielilor cu transportul salariatilor la si de la locul de munca

21 Iun 2016
In functie de modul de decontare a cheltuielilor cu transportul salariatilor la si de la locul de munca se pot distinge urmatoarele situatii:
1. Decontarea cheltuielilor de deplasare pentru transportul intre localitatea in care angajatii isi au resedinta si localitatea unde se afla locul de munca al acestora, pentru situatiile in care nu se asigura locuinta sau nu se suporta contravaloarea chiriei, conform legii.
Din punct de vedere al impozitului pe profit, daca aceste cheltuieli sunt incluse in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern acestea sunt cheltuieli sociale deductibile limitat conform art. 25 alin. (3) din Codul fiscal, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii.
Pentru salariati, contravaloarea transportului nu intra in baza de calcul a impozitului pe venit in baza art. 76 alin. (4) lit. g) potrivit caruia nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit contravaloarea cheltuielilor de deplasare pentru transportul intre localitatea in care angajatii isi au resedinta si localitatea unde se afla locul de munca al acestora, pentru situatiile in care nu se asigura locuinta sau nu se suporta contravaloarea chiriei, conform legii;
2. Decontarea permiselor de calatorie pentru transportul la si de la locul de munca, decontarea cheltuielilor cu combustibilul pentru salariatii care utilizeaza autoturismele proprii, in interiorul localitatii.
Daca modalitatea de decontare este prevazuta in contractul de munca, contravaloarea transportului la si de la locul de munca nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit si a contributiilor sociale in baza urmatoarelor articole din Codul fiscal: art. 76 alin. (4) lit. a), 142 lit. b), art. 157 alin. (2), art. 187 alin. (2), art. 195 alin. (2), art. 204 alin. (2), art. 212 alin. (2) din Codul fiscal. Astfel, pentru a nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale, modalitatea de decontare a transportului trebuie sa fie prevazuta in contractul de munca. In contractul de munca (colectiv sau individual) se va prevedea ca salariatilor li se deconteaza transportul la si de la locul de munca sub forma decontarii abonamentelor pentru mijlocul de transport cu care se deplaseaza la si de la locul de munca sau combustibilului folosit pentru deplasarea cu autoturismul propriu. Daca decontarea transportului la si de la locul de munca nu este prevazuta in contractul de munca contravaloarea va intra in baza de calcul al impozitului pe venit si a contributiilor sociale.
Pentru decontarea sumelor se vor intocmi foi de parcurs din care sa rezulte numarul de km parcursi de acasa la locul de munca precum si numarul de zile in care s-a deplasat la locul de munca.
3. Permise de calatorie pe orice mijloace de transport, folosite in scopul personal
Permise de calatorie pe orice mijloace de transport, folosite in scopul personal constituie avantaje de natura salariala conform art. 76 alin. (3) lit. f) din Codul fiscal. Acestea intra in baza de calcul al impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale obligatorii. Cheltuielile sunt deductibile conform art. 25 alin. (2) din Codul fiscal.
4. Abonamente pe mijloacele de transport in comun pentru angajatii a caror activitate presupune deplasarea frecventa in interiorul localitatii.
Nu constituie avantaje de natura salariala conform normelor date in aplicarea art. 76 alin. (3) din Codul fiscal, contravaloarea abonamentelor pe mijloacele de transport in comun pentru angajatii a caror activitate presupune deplasarea frecventa in interiorul localitatii. Acestea sunt deductibile la determinarea profitului impozabil in baza art.25 alin. (1) din Codul fiscal si nu intra in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale obligatorii (art. 142 lit. s)).
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Impozit pe constructii 2025"!
Studii de caz si articole despre decontare cheltuieli
01Mai2025
Decontare taxe scolare, transport salariat
de
Vera Constantin
valabil la 01 Mai 2025
Intrebare:
Va rog frumos sa ma ajutati cu spetele mai jos prezentate privind deductibilitatea cheltuielilor:
1. Societatea noastra, va plati Directorului General, plata taxe scolare + inscriere + uniforme scolare etc pentru cei 2 copii. Sunt acestea cheltuieli deductibile pentru societatea noastra? Mentionez ca avem facturi fiscale emise pe societatea noastra.
2. Societatea noastra va plati ...
28Apr2025
Decontare ochelari conducator auto
de
Vera Constantin
valabil la 28 Apr 2025
Intrebare:
Referitor la decontarea ochelarilor de catre angajator: am citit celelalte intrebari si raspunsuri si imi sunt de ajutor. Am insa o intrebare suplimentara: noi suntem o firma de transport, in care majoritatea angajatilor nostri sunt conducatori auto. In cadrul examenelor de medicina muncii, avem multe avize de "apt conditionat de corectie optica" pentru conducatorii auto. Ei insa nu ...
10Apr2025
Transport salariati. Decontare
de
Florentina Buzea
valabil la 10 Apr 2025
Intrebare:
SC AGEXIMCO SRL acorda o suma fixa pentru transportul salariatilor proprii in suma de 100 lei lunar. Aceast avantaj salarial este trecut in Regulmentul Intern al societatii. Conform Art. 76 la 4 lit a coroborat cu Art 142 litera b din Legea 227/2015, cei 100 lei nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit si a contributilor sociale. Fiecare angajat aduce un BF de benzina in suma de 100 ...
01Apr2025
Deductibilitate cheltuieli utilizare auto de salariat pentru deplasarea la locul de munca
de
Elena Ionescu
valabil la 01 Apr 2025
Intrebare:
Urmeaza sa angajam o persoana din alta localitate care urmeaza sa se deplaseze de la domiciliu (aflat la 60km de sediul nostru) la birou utilizand masina personala. S-a stabilit, prin contract, acordarea unei sume fixe de 300 lei pe luna, pentru transportul domiciliu-loc de munca. Diferenta va fi suportata de angajat, cheltuiala fiind mult mai mare. Putem proceda asa? Ce documente ...
05Feb2025
Decontare contravaloare servicii turistice salariat
de
Profeanu Laura
valabil la 05 Feb 2025
Intrebare:
Pentru un salariat care pleaca in concediu si aduce factura pentru servicii turistice spre decontare la societatea. Valoarea se incadreaza in plafonul anual, dar depaseste plafonul lunar de 33% din salariul brut. Salariatul nu mai beneficiaza si de alte venituri dintre cele pentru care se aplica limita de 33%. Intrebare: pentru a se putea deconta toata cheltuiala si a nu se taxa din punct de ...
20Ian2025
Decontare cheltuieli salariati. Avantaje salariale neimpozabile. D112
de
Vera Constantin
valabil la 20 Ian 2025
Intrebare:
O parte din salariatii societatii beneficiaza de urmatoarele sume decontate lunar:
- abonament pentru transport in comun (STB) - exista act aditional la CIM;
- decontarea combustibilului, pe baza bonurilor fiscale (in raport cu zilele lucrate) pentru traseul la/de la serviciu - exista act aditional la CIM si contract de comodat.
- beneficiaza de abonamente telefonice pentru interes de ...
Vezi toate studiile de caz despre decontare cheltuieli keyboard_double_arrow_right